19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Η Φινλανδία  χαιρετίζει την «ισχυρή υποστήριξη» του ΝΑΤΟ σε περίπτωση διαδικασίας ένταξης


    Ευχαρίστησε σήμερα Πέμπτη (28/04) η Φιλανδία τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την «ισχυρή υποστήριξή» του μετά την υπόσχεση των «διευθετήσεων» για την προστασία της χώρας στην περίπτωση της διαδικασίας ένταξης στη δυτική συμμαχία, η οποία διαρκεί μήνες.

    Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με θέμα την όλο και πιο πιθανή αίτηση προς ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    «Ο Στόλτενμπεργκ για ακόμη μια φορά έδωσε την ισχυρή υποστήριξή του στη φινλανδική απόφαση», δήλωσε ο Νιινίστο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία.

    Το άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ

    Το άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ δεν ισχύει παρά μόνο για τα μέλη και όχι για την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της υποψηφιότητας και της ένταξης.

    Σήμερα το πρωί, ο Νορβηγός επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε πως είναι «σίγουρος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε διευθετήσεις για την ενδιάμεση περίοδο», κατά την ενημέρωση του Τύπου.

    Η βοήθεια αυτή αφορά τη Φινλανδία αλλά και τη Σουηδία, η οποία σκοπεύει επίσης να θέσει τέλος στη μη-ευθυγράμμισή της για να ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η συζήτηση της ένταξης της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

    Το φινλανδικό κοινοβούλιο άρχισε την περασμένη εβδομάδα τη συζήτηση μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ για να προστατευθεί καλύτερα από μια ενδεχόμενη επίθεση από τη γειτονική Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα περίπου 1.300 χλμ.

    Η επικεφαλής της κυβέρνησης, η σοσιαλδημοκράτης Σάνα Μάριν, δήλωσε στα μέσα Απριλίου ότι η απόφαση θα λαμβανόταν σε μερικές «εβδομάδες» και η Φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τούτι Τουπουράινεν παραδέχτηκε ότι μια αίτηση είναι «πολύ πιθανή».

    Η εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα η φινλανδική και η σουηδική κοινή γνώμη να ταχθούν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, πλέον με μεγάλη πλειοψηφία για να γίνουν μέλη.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ