Ουκρανοί και Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις στο Ντονμπάς

Μια από τις κυριότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου αντιπαρατίθεται ο ουκρανικός στρατός με τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν σταθερή σήμερα αλλά η πίεση εντείνεται, ενόψει της επικείμενης επίθεσης της Μόσχας.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μέσα και γύρω από το χωριό Κρανσοπίλια, όπου ακούγονται ανά τακτά διαστήματα πυρά του πυροβολικού.

Το χωριό αυτό, σε μια δασωμένη κοιλάδα, βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από το Ιζιούμ –μια πόλη που κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις– στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, που ελέγχονται από την Ουκρανία. Η γραμμή του μετώπου κρατάει και έχει σταθεροποιηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε αυτό το τμήμα του δρόμου, περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως του Σλοβιάνσκ.

Σήμερα δεν ακούστηκαν καθόλου πυρά αυτόματων όπλων από το χωριό Κρασνοπίλια.

Όλες οι πηγές που ρωτήθηκαν ωστόσο στη ζώνη αυτή εκτιμούν ότι η ρωσική επίθεση επίκειται και θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Τους περιμένουμε!

Εν αναμονή της μάχης, οι στρατιώτες επικεντρώνονται στις προετοιμασίες τους και εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Αυτός ο οδικός άξονας Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους για την επίθεση της Μόσχας που όλοι περιμένουν στο Ντονμπάς.

Αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», αυτή η ιστορική μεταλλευτική λεκάνη της Ουκρανίας και της πρώην ΕΣΣΔ ζει με την αγωνία της επίθεσης.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος μιας γραμμής που εκτείνεται από το Ντονέτσκ στα νότια μέχρι το Λουχάνσκ στα ανατολικά (τις πρωτεύουσες των ομώνυμων αυτονομιστικών «δημοκρατιών») και η οποία πλέον φτάνει μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Στο κέντρο αυτής της λεκάνης βρίσκονται το Κραματόρσκ, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της επαρχίας από τον Οκτώβριο του 2014 και η «δίδυμη πόλη», το Σλοβιάνσκ. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν μια κυκλωτική κίνηση, όπως έγινε στη Μαριούπολη, για να καταλάβουν όλη την περιοχή.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν από τους άμαχους να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα “απελευθερώσουν” τη Μαριούπολη από τους “εθνικιστές”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ένα άλλο πρακτορείο, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.

Εκκένωση

Το πρωί σήμερα, αυτοκίνητα που σχημάτιζαν μια ουρά μήκους τριών χιλιομέτρων, συχνά με βαλίτσες στην οροφή, περίμεναν στον σταθμό ελέγχου για να κατευθυνθούν προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ και από εκεί προς τα δυτικά. Η εκκένωση τις τελευταίες ημέρες γινόταν κυρίως με τρένα από τον σταθμό του Κραματόρσκ. Όμως από το πρωί διακόπηκαν τα δρομολόγια γιατί από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς υπέστησαν ζημιές οι σιδηροδρομικές γραμμές, όπως γνωστοποίησε η ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Αργά το απόγευμα, ένα τρένο επιβίβασε τελικά κόσμο για να φύγει. Στον σταθμό, όπου περίμεναν υπομονετικά, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, η εκκένωση συνεχιζόταν με ηρεμία, με τη βοήθεια εθελοντών.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, από το νυχτερινό βομβαρδισμό –πιθανότατα ρουκέτες ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς– καταστράφηκε ένα σχολείο που βρισκόταν δίπλα σε ένα κτίριο της αστυνομίας.

Το Κραματόρσκ έχει μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα: οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν, τη νύχτα απαγορεύεται η κυκλοφορία και όσοι παραμένουν εκεί ζουν στον ρυθμό των σειρήνων. Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς καύσιμα και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες