15.2 C
Athens
15.6 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    Ουκρανία: Η Ρωσία χτυπάει το Κίεβο, το Λβιβ – Συνεχίζει την επίθεση στα ερείπια της Μαριούπολης

    Το Λβιβ βομβάρδισαν ρωσικά αεροσκάφη και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και το Χάρκοβο στην Ουκρανία σήμερα Σάββατο (16/04), καθώς η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ουκρανικές πόλεις μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της τής Μαύρης Θάλασσας.

    Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, θέατρο των πιο σφοδρών μαχών και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής του πολέμου, ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ελπίζοντας ότι θα αντισταθμίσουν την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

    Τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στο Κίεβο

    Η Μόσχα δήλωσε πως τα αεροσκάφη της έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στην πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης και καπνός ήταν ορατός στον νοτιοανατολικό τομέα Νταρμίτσκιι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν άλλους.

    Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή του Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

    Υπό ρωσικό έλεγχο η χαλυβουργία Illych

    Στη Μαριούπολη, δημοσιογράφοι του Reuters σε τμήματα της πόλης που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο έφθασαν στη χαλυβουργία Illych, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε χθες, Παρασκευή, ένα από τα δύο τεράστια μεταλλουργικά εργοστάσια όπου οι υπερασπιστές της πόλης αντιστέκονται σε υπόγεια τούνελ και μπούνκερ.

    Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν σιωπηλό σωρό ερειπίων από σίδερα και τσιμέντο, χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι υπερασπιστών. Έξω από το εργοστάσιο, τουλάχιστον έξι πτώματα αμάχων κείτονται διασκορπισμένα στους γύρω δρόμους, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας με ροζ πουλόβερ και λευκά παπούτσια.

    Κάποιος είχε γράψει με σπρέι «ναρκοθετημένο» σε έναν φράχτη στην αυλή ενός κατεστραμμένου πρατηρίου καυσίμων. Σε μια σπάνια ένδειξη ζωής, ένα κόκκινο αυτοκίνητο κατέβηκε αργά έναν άδειο δρόμο, με τη λέξη «παιδιά» γραμμένη σε ένα χαρτόνι πάνω στο παρμπρίζ.

    Σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε πυραυλικό πλήγμα

    Ο περιφερειάρχης του Χάρκοβου στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε πυραυλικό πλήγμα. Στη Μικολάγιφ, μια πόλη κοντά στο νότιο μέτωπο, η Ρωσία ανέφερε ότι έπληξε ένα εργοστάσιο επισκευής στρατιωτικών οχημάτων.

    Χθες, Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε αντίποινα για πράξεις “δολιοφθοράς” και “τρομοκρατίας”, τις οποίες δεν προσδιόρισε, ώρες αφότου επιβεβαίωσε τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της τής Μαύρης Θάλασσας, του Moskva.

    Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον λένε πως το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα, ότι βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά.

    Ενάμισης μήνας μετά την έναρξη της εισβολής

    Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει έδαφος στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας αφού αποχώρησε από τον βορρά έπειτα από μια μαζική επίθεση στο Κίεβο που αποκρούστηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

    Ρωσικά στρατεύματα που αποχώρησαν από τον βορρά άφησαν πίσω τους πόλεις με πτώματα αμάχων, απόδειξη αυτού που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα ‘γενοκτονία’ — μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η ουκρανική εθνική ταυτότητα.

    Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και λέει ότι ο σκοπός της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” της είναι να αφοπλίσει τους Ουκρανούς, να νικήσει τους εθνικιστές και να προστατεύσει τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

    «Απομακρυνθείτε όσο ακόμη είναι δυνατό»

    Η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της αντιστέκονται ακόμη στα ερείπια της Μαριούπολης, όπου η άμυνα επικεντρώνεται γύρω από το Azovstal, ένα άλλο τεράστιο χαλυβουργικό εργοστάσιο που δεν έχει ακόμη υποκύψει.

    «Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη… Μάχες σημειώνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς επιπλέον μονάδες για να επιτεθεί στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνκ σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

    Ο ιδιοκτήτης αμφότερων των τεράστιων χαλυβουργιών της Μαριούπολης, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει την πόλη.

    «Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρανική πόλη», δήλωσε ο Αχμέτοφ στο Reuters.

    Αν η Μαριούπολη πέσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο. Είναι το κύριο λιμάνι του Ντονμπάς, μια περιοχή που αποτελείται από δύο επαρχίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία που η Μόσχα απαιτεί να παραχωρηθεί πλήρως στους αυτονομιστές.

    Έχει αποκρούσει η Ουκρανία τις ρωσικές προελάσεις στο Ντονμπάς

    Η Ουκρανία λέει ότι μέχρι τώρα έχει αποκρούσει τις ρωσικές προελάσεις αλλού στο Ντονμπάς. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ, μία από τις επαρχίες του Λουχάνσκ, δήλωσε ο περιφερειάρχης Σέρχιι Γκαϊντάι σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

    Αγωγός αερίου υπέστη ζημιές στις πόλεις της πρώτης γραμμής Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, που έχουν μείνει χωρίς αέριο και νερό, είπε ο Γκαϊντάι. Λεωφορεία είναι διαθέσιμα για όσους θέλουν να φύγουν. «Απομακρυνθείτε, όσο ακόμη είναι δυνατό».

    Η Ουκρανία πήρε το πάνω χέρι στην αρχική φάση του πολέμου που πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι θα έχανε γρήγορα. Έχει αναπτύξει με επιτυχία κινητές μονάδες εφοδιασμένες με αντιαρματικούς πυραύλους που έχει πάρει από τη Δύση απέναντι στα τεράστια κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης που περιορίζονται από δρόμους με λασπώδες έδαφος.

    Αποφασισμένος ο Πούτιν

    Όμως ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να καταλάβει περισσότερο έδαφος στο Ντονμπάς προκειμένου να κηρύξει τη νίκη σε έναν πόλεμο που έχει αφήσει τη Ρωσία στο στόχαστρο αυξανόμενων δυτικών κυρώσεων και με λίγους συμμάχους.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι δήλωσε πως περίπου 2.500-3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, σε σύγκριση με 20.000 Ρώσους στρατιώτες.

    Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει νεότερο απολογισμό των στρατιωτικών της απωλειών από τις 25 Μαρτίου, όταν, όπως είπε, 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί. Οι δυτικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ υπάρχουν λίγες ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας.

    Αδύνατο να καταμετρηθούν οι άμαχοι

    Η Ουκρανία λέει πως οι θάνατοι αμάχων είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, εκτιμώντας πως δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί μόνο στη Μαριούπολη.

    Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των Ουκρανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περιλαμβανομένου ενός δεκάτου του πληθυσμού που διέφυγε στο εξωτερικό.

    «Οι επιτυχίες του στρατού μας στο πεδίο της μάχης είναι πραγματικά σημαντικές, ιστορικά σημαντικές. Αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές για να καθαρίσουμε τη γη μας από τους κατακτητές. Θα επιτύχουμε μερικές ακόμη», είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμα βίντεο που απηύθυνε αργά χθες.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ