20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ζελένσκι σε φινλανδική Βουλή: «Η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα “κοκτέιλ Μολότοφ” κυρώσεων κατά της Ρωσίας»


    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο φιλανδικό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο νέα δυτικά όπλα και χρειάζεται “ισχυρές” κυρώσεις κατά της Ρωσίας άξιες των “κοκτέιλ Μολότοφ” που είχε χρησιμοποιήσει η φινλανδική αντίσταση το 1939-40».

    Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε «εκείνους που μας κάνουν να περιμένουμε, να περιμένουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη, να περιμένουμε για τα μέσα να υπερασπιστούμε τις ζωές μας», καθώς το Κίεβο ζητάει περισσότερα ισχυρά όπλα και πιο ισχυρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

    Έπειτα επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε όπλα τα οποία διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο Ζελένσκι καλεί την Ευρώπη να λάβει ένα «κοκτέιλ Μολότοφ» κυρώσεων κατά της Ρωσίας

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να λάβει ένα «κοκτέιλ Μολότοφ» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παραπέμποντας στους εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιήσει οι Φινλανδοί στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Πόσο καιρό μπορεί η Ευρώπη να αδιαφορεί για ένα εμπάργκο εναντίον του ρωσικού πετρελαίου; Πόσο καιρό;» είπε.

    Οι “27” αποφάσισαν χθες, Πέμπτη, ένα εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία, στο πλαίσιο μιας πέμπτης σειράς κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Όμως το Κίεβο ζητάει περισσότερα, κυρίως κυρώσεις κατά του πετρελαίου και του αερίου.

    «Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις»

    «Χρειαζόμαστε ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μόνιμες κυρώσεις, ένα ‘κοκτέιλ κυρώσεων’ που θα θυμίζουν τα κοκτέιλ Μολότοφ», είπε ο Ζελένσκι.

    Η επωνυμία αυτή για τα μπουκάλια με το εύφλεκτο υγρό επιλέχθηκε από τους Φινλανδούς μαχητές για να δυσφημίσουν τον Σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Βιτσισλάβ Μολότοφ, αρχιτέκτονα του ολέθριου συμφώνου μη επίθεσης ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την ΕΣΣΔ.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πολλαπλασίασε τις αναφορές στον Χειμερινό Πόλεμο (1939-1940) κατά τον οποίο η Φινλανδία είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στη σοβιετική εισβολή, που έχει πολλούς παραλληλισμούς με τον πόλεμο που διεξάγεται τώρα στην Ουκρανία.

    «Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι αποφασιστικής σημασίας»

    «Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για το μέλλον της χώρας μας αλλά και για όλους εκείνους που έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία, όπως εσείς εδώ και 83 χρόνια», είπε.

    Η ομιλία του στους Φινλανδούς βουλευτές συνέπεσε με ανησυχητικά περιστατικά.

    Σήμερα το πρωί, ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος, ένα IL-96-300 παραβίασε για τρία λεπτά τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας ανοικτά των νότιων ακτών της χώρας.

    Επίσης, οι ιστότοποι των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών κατέστησαν μη διαθέσιμοι λίγο πριν από την παρέμβασή του.

    Η Φινλανδία, που έχει σύνορα άνω των 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, σκέπτεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μία απόφαση αναμένεται προσεχώς.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ