Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αιχμές Σεβαστίδη για Τσιάρα και Πικραμμένο – Η απάντηση και οι εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης

Τα «πυρά» του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη δέχθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπων της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, κ.ά.
Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Σεβαστίδης, επέκρινε, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για «τον αποκλεισμό» των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου και ειδικά αυτή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΔΕ άσκησε κριτική και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, σχετικά με την πρότασή του για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αλλά και τις θέσεις του περί δικαστών που «δεν ενστερνίζονται το πρόβλημα» και «έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου».
Τσιάρας: Θα συσταθεί η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικαστική Αστυνομία
Απαντώντας, στις επικρίσεις αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ομιλία του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, τόνισε ότι δικαστές και εισαγγελείς μέλη της ΕΔΕ συμμετείχαν σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία και συνεννόηση, τόσο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις για την κατάρτιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιάρας και ανακοίνωσε:
-«Θα σχεδιάσουμε από κοινού ένα νέο, λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών.
-Θα ικανοποιηθεί, άμεσα, ένα πάγιο αίτημα, αυτό της σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας και
-Θα συσταθεί η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών».
«Η Δικαιοσύνη αλλάζει. Και φορείς των μεγάλων αλλαγών είμαστε όλοι εμείς. Είμαστε όλοι μαζί. Πολιτική ηγεσία, ηγεσία της Δικαιοσύνης, δικαστικές Ενώσεις και δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων και όλων των βαθμών», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η κριτική Σεβαστίδη
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεβαστίδης, πλέον της κριτικής που άσκησε στον κ. Πικραμμένο και στον κ. Τσιάρα, αναφέρθηκε και στην έκθεση Πισσαρίδη για να επισημάνει ότι αυτή «ονειρεύεται δικαστές-manager». «Οφείλουμε μια απάντηση σε φορείς και σωματεία οι οποίοι ξεπέρασαν τον ρόλο τους και ανέλαβαν καθήκοντα Ρωμαίου κήνσορα ελέγχοντας δικαστές και εισαγγελείς για την συμπεριφορά τους και κρίνοντας οι ίδιοι το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων» ανέφερε ακόμη πρόεδρος της ΕΔΕ για να συμπληρώσει: «Είναι βαθιά νυχτωμένοι». Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι δικαστές που καθυστερούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ανέρχονται στο 25% των περίπου 4.313 δικαστών και εισαγγελέων. Ως εκ τούτου οι δικαστές που καθυστερούν ανέρχονται στους 1.078.
Επιπλέον, κατά την ομιλία του, ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε στη μη απαλλαγή των δικαστών από την εισφορά αλληλεγγύης, στην εφαρμογή της πιλοτικής δίκης στα πολιτικά δικαστήρια και στην πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου για τις συντάξεις των απομάχων δικαστικών λειτουργών.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης εκτός του κ. Τσιάρα, παραβρέθηκαν ακόμη και χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος και το μέλος της κεντρική επιτροπή του ΜέΡΑ25 Ελένη Δεληγιάννη. Ακόμη χαιρετισμό απηύθυναν, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελόνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων) Παναγιώτης Δανιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Σωτήριος Κύρκος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ Γεώργιος Διαμαντής.
Οι ομιλίες
Μιλώντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετέχουν συνάδελφοι δικαστές, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισήμανε πως η πλειοψηφία των δικαστών αναλώνει τις δυνάμεις της για την απονομή του δικαίου ενώ σημείωσε ότι οι δικαστές που καθυστερούν ελέγχονται. Κλείνοντας, ο κ. Πλιώτας, σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του πολίτη και εγγύηση της ατομικής ελευθερίας του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε πως υπάρχουν καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο και στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, τηρείται η συνταγματική διαδικασία.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο Σύλλογος δεν καλείται στις γενικές συνελεύσεις της ΕΔΕ, ανέφερε στη συνέχεια ότι γίνονται προσδιορισμοί με καθυστερήσεις, όπως και ότι γίνονται και μεταχρεώσεις υποθέσεων-δικογραφιών σε άλλους δικαστές για τους γνωστούς λόγους. Ακόμη, ο κ. Βερεσός ζήτησε να γίνει αλλαγή του τρόπου επιθεώρησης των δικαστών και να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Αθανασίου πρότεινε να συζητηθεί θεσμικά το θέμα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και να συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως έχει θέσει το θέμα αυτό στην Βουλή και σημείωσε πως η ανεξαρτησία του Έλληνα δικαστή είναι ζηλευτή.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο κ. Καλογήρου τάχθηκε με τις θέσεις της ΕΔΕ ως τον αποκλεισμό –όπως υποστηρίζει η Ένωση- των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Από την πλευρά του, κ. Μάντζος ανέφερε ότι δεν είναι η Δικαιοσύνη χώρος για αντιπαραθέσεις και πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δικαστικών Ενώσεων.
Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι η νομοθέτηση γίνεται μη φιλική προς τα λαϊκά στρώματα και επιχειρείται η χειραγώγηση των δικαστών.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποκλειστικό «L&O»: Κινηματογραφική καταδίωξη και σύλληψη ληστή στη Νέα Ιωνία – Ξέφυγαν τρεις με 70.000 ευρώ
Νέες αποκαλύψεις για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο: Πώς έπεισε την πρώην σύντροφό του να γυρίσουν τα ροζ βίντεο
H Ελλάδα κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2021!
Έκτακτη έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού – Βρέθηκαν μαχαίρια, κινητά και αλκοόλ (εικόνες)
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες