Βάφτιζαν τα δάνεια βοηθήματα και καρπώνονταν τα χρήματα – Σε δίκη 14 μέλη ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων υπ. Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014

Δίκη

Ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου προκειμένου να δικαστούν για χρηματικά ποσά που φέρονται να υπεξαίρεσαν εμφανίζοντας τα, ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους, θα καθίσουν το προσεχές διάστημα 14 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014. Η παραπομπή τους σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αποφασίστηκε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το βούλευμα, οι 14 άλλοτε επικεφαλής του εν λόγω Ταμείου θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.  Αντίθετα, σύμφωνα με τους δικαστές μέλη του συμβουλίου αλλά και την αρμόδια εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι δεν δικαστούν για το αδίκημα της απιστίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η υπόθεση αφορά ποσό που υπερβαίνει τις 281 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα αυτά εμφανίζονται να χορηγήθηκαν την περίοδο 2012-2014 μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ενώ στην πραγματικότητα πήγαν στις τσέπες των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, φροντίζοντας έναν ή δύο μήνες μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν, πάλι μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα και επομένως να ακολουθεί παραγραφή της οφειλής. Τα ποσά, σύμφωνα με την κατηγορία, κατέληγαν να καρπώνονται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους χωρίς ποτέ να φθάνουν τους εμφανιζόμενους δικαιούχους.

Κατά τη δικογραφία, την περίοδο 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων .

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη πριν περίπου πέντε χρόνια , όταν υπέβαλλαν μηνυτήριες αναφορές 22 υπάλληλοι του ΥΠΠΟ οι οποίοι διαπίστωσαν πως εμφανίζονταν να έχουν πάρει χρήματα από το επίμαχο Ταμείο, τα οποία ουδέποτε είχαν πιστωθεί σε λογαριασμούς τους. Μάλιστα, για την υπόθεση είχε υποβληθεί και μηνυτήρια αναφορά ,το 2018, από το ΥΠΠΟ.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες