20 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
More

    Νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές – Τα οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες

    Τρεις νομοθετικές διατάξεις, με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ωφελούμενους, αναμένεται να καταθέσει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή. Η μία αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Σύμφωνα με τη Real News, το επόμενο 15νθήμερο θα κατατεθούν οι δύο πρώτες για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα από την 1η Ιανουαρίου και για την εφαρμογή «κόφτη» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

    Η μείωση των εισφορών θα μοιραστεί ισόποσα: μισή μονάδα για περισσότερες από 930.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μισή μονάδα για 2,2 εκατ. εργαζομένους ενώ το «πάγωμα» στην ΕΑΣ θα επηρεάσει περίπου 400.000 ασφαλισμένους.


    Αμέσως μετά, σύμφωνα με τη Real, θα υπάρξει τρίτη διάταξη που θα περιλαμβάνει την αύξηση κατά 2,4 έως 2,5% των συντάξεων για περίπου 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, η οποία θα δοθεί στο τέλος Δεκεμβρίου με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

    Από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα θα δουν μείωση στο μη μισθολογικό κόστος τους περισσότερες από 930.000 επιχειρήσεις ενώ η μείωση της άλλης μισής μονάδας θα φέρει αύξηση στους μισθούς περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων, η οποία κυμαίνεται ετησίως από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους και έως 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους.


    Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζομένους με μεικτές αποδοχές 1.670 ευρώ ελαφρύνεται κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση. Αν έχει 30 εργαζομένους με αποδοχές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φτάνει στα 8.589 ευρώ τον χρόνο.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ