19.9 C
Athens
15.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Πόλεμος: Πώς «ξεγύμνωσαν» τον στρατό της Ρωσίας οι Ουκρανοί


    Ο πρόεδρος στην  Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πανηγυρικά χθες ότι ο στρατός της χώρας έχει ανακτήσει πλέον 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών από τον Ρώσο εισβολέα, στο πλαίσιο του πολέμου που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, με αυτή την αντεπίθεση-αστραπή του Σεπτεμβρίου «οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του μεγάλου αντιπάλου», την ώρα που άλλος ένας Ρώσος ολιγάρχης, ο όγδοος κατά σειρά αντίπαλος του Πούτιν, βρέθηκε νεκρός υπό πολύ ύποπτες συνθήκες. «Με τους Ρώσους να μετρούν πληγές και τα πυρομαχικά τους να τελειώνουν, οι στρατιώτες εμφανίζουν κόπωση. Με το ηθικό πεσμένο, φεύγουν ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα με ό,τι μέσο μπορούν, παίρνοντας ακόμα και αυτοκίνητα από τον άμαχο πληθυσμό», γράφει το CNN.

    «Οι Ρώσοι συγκρούονται τώρα μετωπικά με έναν ουκρανικό στρατό υπομονετικό, μεθοδικό και εφοδιασμένο πλέον με δισεκατομμύρια δολάρια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού», τονίζει η ανάλυση. Για τους «New York Times», η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά και τον νότο της Ουκρανίας «ερεθίζει» τον Πούτιν. Αμαυρώνει την εικόνα του και τη δύναμή του, καθώς ο νεο-τσάρος του Κρεμλίνου δέχθηκε πυρά και από πιστούς συμμάχους του, όπως ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν προχωράει βάσει σχεδίου, ενώ και Ρώσοι χρήστες των social media κάνουν λόγο για «αποχώρηση-ντροπή». Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε «άμεση εκκένωση» της κατεχόμενης Κριμαίας από Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς, ενώ ο Πούτιν αντιμετωπίζει άλλη μία πρόκληση: δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

    Οι «Financial Times» έγραψαν επίσης χθες ότι «η ρωσική οικονομία καταρρέει, καθώς χάθηκαν δισεκατομμύρια έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο». Έπεσε στη θάλασσα Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο του Ρώσου ολιγάρχη Iβάν Πετσόριν, ο οποίος φέρεται να έπεσε στη θάλασσα από το σκάφος όπου επέβαινε, ενώ είχε αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι ρωσικές αρχές εντόπισαν χθες τη σορό του 39χρονου Πετσόριν, υψηλόβαθμου στελέχους στον τομέα της ενέργειας που δραστηριοποιείτο στην Αρκτική, στα ανοικτά της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τουλάχιστον επτά Ρώσοι ολιγάρχες έχουν πεθάνει κάτω από περίεργες συνθήκες. Είχαν όλοι τους στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και διασυνδέσεις με το ρωσικό φυσικό αέριο.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ