19.4 C
Athens
18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024
More

    Γεραπετρίτης: «Η κρίση στο Λίβανο μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες» – Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια

    ην ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου.

    Όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δύσκολες στιγμές για τη Μέση Ανατολή και για την ανθρωπότητα ολόκληρη, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε στο Παρίσι σήμερα, εκτάκτως, τους εκπροσώπους των G20, εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αραβικό κόσμο, για να συζητήσουμε τους τρόπους, έτσι ώστε να περιοριστεί η κρίση στον Λίβανο και να μπορέσουμε, επιτέλους, να έχουμε την επιδιωκόμενη από όλους ειρήνη.

    Ο υπουργός συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι η κρίση στον Λίβανο έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα καθεστώς απολύτως αίολο. Υπάρχουν άνθρωποι, περισσότερο από ένα εκατομμύριο, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους».


    Τόνισε δε ότι «υπάρχει μια συνολική ανθρωπιστική κρίση την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια τόνισε και συμπλήρωσε πώς θα συνεχίσει να το πράττει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και μέσω του Συντονιστικού Γραφείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


    Συνέχισε δε σημειώνοντας πώς «η Ελλάδα, μέρος της διεθνούς κοινότητας, μέλος, σε λίγες ημέρες, του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή για την ειρήνη. Ειρήνη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ υψηλή διακινδύνευση».

    Ελληνική βοήθεια στον Λίβανο

    Ερωτώμενος σχετικά με το ποσό που η Ελλάδα θα διαθέσει για την στήριξη του Λιβάνου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα μας έχει ήδη αποστείλει ένα φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά και άλλα κρίσιμα, πρώτης ανάγκης, υλικά. Θα έχουμε ένα δεύτερο φορτίο, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα. «Έχουν ήδη δεσμευθεί χρήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να καταπραϋνθεί ο πόνος των ανθρώπων», συνέχισε.

    Διευκρίνησε δε ότι ο ίδιος είναι σε διαρκή επικοινωνία και με την κυβέρνηση του Λιβάνου, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, έτσι ώστε να συντονίζονται οι ενέργειές της ελληνικής πλευράς, για να πάει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στον Λίβανο.

    Συνεχίζοντας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό να τονισθεί ότι στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, οφείλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

    «Αντιλαμβανόμαστε ότι στην εποχή αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Υπάρχουν εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι οργανωμένα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βγει στο προσκήνιο» κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ