15 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Βασίλης Τόπαλος: «Ψεύδεται ο προπονητής του» – Τα 4 ερωτήματα για τον θάνατο του 16χρονου


    Ο Βασίλης Τόπαλος έφυγε σε ηλικία μόλις 16 ετών και πυκνό πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση θανάτου του νεαρού πυγμάχου.

    Ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Αντώνης Γιαννούλας, είπε πως υπάρχουν ασάφειες στα λεγόμενα του προπονητή του Βασίλη Τόπαλου, αλλά και του δικηγόρου του, αφήνοντας σκιές γύρω από το συμβάν.


    Ο Ολυμπιονίκης και τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας Αντώνης Γιαννούλας, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» στο Mega για την υπόθεση.

    «Θρηνούμε έναν μεγάλο πρωταθλητή, ένα αξιόλογο παιδί, με σεβασμό και ήθος απέναντι σε συναθλητές και αντιπάλους. Ακούω πάρα πολλές ασάφειες και από τον κ. Γιδάκο και από την πλευρά του δικηγόρου, που νομικά μπορεί να είναι πολύ καλός αλλά για πυγμαχικά στοιχεία και κομμάτια δεν υφίστανται πολλά πράγματα που λέει. Επειδή ακούγεται συνέχεια ότι η επίβλεψη του πατέρα, ότι πήγε το παιδί και έκανε προπόνηση εκεί, αυτό ισχύει. Ο κάθε πατέρας μπορεί να παίρνει τον γιο του και να τον βλέπει ως άτρωτο πρωταθλητή Ευρώπης, και το πήγε σε έναν χώρο γυμναστηρίου να κάνει προπόνηση», είπε αρχικά.

    «Από τη στιγμή που τον παραδίδεις στον προπονητή, και συγκεκριμένα στον κ. Γιδάκο, ο υπεύθυνος της προπόνησης και του στυλ που θα ακολουθήσει είναι του προπονητή όχι του πατέρα. Ακούστηκαν πάρα πολλά σε αυτό το κομμάτι», συμπλήρωσε ενώ εξήγησε τι σημαίνει ο όρος «σπάρινγκ» που χρησιμοποιείται στην ορολογία της πυγμαχίας.


    «Ακούγονται διάφορα ότι έβαλε γάντια, ότι έκανε “σπάριγνκ”. Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ο όρος “σπάριγνκ”. Πυγμαχούν δύο πυγμάχοι στην ίδια κατηγορία, στα ίδια κιλά, συνήθως και στην ίδια ηλικία, άντε να υπάρχει μία απόκλιση στους άνδρες, στους Παίδες και στους Νέους δεν υπάρχει απόκλιση πρέπει να είναι ίδια ηλικία. Σπάρινγκ είναι ένα στυλ προπόνησης στο οποίο βλέπουμε τα καθαρά χτυπήματα, τα reflex του πυγμάχου, την ταχύτητα, την ταχυδύναμη και πολλά άλλα πράγματα. Ο προπονητής καθοδηγεί, όταν βλέπει ότι η κατάσταση ξεφεύγει, παρεμβαίνει και τους λέει να χαλαρώσουν. Ουσιαστικά ελέγχει το κομμάτι του σπάριγνκ, δεν φεύγει ανεξέλεγκτο», διευκρίνισε ο κ. Γιαννούλας.

    Ολιγωρία στην ενημέρωση της ομοσπονδίας

    «Το συμβάν έγινε 16 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και η Ομοσπονδία και οι προπονητές ενημερώθηκαν Σάββατο μεσημέρι προς απόγευμα. Γιατί υπήρχε αυτό το κενό; Υπάρχει παιδί που χτυπάει, μπαίνει στην εντατική και κάνει επέμβαση και δεν ενημερώνεται κανείς; Πότε θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι; Δεν είναι κάποιος τυχαίος αθλητής είναι πρωταθλητής Ευρώπης.

    Υπάρχουν ασάφειες στα λεγόμενα του προπονητή του 16χρονου, του κ. Γιδάκου ο οποίος ψεύδεται και δεν ξέρει για ποιόν λόγο τιμωρείται. Θα σας πως εγώ γιατί. Έχει και πρωταθλητή Ελλάδος ο συγκεκριμένος και έχει και άλλους. Να βγει πυγμαχικά να μου το πει αυτό, είμαι ηθικός και καθαρός. Κατά περίεργη σύμπτωση και μιλάω εμπειρικά, πιστεύω ότι κάτι έχει γίνει στο γυμναστήριο. Το παιδί αυτό ήταν «ταύρος», δεν είχε αντίπαλο στην κατηγορία του», τόνισε ο κ. Γιαννούλας.

    «Άλλο η τεχνική και άλλο το σπάριγνκ»

    Ο κ. Γιαννούλας υποστήριξε πως, «κανείς από εμάς δεν ήταν μπροστά στο συμβάν. Αυτοί που γνωρίζουν είναι ο πατέρας, οι 20 αθλητές που ήταν μέσα, ο προπονητής και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου. Αναφορικά με τα υπόλοιπα, το πρόστιμα δεν έχουν να κάνουν σε επίπεδο αθλητισμού είναι δικά τους εσωτερικά ζητήματα.

    Δεν πιστεύω ότι έγινε σπάριγνκ, πιστεύω ότι έγινε τεχνική. Η τεχνική είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το σπάριγνκ, γιατί για τεχνική μπορώ να πάρω έναν πιο βαρύτερο και να το κάνω. Είναι άλλο κομμάτι το σπάριγνκ».

    Τι δήλωσε ο προπονητής Νίκος Γιδάκος

    Στην εκπομπή μίλησε και ο προπονητής και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, Νίκος Γιδάκος, ο οποίος ήταν εκεί όταν πραγματοποιούσε την τελευταία προπόνησή του ο 16χρονος πυγμάχος. Και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν έγινε η τακτική του sparring (εικονική μάχη).

    «Κάναμε στόχους, κάναμε κάποιες ταχύτητες και στο τέλος κάναμε κάποια τακτική» είπε ο κ. Γιδάκος. Και συνέχισε: «Κάποια στιγμή σφύριξα για το time, την ξεκούραση των αθλητών και κάποια στιγμή ο Βασίλης κατευθύνθηκε προς τις τουαλέτες. Αυτό ακριβώς είδανε εμένα τα μάτια μου». Ξεκαθάρισε πως δεν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον 16χρονο να είχε πάει μία μέρα πριν στο γυμναστήριο και να είχε κάνει σκληρή προπόνηση. Αναφορικά με τον Γεωργιανό αθλητή, ο προπονητής δήλωσε πως δεν έχει τέτοιον αθλητή στο γυμναστήριό του, κάτι που μπορεί να το επιβεβαιώσει και η αθλητική ομοσπονδία.

    «Αυτός ο Γεωργιανός που λένε και ακούγεται όλη την ώρα, είναι ένα παιδί το οποίο είναι 56 κιλά και έχει 11 αγώνες. Και πέρυσι η Ομοσπονδία δεν τον άφησε να παίξει, επειδή ακριβώς είχε πολύ λίγους αγώνες» προσέθεσε. Στην ερώτηση γιατί δεν ενημέρωσαν εγκαίρως την Ομοσπονδία Πυγμαχίας για τον τραυματισμό του αθλητή απάντησε: «Την Ομοσπονδία όχι, για ποιον λόγο να την ενημερώσουμε; Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε κάποια επαφή και γενικά εγώ δεν έχω και τις καλύτερες επαφές με την Ομοσπονδία…η ίδια με τιμωρεί εδώ και 2 χρόνια για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζω».

    Σχετικά με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που αποκάλυψε η ιατροδικαστική έκθεση ο κ. Γιδάκος είπε πως δεν πιστεύει να προκλήθηκαν όλα αυτά από την πυγμαχία. «Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί κατά τη διάρκεια της προπόνησης ήταν όλα φυσιολογικά» κατέληξε.

    Το αιμάτωμα δεν δικαιολογείται από το ύψος του

    Ο χαμός του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης έχει σκορπίσει απέραντη θλίψη ενώ υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξέπνευσε. Την ερχόμενη εβδομάδα η Αστυνομία αναμένεται να λάβει την ιατροδικαστική εξέταση για τον Βασίλη που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ένα μεγάλο αιμάτωμα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του.

    Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στο MEGA πώς μπορεί να δημιουργήθηκε το αιμάτωμα στο κεφάλι του νεαρού αθλητή το μοιραίο πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου στο γυμναστήριο που προπονούνταν στον Ταύρο:

    «Για να έχουμε μία δημιουργία αιματώματος το οποίο αρχίζει και μεγεθύνεται και πιέζει τον εγκέφαλο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί της πτώσης. Εγώ συμπεραίνω ότι ο τραυματισμός έλαβε χώρα την ίδια μέρα, ο ασθενής αισθάνθηκε κάποια αδιαθεσία και ουσιαστικά κατέρρευσε μετά από κάποια λεπτά της ώρας».

    Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο έμπειρος ιατροδικαστής, το οξύ αιμάτωμα δεν δικαιολογείται από το ύψος που έπεσε ο 16χρονος.

    «Η πτώση εξ ιδίου ύψους σε ένα πλαίσιο λιποθυμικού επεισοδίου όπου η φορά και η κίνηση με την οποία πέφτει το σώμα, δεν είναι τόσο ισχυρή, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δημιουργία αιματώματος, αφετέρου δεν μπορεί αυτό το αιμάτωμα να δημιουργηθεί ακαριαία με την πτώση και ουσιαστικά να καταρρεύσει και ο οργανισμός».

    Βασίλης Τόπαλος: Τα 4 ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου

    Με αυτά τα στοιχεία, οι Αρχές έχουν στραφεί στα όσα συνέβησαν πριν τη μοιραία πτώση:

    1. Πώς και πότε προκλήθηκε το μοιραίο χτύπημα;
    2. Συμμετείχε ή όχι σε αγώνες προσομοίωσης εκείνη την ημέρα;
    3. Εκανε σπάρινγκ με μεγαλύτερους και πιο έμπειρους αθλητές;
    4. Γιατί δεν ενημερώθηκε η ομοσπονδία για τους αγώνες σπάρινγκ που φέρεται να συμμετείχε;

    «Οι αθλητές, ειδικά των εθνικών ομάδων, πρέπει να ενημερώνουν όταν θα πάνε να κάνουν σπάρινγκ», λέει ο Αχιλλέας Γεωργάντζας, πρόεδρος πρωταθλημάτων πυγμαχίας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αρτούρ Μικαελιάν, είχε δώσει σαφείς οδηγίες στον 16χρονο να ακολουθεί αυτή την περίοδο ήπιες προπονήσεις:

    «Σπάρινγκ δεν χρειάζεται να κάνεις, σε τέσσερις μήνες έχεις πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σε δύο μήνες είχε πανελλήνιο».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ