19.2 C
Athens
16.6 C
Thessaloniki
Τρίτη 14 Μαΐου 2024
More

    Εκλογές: Αναρτήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Ξεκινάει επίσημα η προεκλογική περίοδος


    Θυροκολλήθηκε πριν από λίγο το Προεδρικό Διάταγμα, με την οποία επισημοποιείται η «διάλυση» της Βουλής και ξεκινάει η προεκλογική περίοδος.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραδίδοντάς της τον φάκελο με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών 2023. Στο προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εκλογές οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.


    Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό ΦΕΚ, αναφέρεται πως «Εχοντας υπόψη: 1. Τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 41 του Συντάγματος, 2. Την πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία περιέχεται στην υπ’ αρ. 8/22.4.2023 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αναφερόμενο σε αυτήν εξαιρετικής σημασίας εθνικό θέμα, την οποία και αποδεχόμαστε, αποφασίζουμε:

    Διαλύουμε

    τη Βουλή της ΙΗ΄ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών την 21η Μαΐου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 1η Ιουνίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00. Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος». Το Προεδρικό Διάταγμα φέρνει τις υπογραφές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

    FEK-2023-Tefxos-A-00099-downloaded-22_04_2023



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ