Αμερικανός πρέσβης: «Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, όμως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας»

Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, όμως έχει βάλει ένα «όπλο στο τραπέζι» στις διαπραγματεύσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν.
Στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Σάλιβαν χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών και δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ως συνηθισμένα στρατιωτικά γυμνάσια.
«Είναι το αντίστοιχο του να είχαμε εσείς κι εγώ μια συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση. Αν βάλω ένα όπλο πάνω στο τραπέζι και πω ότι έρχομαι ειρηνικά, αυτό είναι απειλητικό», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. «Και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα».
«Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και δεν σχεδιάζει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία και δεν θα το πράξει. Όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει αυτή τη στιγμή την ικανότητα να το κάνει», δήλωσε.
Ο Σάλιβαν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον περιμένει τώρα την απάντηση της Ρωσίας σε έγγραφα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δίνουν το περίγραμμα μιας διπλωματικής διεξόδου από την ουκρανική κρίση, και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.
Προτάσεις για τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη
Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα έγγραφα περιέχουν προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, καθώς και τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.
«Αναφέραμε τη δυνατότητα για αμοιβαία μέτρα διαφάνειας με τη ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για τα επιθετικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και για μέτρα για την αύξηση της εμπιστοσύνης αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σάλιβαν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα μπορούσαν στη συνέχεια να ακολουθήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες ή μια δια ζώσης συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους διπλωμάτες, επαναλαμβάνοντας πως η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός.
Οι κυρώσεις μέρος της απάντησης της Δύσης
Ο Σάλιβαν είπε ακόμη πως οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια εισβολή στην Ουκρανία, θα αποτελέσουν μόνο ένα μέρος της απάντησης της Δύσης.
Άλλα μέτρα θα περιλάβουν ελέγχους στις εξαγωγές και ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ θα εμποδισθεί επίσης η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες