15.6 C
Athens
9.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΥΕΘΑ: Αυτά είναι τα τεθωρακισμένα που θα πάρουμε από τη Γερμανία – Τι θα δώσουμε στους Ουκρανούς (βίντεο)

    Λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα που θα μας παραχωρήσει το Βερολίνο έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

    Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.


    Σύμφωνα με όσα είπαν πηγές στο Reuters το Βερολίνο θα δώσει 100 παλιά Marder στην Ελλάδα.

    Τα BMP-1 και τα Marder 1A3/5

    Τα ΒΜΡ-1, πρωτοεμφανίστηκαν το 1973 στο πεδίο μάχης, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια οχήματα τα οποία παρότι υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συντηρησιμότητας, ενώ η δυνατότητα επιβίωσής τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον πολύ μικρή.


    Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 – αν κι επίσης παλαιάς σχεδίασης – εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1, και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. Μηχανολογικά έχει πολλές ομοιότητες (κινητήρας, κιβώτιο μετάδοσης) με τα Leopard 1 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, συνεπώς αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον ελληνικό στρατό.

    Η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας

    Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

    «Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

    Η Γερμανία έχει κάνει ήδη παρόμοιες συμφωνίες

    Το Βερολίνο έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με διάφορες χώρες που διαθέτουν άρματα μάχης σοβιετικής εποχής, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς στρατιώτες αμέσως χωρίς εκπαίδευση.

    Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει συνάψει τέτοιες συμφωνίες με τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

    Η Γερμανία εκπαιδεύει επίσης Ουκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία σε σύγχρονα βαρέα όπλα, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

    Γερμανοί υπουργοί λένε ότι το Βερολίνο παραδίδει πολλά όπλα στην Ουκρανία και αμφισβητούν την εντύπωση στο εξωτερικό ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά.

    Αλλά ορισμένοι υπουργοί και κορυφαίοι πολιτικοί εντός της κυβέρνησης αποδέχονται ότι οι παραδόσεις είναι πιο αργές και πιο περίπλοκες από ό,τι αρχικά ελπίζαμε.

    Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στη Γερμανία για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις, να είναι πιο διαφανείς και καλύτερα οργανωμένες.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ