Ζελένσκι: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει την Ευρώπη» (βίντεο)

Ζελένσκι

Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει την Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως η απόφαση για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δείχνει πως κανείς στην Ε.Ε. «δεν μπορεί να ελπίζει να διατηρήσει οποιαδήποτε κανονική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά οποιοδήποτε εμπορική σχέση ως όπλο» είπε. Όπως ανέφερε, η Ρωσία «βλέπει την ενωμένη Ευρώπη ως στόχο» και όσο πιο γρήγορα όλοι στην ήπειρο συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από αυτή για το εμπόριο, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει σταθερότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για την αναστολή των δασμών στις εξαγωγές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες αγορές – ειδικά στα τρόφιμα. «Οι εξαγωγές της Ουκρανίας θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών και θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας στη διάρκεια της κρίσης», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία βλέπει το εμπόριο ως όπλο»

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά οποιοδήποτε εμπόριο ως όπλο. Απλώς περιμένει τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ένας ή ο άλλος εμπορικός χώρος».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ρωσία «βλέπει μια ενωμένη Ευρώπη ως στόχο» και πως όσο πιο γρήγορα όλοι στην ήπειρο συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για το εμπόριο, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει σταθερότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία με την ΕΕ για την αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες αγορές – ειδικά για τα τρόφιμα.

Οι ουκρανικές εξαγωγές θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών και θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης, είπε ο Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Twitter @vonderleyen

«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε νωρίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση για αναστολή των εισαγωγικών δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας.

Επικοινωνία Ζελένσκι-φον ντερ Λάιεν με θέμα τη στήριξη στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την περαιτέρω στήριξη της χώρας του εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, αλλά και για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «πρέπει να περιλαμβάνει το εμπάργκο στο πετρέλαιο».

«Μίλησα με τη φον ντερ Λάιεν. Ευχαρίστησα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφάσισε να καταργήσει τους δασμούς, τις ποσοστώσεις σε ουκρανικά βιομηχανικά αγαθά, τρόφιμα. Συζητήθηκε περαιτέρω υποστήριξη», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε πως «Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν

Δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο χρόνος της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη», φέρεται να δήλωσε ο Ποντολιάκ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ελπίζει πως Ζελένσκι και Πούτιν θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες