20.8 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Η Κυρά της Λαπήθου Ευφροσύνη Προεστού


    Γνωστή σε όλη την Κύπρο είναι η Κυρά Φροσύνη της Λαπήθου, μια Ελληνίδα μάνα όπου οι Τούρκοι βασάνισαν.

    Η ιστορία αναφέρεται στην ηρωίδα Ευφροσύνη, όπου με την αυτοθυσία και με κίνδυνο για τη ζωή της, περιποιήθηκε και φρόντισε τους 12 έφεδρους στρατιώτες που εγκλωβίστηκαν στη Λάπηθο κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974 και την κατάληψη της κωμόπολης στις 06/08/1974.


    Ποια ήταν η Κυρά Φροσύνη της Λαπήθου

    Η Κυρά Φροσύνη ήταν Ελληνοκύπρια πρόσφυγας από τη Λάπηθο. Γεννήθηκε στη Λάπηθο τον Αύγουστο του 1903 και παντρεύτηκε τον Ιωάννη Φλωρέντζο.

    Εργαζόταν σαν μαία και εξάσκησε το επάγγελμά της στην ευρύτερη περιοχή της Λαπήθου κυρίως στα γύρω χωριά. Η Κυρα Φροσύνη ξεχώριζε από τον κόσμο για τα φιλάνθρωπα αισθήματα και θρησκευτική πίστη γι΄ αυτό και βοηθούσε πάντα τους συνανθρώπους της. Μάλιστα, για έναν ολόκληρο μήνα φρόντιζε με ό,τι χρειάζονταν 12 στρατιώτες ώσπου την συνέλαβαν οι Τούρκοι και την βασάνισαν ανελέητα στο κάστρο της Κερύνειας χωρίς ν’ αποκαλύψει τίποτε.

    Τα παλικάρια σώθηκαν ωστόσο η κυρία Ευφροσύνη εκδιώχθηκε από τη Λάπηθο.


    Στις 17 Απριλίου 1993 απεκοιμήθηκε και τάφηκε στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.

    Η διάσωση των στρατιωτών

    Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Κυρά Φροσύνη φρόντιζε για έναν μήνα 12 στρατιώτες. Ωστόσο όταν οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν την δράση της, την συνέλαβαν.

    Μάλιστα την βασάνισαν φρικτά και προσπάθησαν να την εξευτελίσουν. Ωστόσο η κυρά  Φροσύνη δεν αποκάλυψε ποτέ τίποτα στους βασανιστές της και δεν πρόδωσε ποτέ τους στρατιώτες.  Τελικά έπειτα από την φυλάκισή της στο Κάστρο της Κερύνειας, εκδιώχθηκε από τη γενέτειρα της, όπως είχαν εκδιωχθεί νωρίτερα και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Λαπήθου. Έζησε στην προσφυγιά μέχρι την ημέρα του θανάτου της στις 17 Απριλίου 1993.

    Προς τιμήν της έχει αφιερωθεί και η οδός Ευφροσύνης Προεστού, που είναι πάροδος της οδού Λαπήθου, δίπλα στο Πάρκο της Κερύνειας, στην συνοικία Παρισινός, στην περιοχή Έγκωμη στη Λευκωσία.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ