Search
Close this search box.

«Απάνθρωπες» συνθήκες για πρόσφυγες στη Βαυαρία

Οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο προσφυγικό κέντρο Φυρστενφέλντμπρουκ έξω από το Μόναχο κατηγορούν την τοπική κυβέρνηση για άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι αρμόδιες αρχές απορρίπτουν τις αιτιάσεις.
Οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο κέντρο άφιξης, αίτησης παροχής ασύλου και επαναπροώθησης του Φυρστενφέλντμπρουκ στο κρατίδιο της Bαυαρίας καταγγέλλουν ότι ζουν κάτω από «απάνθρωπες συνθήκες» περιμένοντας την ολοκλήρωση της εξέτασης του αιτήματος τους. Τα προσφυγικά κέντρα αυτού του τύπου είναι γνωστά στη Γερμανία με την ονομασία ΑnkER (Ankunft, Entscheidung, Rückführung – Άφιξη, Απόφαση, Επαναπροώθηση). Πρόσφυγες από διάφορες χώρες που έχουν φτάσει στη Γερμανία και βρίσκονται εδώ και καιρό στο Φυρστενφέλντμπρουκ μίλησαν ανώνυμα στη Deutsche Welle στο πλαίσιο ερευνητικού ρεπορτάζ, δηλώνοντας ότι παλεύουν καθημερινά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Σοβαρές ανώνυμες καταγγελίες προσφύγων
Οι πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο αυτό ανέφεραν στη DW ότι δεν θέλουν να πουν τα πραγματικά τους ονόματά επειδή φοβούνται ότι οι αρχές ενδέχεται να μπλοκάρουν τις αιτήσεις τους. Εντούτοις όσοι μίλησαν ανώνυμα έκαναν λόγο για δωμάτια στα οποία συνωστίζονται πολλά άτομα, βρώμικες τουαλέτες, απόπειρες αυτοκτονίας, καυγάδες για το φαγητό, απαγόρευση εργασίας για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους και φυσικά κλίμα έντασης λόγω των ξαφνικών επεμβάσεων της αστυνομίας για κάποια απέλαση. Οι διαμένοντες στο Φυρστενφέλντμπρουκ αιτούντες άσυλο κατάγονται κυρίως από αφρικανικές χώρες της υποσαχάριας ζώνης. Δε δίστασαν να δείξουν στη DW βίντεο από τα υπερπλήρη δωμάτια, στα οποία έμεναν μέχρι και οκτώ άτομα αλλά και από τις τουαλέτες, όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Εκτός από τους αιτούντες άσυλο και τους υπαλλήλους, μόνο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και εκπρόσωποι τοπικών αρχών επιτρέπεται να εισέλθουν σε αντίστοιχα προσφυγικά κέντρα. Έτσι είναι συχνά δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι αιτιάσεις των προσφύγων. Από την πλευρά τους οι αρμόδιες βαυαρικές αρχές επιμένουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο Φυρστενφέλντμπρουκ είναι καλές.
Ωστόσο ο Βίλι Ντρέξλερ, υπεύθυνος για θέματα ενσωμάτωσης στο δημοτικό συμβούλιο της μικρής βαυαρικής πόλης, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές το επίμαχο κέντρο, ανέφερε στη DW ότι πολύ συχνά οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες για διαβίωση ανθρώπων. Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάστηκαν ψυχιατρική υποστήριξη επειδή είχαν τάσεις αυτοκτονίας. Οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν καμία απόπειρα αυτοκτονίας, εντούτοις η DW ήρθε σε επαφή με νοσοκομείο στο οποίο υπάρχει λεπτομερής καταγραφή σχετικού περιστατικού. Πρόσφυγας μέσα από το προσφυγικό κέντρο επιβεβαιώνει επίσης το περιστατικό, μιας και ο νεαρός που έκανε την απόπειρα αυτοκτονίας -και ευτυχώς σώθηκε- ήταν φίλος του.
Άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Το κέντρο ΑnkER στο Φυρστενφέλντμπρουκ είναι ένα από τα επτά αντίστοιχα κέντρα που υπάρχουν στη Βαυαρία, ενώ δύο άλλα αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν στα κρατίδια της Σαξονίας και του Ζάαρ. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει μάλιστα να επεκτείνει και αλλού το μοντέλο αυτό. «Είναι μια δεύτερη φυλακή» ανέφερε ένας Νιγηριανός πρόσφυγας στη DW. O ίδιος μάλιστα είπε ότι το προσφυγικό κέντρο του Φυρστενφέλντμπρουκ καθαρίζεται μόνο όταν επίκειται επίσκεψη κάποιου πολιτικού. Οι βαυαρικές αρχές το διαψεύδουν και διατείνονται ότι οι χώροι προσωπικής υγιεινής καθαρίζονται πέντε φορές τη μέρα. «Όταν βγαίνω έξω και επιστρέφω εδώ με πιάνει θλίψη. Οι φύλακες δεν είναι φιλικοί, κανείς δεν είναι φιλικός» αναφέρει ένας άλλος Νιγηριανός πρόσφυγας.
Οι αιτούντες άσυλο παραπονιούνται ακόμη για την ελλιπή ιατροφαρμακευτική πρόσβαση, ελάχιστοι είναι οι γιατροί, ενώ τα έντονα ψυχολογικά προβλήματα οδηγούν πολλούς σε απόπειρες αυτοκτονίας, όπως το επίμαχο πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε σε τοπικό νοσοκομείο. Και αυτή την κατηγορία απορρίπτουν οι αρμόδιες αρχές λέγοντας ότι οι αιτούντες έχουν πρόσβαση σε βασική ιατρική βοήθεια ενώ έχουν στη διάθεσή τους έναν γενικό ιατρό συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα. Συμπληρώνουν επίσης ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα να επιλέξουν συγκεκριμένο γιατρό ενώ σε περίπτωση εξειδικευμένων περιστατικών «έχουν πρόσβαση σε γυναικολόγους, παιδιάτρους και ψυχιάτρους».
Φυρστενφέλντμπρουκ 2019… όπως 2015
Οι αρχές της Άνω Βαυαρίας επιμένουν επίσης ότι και οι συνθήκες στέγασης των προσφύγων είναι ικανοποιητικές. «Στεγάζονται βάσει των προβλεπόμενων προδιαγραφών» αναφέρει σχετική έγγραφη απάντηση των αρχών στη DW, σημειώνοντας ότι όλοι οι διαμένοντες έχουν το δικό τους κλειδί αλλά και επαρκές χώρο για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Από την πλευρά του και ο υπ. Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν υπερασπίστηκε το μοντέλο των προσφυγικών κέντρων AnkER δηλώνοντας ότι έχουν συμβάλει στην «επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών» μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης του αιτήματος για παροχή ασύλου. Ο ίδιος ανέφερε ότι πλέον το διάστημα αναμονής ανέρχεται στους τρεις μήνες. Σύμφωνα με κανονισμούς, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να διαμένουν σε αντίστοιχα κέντρα το πολύ δύο χρόνια εάν είναι μόνοι και έξι μήνες εάν έχουν οικογένεια. Ωστόσο η DW συνάντησε οικογένειες που ισχυρίστηκαν ότι διαμένουν εκεί ήδη για μεγαλύτερο διάστημα.
Το ρεπορτάζ της DW στο Φυρστενφέλντμπρουκ φαίνεται πάντως να συγκλίνει με πανεπιστημιακές έρευνες και λοιπές αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα AnkER, που έχουν διεξαχθεί σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η ProAsyl. Μέλη ΜΚΟ πάντως συγκρίνουν τις συνθήκες στο επίμαχο κέντρο με τις εικόνες που είδαν σε Μόναχο και Βερολίνο το 2015, όταν η προσφυγική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.
Πηγή: DW

Tags

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες