12.6 C
Athens
11.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    Λέσβος: 100 χρόνια φυλακή σε 2 πρόσφυγες προτείνει ελληνικό δικαστήριο

    Βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο η Λέσβος με την εκδίκαση της έφεσης των Ακίφ Ραζούλι, Αμίρ Ζαχίρι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε 100 χρόνια φυλακή!

    Το «παρών» μάλιστα στο νησί έδωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος μίλησε για την υπόθεση.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το stonisi.gr, μία ακόμα αναβολή ήρε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου η εκδίκαση της έφεσης του Ακίφ Ραζούλι και του Αμίρ Ζαχίρι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που έχουν καταδικαστεί ως «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος, σε πρώτο βαθμό, και αναμένεται να συνεχιστεί το Δεκέμβριο, εξαιτίας της απουσίας μάρτυρα κατηγορίας. Συγκεκριμένα έχουν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών που στερούνται το δικαίωμα εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ως δουλέμποροι.

    Το αίτημα των δικηγόρων τους να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στα τέλη του έτους, απορρίφθηκε, και έτσι οι δύο κατηγορούμενοι θα επιστρέψουν στη φυλακή όπου παραμένουν για τρίτο χρόνο.

    Αρνήθηκε το αίτημα αποφυλάκισης

    Ας σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας λαμβάνοντας υπόψη τις βεβαιώσεις μόνιμης διαμονής, την οικογένεια του ενός κατηγορούμενου μαζί με το μικρό παιδί που περίμεναν έξω, το υποστηρικτικό περιβάλλον μαρτύρων, και κυριότερα ότι στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και το ότι έχουν προχωρήσει σε αίτημα διεθνούς προστασίας, είχε προτείνει την αναστολή τους έως την εκδίκαση τον Δεκέμβριο.

    Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε για να επιστρέψει λίγες ώρες μετά και να αρνηθεί το αίτημα αποφυλάκισης.

    Κούλογλου: «Θα διεθνοποιείται περισσότερο το θέμα»

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, βγαίνοντας από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, όπου βρισκόταν για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης των δυο, δήλωσε:

    «Η δίκη για άλλη μια φορά πήρε πολύμηνη παράταση. Καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια χωρίς να υπάρχει μάρτυρας κατηγορίας. Τώρα που εξεταζόταν η έφεση τους απαιτήθηκε μάρτυρας κατηγορίας. Εμείς θα είμαστε εδώ. Και δέκα αναβολές να γίνουν θα είμαστε εδώ, και σε κάθε αναβολή θα έρχονται περισσότεροι ευρωβουλευτές, θα διεθνοποιείται περισσότερο το θέμα και θα αναδεικνύονται οι αδυναμίες της ελληνικής δικαιοσύνης και τα παιχνίδια».

    Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής είχε ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία υποστήριξης του Ακίφ και του Αμίρ, αλλά και άλλων αιτούντων ασύλου, που βρίσκονται καταδικασμένοι σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης ως «διακινητές». Στο πλευρό των δύο αιτούντων άσυλο ήταν πλήθος αλληλέγγυων έξω από το δικαστήριο, όπως και τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε τυπικά η δίκη ενώ εξερχόμενος του Τριμελους Εφετείου Κακουργημάτων συνοδευόμενος με χειροπέδες από τους αστυνομικούς ο κατηγορούμενος φώναξε «Θέλουμε Δικαιοσύνη».

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ