Υπό εξέταση το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα για το Μάτι

Δύο σκέλη του παραπεμπτικού βουλεύματος που εκδόθηκε πρόσφατα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Μαρία Γκανέ, προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα σκέλος του βουλεύματος που έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελέα Εφετών είναι εκείνο με το οποίο ζητείται η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το άλλο σκέλος που εξετάζεται για ενδεχόμενο άσκησης έφεσης είναι εκείνο με το οποίο απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία δέκα αστυνομικοί.

Η έκδοση του συγκεκριμένου βουλεύματος έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή και λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 άτομα.

Συγκεκριμένα, με το βούλευμα (1368/22), το οποίο εκδόθηκε από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ζητείται:

1. Περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

2. Παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.

3. Πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου κατέληξαν ομόφωνα στην συγκεκριμένη κρίση αφού πρώτα εξέτασαν ενδελεχώς τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας. Αποφάσισαν όμως να ζητήσουν περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κρίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις τους, συνέτεινε στη κατάσταση κινδύνου που δημιουργήθηκε στην περιοχή στις 23 Ιουλίου του 2018 και η οποία κατέληξε στο θάνατο 103 ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο βούλευμα αναφέρει πως: – Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

– Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα.

– Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες