Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέδειξε τον ρόλο της τεχνολογίας στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της κρατικής εποπτείας, αναφερόμενος τόσο στην πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία ελληνικών μικροδορυφόρων όσο και στην εγκατάσταση χιλιάδων «έξυπνων» καμερών με τεχνητή νοημοσύνη.
Μιλώντας στο ERTnews και τον Κώστας Παπαχλιμίντζος, τόνισε ότι μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν 20.000 παραβάσεις κόκκινου σηματοδότη, ενώ προανήγγειλε την εγκατάσταση περίπου 2.000 νέων καμερών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη έως το 2026.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε εκτενώς στην επέκταση του συστήματος καμερών οδικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι σήμερα λειτουργούν δεκάδες κάμερες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ οι νέες κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη καταγράφουν χρήση κινητού και μη χρήση ζώνης και άλλες θα «πιάνουν» την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, καταγράφηκαν πάνω από 20.000 παραβάσεις κόκκινου σε διάστημα ενός μήνα.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το 2026 θα τοποθετηθούν περίπου 2.000 επιπλέον κάμερες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2027. Παράλληλα, δήμοι και περιφέρειες θα μπορούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και την ΕΛ.ΑΣ., να εγκαθιστούν κάμερες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.