Αμετάκλητο βούλευμα: Απαλλάσσεται οριστικά ο Μανιαδάκης από αδίκημα που του είχε αποδοθεί για τη Novartis

Απαλλάχθηκε οριστικά με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, η οποία του είχε απαγγελθεί στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.
Οι δικαστές μέλη του συμβουλίου δεν έκαναν δεκτή την έφεση που είχε ασκήσει η εισαγγελία κατά του βουλεύματος του πρωτοβάθμιου δικαστικού συμβουλίου (συμβούλιο Πλημμελειοδικών) που επίσης είχε απαλλάξει από τον περασμένο Οκτώβριο τον κ. Μανιαδάκη από το συγκεκριμένο αδίκημα. Έτσι, επικύρωσαν το αρχικό βούλευμα, απαλλάσσοντας οριστικά το κ. Μανιαδάκη από την κατηγορία που του είχε απαγγελθεί και η οποία αφορούσε στο χρονικό διάστημα 2004 – 2014.
Η έφεση του αρχικού απαλλακτικού βουλεύματος
Η έφεση κατά του αρχικού απαλλακτικού βουλεύματος είχε ασκηθεί από την εισαγγελία Εφετών στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Έτσι, το συμβούλιο Εφετών κρίθηκε εκ νέου να κρίνει την υπόθεση του κ. Μανιαδάκη, ο οποίος αρχικά με διάταξη της εισαγγελίας Διαφθοράς είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Νοvartis ενώ αργότερα η εισαγγελική αρχή τον κατέστησε κατηγορούμενο για αξιόποινη πράξη.
Το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο Ν. Μανιαδάκης
«i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […],
ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […],
iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […],
iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […],
v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]»
«Δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα»
Τώρα, στο σκεπτικό του βουλεύματος που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών αναφέρεται πως «δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών». Επίσης, επισημαίνεται πως «από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014».
Τέλος το ίδιο βούλευμα αναφέρει πως «κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο».
Οι συνήγοροι του Μανιδάκη
Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας αναφέρουν:
«Οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νικολάου Μανιαδάκη από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Συγκεκριμένα, την 31.12.2018, αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την ίδια υπόθεση, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS.»
«Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του. Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο επικυρώνει το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αμετάκλητο βούλευμα: Απαλλάσσεται οριστικά ο Μανιαδάκης από αδίκημα που του είχε αποδοθεί για τη Novartis
Δολοφονία Άλκη: Προφυλακίστηκαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι
Επιχείρησαν να απαγάγουν τον εγγονό του υπουργού της Δημοκρατικής Κυβέρνησης του Αφγανιστάν που ζει στην Αθήνα
20χρονος Αλβανός: «Θα πω στον ανακριτή ποιος τον μαχαίρωσε» (βίντεο)
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες