19.1 C
Athens
17.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
More

    Δακτύλιος: Πώς βγάζω το σήμα για να κυκλοφορώ ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας!

    Στη ζωή των οδηγών της Αθήνας έχει επιστρέψει από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος, που επιβάλει την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων. Τις ζυγές ημερομηνίες κυκλοφορούν όσα οχήματα έχουν αριθμό κυκλοφορίας που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, ενώ τις μονές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα οχήματα των οποίων ο αριθμός κυκλοφορίας λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

    Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες κατηγορίες οχημάτων που κυκλοφορούν ελεύθερα, δίχως περιορισμούς, στον δακτύλιο της Αθήνας. Αυτά είναι τα οχήματα που εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

    • ηλεκτρικό
    • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
    • υβριδικό
    • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2 (NEDC) για οχήματα ταξινομημένα πριν το 2021 ή κάτω από 145 gr CO2 (WLTP) για οχήματα ταξινομημένα από το 2021 και μετά. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

    Οι κάτοχοι, ωστόσο, των εν λόγω οχημάτων πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα κυκλοφορίας για την περίοδο 2024-2025, είτε μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ) στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας μέσω του daktylios.gov.gr.


    Οι οδηγοί θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρείας που ανήκει το όχημα.

    Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.


    Παράλληλα, οι οδηγοί μπορούν να προσθέσουν το σήμα στην εφαρμογή Gov.gr Wallet στο κινητό τους τηλέφωνο, γεγονός που διευκολύνει τη γρήγορη και άμεση επείδειξή του.

    Αρχικά, πρέπει να κατεβάσουν το Gov.gr Wallet στο κινητό τους τηλέφωνο, και στη συνέχεια μπαίνοντας στο app να επιλέξουν το “+” στο δεξί πάνω σημείο της εφαρμογής και από το υπομενού που θα εμφανιστεί την επιλογή «Κάρτα Δακτυλίου». Έπειτα οι οδηγοί πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος όπως και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

    Αφού τα συμπληρώσει, το σύστημα αυτομάτως εμφανίζει την Κάρτα Δακτυλίου με τον Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος, την διάρκεια ισχύoς της, το καύσιμο του οχήματος όπως επίσης και τις εκπομπές CO2. Παράλληλα εμφανίζεται η επιλογή της εμφάνισης του QR Code όπως επίσης και της αποθήκευσης της Κάρτας Δακτυλίου στο ψηφιακό πορτοφόλι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του δακτυλίου της Αθήνας καθορίζεται σε ετήσια βάση. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ισχύς ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2024 και λήγει στις 18 Ιουλίου 2025. Οι ημέρες και ώρες εφαρμογής είναι Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και Παρασκευή από 07.00 έως 15:00.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ