Ξέσπασε ο Κατερινόπουλος για τους αστυνομικούς με αφορμή τον θάνατο του Ρομά στη Βοιωτία: «Κολοκύθια εκπαιδευμένοι είναι»

Ο θανάσιμος τραυματισμός 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της εκπαίδευσης των αστυνομικών και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος «ξέσπασε» μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA.

Ο Θανάσης Κατερινόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκεί που διέταξε την ΕΔΕ ο κ. υπουργός για να διευκρινιστούν οι συνθήκες, θα πρέπει να διατάξει και μια ΕΔΕ κατά παντός υπευθύνου να δει πότε εκπαιδεύτηκαν τελευταία φορά αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν εκεί. Κολοκύθια είναι… Είναι εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων; Δε νομίζω.

Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στις σχολές και από εκεί και πέρα μπορεί να γίνεται μια συντηρητική εκπαίδευση μία φορά στην 5ετια. Η δια βίου εκπαίδευση που ζητούσαμε κάποτε και λέγαμε, δεν υπάρχει. Να μην έχουν απαιτήσεις».

Ο ταξίαρχος συνέχισε λέγοντας πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέταξε ΕΔΕ για να διευκρινιστούν οι κανόνες εμπλοκής «και μάλιστα κάνει και κάποιες συστάσεις προς τους αστυνομικούς που λέει ότι πρέπει να κρατούν τους κανόνες εμπλοκής, χωρίς όμως να ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής» και πρόσθεσε:

«Ο μοναδικός κανόνας εμπλοκής για τους αστυνομικούς που επιχειρούν έξω στους δρόμους είναι οι διατάξεις περί άμυνας, όταν είσαι σε κατάσταση άμυνας, ό,τι προβλέπει το άρθρο 22 του ποινικού κώδικα, αυτό ισχύει. Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση άμυνας, δηλαδή κινδυνεύει η ζωή του, η σωματική του ακεραιότητα, έχει τότε δικαίωμα, και απέναντί του έχει κάποιον που τον σημαδεύει με ένα όπλο γιατί θέλει και το ανάλογο μέσο, τότε μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αν τρίτο άτομο κινδυνεύει, είναι σε κατάσταση άμυνας, τότε μπορεί πάλι ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει το όπλο του, αφού πρώτα πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό και το τελευταίο είναι να στραφεί εναντίον του ανθρώπου. Εδώ θα διευκρινιστεί από το δικαστήριο αν ήταν σε κατάσταση άμυνας».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο αστυνομικός έβγαλε όπλο για να σκοτώσει ενώ για τις καταδιώξεις τόνισε:

«Πρέπει να ενημερωθεί το Κέντρο. Εξυπακούεται ότι θα πάρεις εντολές και εξαρτάται ποιος δίνει και τις εντολές. Υπάρχει στο κάθε κέντρο ασυρμάτων των επαρχιακών πόλεων αξιωματικός ο οποίος να δίνει εντολές; Δυστυχώς πάρα πολλές φορές, και κυρίως στην επαρχία, οι αστυνομικοί καλούνται να περπατήσουν ξυπόλητοι στα αγκάθια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μια καταδίωξη σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείς όπλο γιατί ο δράστης φεύγει, εσύ τον κυνηγάς, δεν στρέφεται εναντίον σου, δεν είσαι σε καμία περίπτωση σε κατάσταση άμυνας», κατέληξε.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες