Ανοίξτε επιτέλους την εστίαση και τις μετακινήσεις – Το επιθυμούν οι πολίτες, το απαιτεί η οικονομία

Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζουν νέα lockdown, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, η χώρα μας επιχειρεί, με δειλά βήματα να άρει μέρος από των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί στους πολίτες. Ας είμαστε ειλικρινής, τα μέτρα δεν αποδίδουν.
Οι αριθμοί το αποδεικνύουν, τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, οι γεμάτες πλατείες, οι γεμάτες παραλίες, τα βουνά, τα κορονοπάρτι η αυξημένη κίνηση στους δρόμους, που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το πρώτο lockdown. Όλοι έξω είναι, για ποια περιοριστικά μέτρα συζητάμε. Ακόμη και οι αστυνομικοί έλεγχοι τείνουν να εκλείψουν, δεν αποδίδουν, επήλθε κόπωση, δεν μπορούν να γίνονται οι… «μπαμπούλες» κάθε ενήλικα που αποφασίζει αν κινηθεί στους δρόμους έχοντας ή όχι στείλει τα απαραίτητα sms.
H ερώτηση λοιπόν είναι η εξής μία: Και τώρα τι κάνουμε; Η απάντηση είναι απλή, επανεκκίνηση. Ανοίγουμε τα καφέ, ανοίγουμε τα εστιατόρια με αποκλειστική χρήση του εξωτερικού χώρου και μειωμένα στο ήμισυ της δυνατότητας εξυπηρέτησης κάθε χώρου εστίασης. Πρακτικά λοιπόν, αν μια καφετέρια διαθέτει δέκα τραπέζια, να ξεκινήσει να λειτουργεί με τα μισά και μόνο. Ελεγχόμενος κόσμος, αποφυγή συνωστισμού, ανοιχτός χώρος. Αντιστοίχως και στα μεγαλύτερα καταστήματα, ανάλογα με το χώρο τα μισά τραπέζια. Μα πως θα γίνει αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Όχι είναι η απάντηση, τώρα υπάρχει μεγαλύτερη υπερμετάδοση, σε πλατείες, σε εργασιακούς χώρους και κορονοπάρτι, το αποδεικνύουν περίτρανα οι καθημερινοί αριθμοί.
Δυστυχώς τα όποια περιοριστικά μέτρα δεν πέτυχαν. Γιατί αλίμονο αν κάποιος υποστηρίζει πως πέτυχαν μέτρα με 3.500 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Ναι αλλά δεν θα υπάρξει κίνδυνος με το άνοιγμα της εστίασης, θα υπάρξει, ακριβώς ο ίδιος που υπάρχει και τώρα. Δηλαδή τώρα που είναι κλειστή η εστίαση, έπεσαν τα κρούσματα; Αστειότητες. Πως μπορεί το κράτος να βεβαιώνει πως ο κάθε επιχειρηματίας θα εναρμονιστεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέτρο; Απλό και αυτό. Την τήρηση των μέτρων μπορούν να αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ, η δημοτική αστυνομία και τα στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος επιχειρηματίας να μην τηρεί τα μέτρα, πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας μιας εβδομάδας. Σε περίπτωση νέας διαπιστωμένης παράβασης του ίδιου χώρου, πρόστιμο και 15 ημέρες αναστολή, την τρίτη φορά πρόστιμο και έναν μήνα κλείσιμο. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος επιχειρηματίας της εστίασης που δοκιμάζεται εδώ και έναν χρόνο, θα ρισκάρει με τα πρόστιμα και το «λουκέτο». Με αυτό τον τρόπο θα μπουν τέλος στα κορονοπάρτι και τον συνωστισμό στις πλατείες, η οικονομία θα επαναλειτουργήσει, οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στην καθημερινότητα τους. Όσο πιο γρήγορα γίνει κάτι τέτοιο, τόσο καλύτερο θα είναι. Άλλωστε εκ των πραγμάτων το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει εντός Μαΐου με την έλευση των τουριστών και όλες οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν. Επίσης είναι απορίας άξιο γιατί δεν ανοίγουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Θα μου πεις υπάρχει ρίσκο, προφανώς υπάρχει, αλλά και εδώ υπάρχει λύση.
Δεν είναι δυνατόν να μπορείς να πας με αρνητικό τεστ κορονοϊού στο Ντουμπάι και να μην μπορείς να πας στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει λογική. Ας απαιτηθεί η μετακίνηση των πολιτών με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ, με παράλληλη ανάληψη των πολιτών της ατομικής ευθύνης τους. Δεν φαντάζομαι ότι θα θελήσει κάποιος να πάει να συναντήσει τους οικείους του χωρίς να αναλάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να μην θέσει τις ζωές τους σε κίνδυνο. Αργά ή γρήγορα, όλα τα παραπάνω θα γίνουν, απλά όσο πιο γρήγορα αυτά συμβούν τόσο το καλύτερο.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες