Οι ρευματοκλοπές είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο, που μπορεί να διαπιστωθεί από τυχαίο έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ.
Πολλοί ιδιοκτήτες ακίνητων αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευματοκλοπής, που είναι η οποιαδήποτε παρέμβαση στον μετρητή, είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στον μετρητή είναι ένδειξη ρευματοκλοπής και συνιστά ποινικό αδίκημα. Ακόμα και με απλές ενδείξεις μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος μπορεί κάποιος να βρεθεί κατηγορούμενος είπε.
Σημείωσε ότι η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών.
Εάν έχει γίνει παραβίαση του μετρητή σε κοινόχρηστο ρολόι πολυκατοικίας, κατηγορούμενος μπορεί να βρεθεί ο διαχειριστής, είπε.
Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η επέμβαση το ρολόι, αυτό αφαιρείται και πηγαίνει στον ΔΕΔΔΗΕ για έλεγχο. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει έγγραφο στον ιδιοκτήτη στο οποίο υπολογίζεται το ποσό της ρευματοκλοπής.
Εάν ο ιδιοκτήτης πληρώσει το ποσό, τότε απαλλάσσεται της κατηγορίας και η υπόθεση λήγει. Εάν όχι, τότε η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια, είπε.
Σχετικά με τις ηλεκτρονικές απάτες και ιδιαίτερα με το φαινόμενο του phishing που είναι η οικειοθελής παράδοση από το θύμα των κωδικών πρόσβασης στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στον θύτη, είπε ότι σε τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση της τράπεζας.