22.5 C
Athens
18 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

  Πέτροβιτς- Έβρος: «Νέες ομάδες μεταναστών ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα» – «Έχουν αλλάξει μεθοδολογία και εκβιάζουν»


  Αύξηση των μεταναστευτικών ροών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, με τις οι αρχές να έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

  Στα σύνορα τα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες είναι αυξημένα, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της πτώσης της στάθμης του ποταμού ενδέχεται να επιχειρήσουν διέλευση με βάρκες.

  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πολλοί μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από δύσβατες περιοχές όταν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες, όπως αυτή την περίοδο, καθώς μπορούν να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύσουν.

  Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κάνει λόγο για συγκέντρωση ομάδων μεταναστών σε διάφορα σημεία της τουρκικής επικράτειας που ετοιμάζονται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

  Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

  Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (5/6), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το περιστατικό στα Μαράσια το απόγευμα της Κυριακής.

  Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.

  Διασώθηκαν 91 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά
  Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (4/6) ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 91 μεταναστών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού και μεταφέρθηκαν σε κέντρο ταυτοποίησης.

  Οι 32 άνδρες, οι 25 γυναίκες και τα 34 ανήλικα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

  Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: Η τουρκική στρατοφυλακή προωθεί κατά ομάδες τους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος

  Δεδομένο θεωρεί μιλώντας στην ΕΡΤ να επιχειρήσουν και άλλες ομάδες μεταναστών να μπουν στην ελληνική επικράτεια ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων.

  «Κανένας δεν έρχεται μεμονωμένα. Οι διακινητές και η τουρκική στρατοφυλακή προωθεί και πιέζει ώστε να μπαίνουν κατά ομάδες σε ελληνικό έδαφος οι μετανάστες και μέσα σε αυτές βάζουν και μικρά παιδιά, ώστε να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα και νόμιμα μέσα αποτροπής εισόδου στο ελληνικό έδαφος που έχουμε», ανέφερε.

  Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την πλευρά της Τουρκίας, αυτές οι περιοχές και στα Μαράσια και στις Καστανιές, είναι στρατικοποιημένες ζώνες, στις οποίες κάποιος πολύ δύσκολα μπορεί να κινηθεί. Παρατηρούμε ότι υπάρχει συνοδεία τουρκικής στρατοφυλακής και μάλιστα κατοπτεύουν και τις κινήσεις των ομάδων μεταναστών ώστε να μην γυρίσουν πίσω αλλά να προχωρήσουν μπροστά».

  Μάλιστα ο κ. Χαρέλας ισχυρίστηκε ότι «οι Τούρκοι στρατοφύλακες δεν ενδιαφέρονται καν να μην γίνουν αντιληπτές από εμάς οι κινήσεις τους».

  Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Άλλαξε η μεθοδολογία των διακινητών

  «Στη ΖΑΠ (Ζώνη Ασφαλείας Προκάλυψης) οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν είναι η αστυνομία, ο στρατός και η συνοριοφυλακή μαζί με την Frontex. To ίδιο ισχύει και από την τουρκική πλευρά. Το πως βρέθηκαν οι μετανάστες στη ΖΑΠ και κανείς δεν τους πείραξε είναι ένα ερώτημα», αναφέρει ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

  Όπως εκτιμά «τα κυκλώματα άλλαξαν την μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη ευαιστητοποίηση».

  Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ακόμα: «σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες σε άλλα 15 σημεία βρίσκονται ομάδες μεταναστών».  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ