Υπ. Δικαιοσύνης: Τα σύσταση γραφείου συλλογής στατιστικών στοιχείων από δικαστήρια και εισαγγελίες, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία γραφείου συλλογής και επεξεργασίας δικαστικών στατιστικών στοιχείων (JustStat) στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το JustStat θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας με τη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, όπως προβλέπεται τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες της χώρας υποχρεούνται να αποστέλλουν στο γραφείο JustStat στατιστικά στοιχεία για κάθε κατηγορία υποθέσεων, τη πορεία των υποθέσεων κ.ά. Εν συνεχεία, τα στατιστικά στοιχεία θα διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης (CEPELJ) του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε κάθε άλλο διεθνή φορέα έναντι του οποίου η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αποστείλει δικαστικά στατιστικά στοιχεία.

Στο γραφείο JustStat θα συσταθεί Επιτροπή Εποπτείας Δικαστικών Στατιστικών η οποία θα απαρτίζεται από 11 μέλη με ισάριθμούς αναπληρωτές. Τα μέλη θα είναι δικαστές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Διοικητική Δικαιοσύνη, έναν δικηγόρο, κ.ά. Καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αρχαιότερος από τους δικαστές.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες