Αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Κούγια και ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη αντιπαράθεση, για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, έχει ξεσπάσει μεταξύ του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις δηλώσεις του γνωστού ποινικολόγου ότι η απόφαση να αποφυλακιστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης με περιοριστικούς όρους βασίζεται σε νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, ήρθε η απάντηση από την Κουμουνδούρου, στην οποία καλούσαν τον δικηγόρο να τους πει: «τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει».

«Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας το άρθρο 497 παρ. 8 του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από την μεταρρύθμιση του 2019», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και διερωτάται: «Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για 2 βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιον λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;».

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια, ήταν άμεση και έγινε στο διάλειμμα μίας άλλης υπόθεσης που υπερασπιζόταν ο ποινικολόγος.

«Πριν από λίγο, ευρισκόμενος στο Εφετείο Αθηνών, υπερασπιζόμενος υπόθεση οικονομικού εγκλήματος εις βάρος τραπέζης, πληροφορήθηκα ότι εξεδόθη επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αφενός ψευδώς αναφέρεται ότι δήθεν η παράγραφος 8, που προστέθηκε για πρώτη φορά στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βάσει της οποίας αποφυλακίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, που ψηφίστηκε την 1/7/2019 επί υπουργίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του πρώην ασκουμένου μου Μιχάλη Καλογήρου, δήθεν προϋπήρχε στο συγκεκριμένο άρθρο και με τον προϊσχύσαντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αφετέρου δε διερωτάται ποιά πολιτική παράταξη θέλω να ευνοήσω με προηγούμενες ανακοινώσεις μου επί αυτού του θέματος.

Η πραγματικότητα όσον αφορά το νομικό μέρος είναι η εξής:

1) Πριν την 1η/7/2019, το άρθρο 497 του ΚΠΔ, στο οποίο προβλέποντο οι προϋποθέσεις αναστολής εκτελέσεως της ποινής, είχε επτά παραγράφους, όπου για να δοθεί αναστολή εκτελέσεως της ποινής μετά από την έφεση που θα ασκούσε ο καταδικασμένος για κακουργήματα, εδίδετο η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στο δικαστήριο να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής.

2) Με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε στη Βουλή ο κος Μιχάλης Καλογήρου, στα προηγούμενα επτά άρθρα προσετέθη και όγδοο άρθρο που καθίδρυσε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ της αναστολής εκτελέσεως της ποινής, αντικαθιστώντας τη νομική λέξη της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ, εκτός εάν όπως αναφέρω σε προηγούμενες ανακοινώσεις μου δεν συνέτρεχε στην προσωπικότητα του καταδικασθέντος μία από τις αναφερόμενες προηγούμενες ανακοινώσεις μου αρνητικές προϋποθέσεις.

Μια απλή αντιπαραβολή του άρθρου 497 ΚΠΔ μέχρι την 1η/7/2019 με το άρθρο 497 ΚΠΔ μετά την 1η/7/2019 αποδεικνύει την αξιοπιστία αυτών τα οποία ισχυρίζομαι».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας έγραψε: «Όσον αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί του ότι δήθεν οι ανακοινώσεις μου έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν κάποιο πολιτικό κόμμα, υπονοώντας την κυβέρνηση, έχω να τους απαντήσω τα εξής:

Καμία διάθεση δεν είχα να αναφερθώ στο πότε ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμιση εάν δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος τύπου κος Νάσος Ηλιόπουλος.

Θα πρέπει επιτέλους τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα άλλα κόμματα να αποφασίσουν ποια θέση θα διατυπώνουν όσον αφορά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί δεν μπορεί όταν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης τους εξυπηρετούν πολιτικά να εκθειάζουν τη δικαιοσύνη και όταν δεν τους εξυπηρετούν να την εξευτελίζουν, γιατί αυτό δημιουργεί πολύ άσχημη εντύπωση σε όλο το νομικό κόσμο και καταστρέφει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και το αίσθημα εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη των Ελλήνων πολιτών, κλονίζοντας το δημοκρατικό πολίτευμα.

Για το αν εγώ είμαι προσωπικότητα που μπορεί να είμαι υποχείριο πολιτικού κόμματος να ρωτήσουν τον επί δύο χρόνια ασκούμενο και συνεργάτη στο γραφείο μου, όσο διήρκησε η δίκη της σκευωρίας της τότε κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με την ΚΥΠ, εις βάρος ενός φτωχού κοινοτάρχη της Κιμώλου, του Αγγελέτου Κανά, για τον οποίον αγωνίστηκα να αποδείξω την αθωότητά του, τον στενό συνεργάτη μου και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κου Τσίπρα κο Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργό δικαιοσύνης, γιατί στη μακρόχρονη προσωπική και επαγγελματική διαδρομή μου μέχρι σήμερα ουδέποτε υπήρξα ούτε καν μέλος οιουδήποτε κόμματος και το μόνο το οποίο έχω καταφέρει είναι να διατηρήσω την επαγγελματική ανεξαρτησία μου και την προσωπική και νομική μου αξιοπρέπεια, ώστε να παραμένω μόνο ένας μαχόμενος ποινικολόγος, που κανείς ποτέ δεν τόλμησε να τον κατηγορήσει ότι εξυπηρετεί είτε πολιτικά, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού ουδέποτε η οιαδήποτε κυβέρνηση μού ανέθεσε έστω και μία υπόθεση, όπου θα την εκπροσωπούσα είτε αμέσως, είτε εμμέσως.

Δεν περίμενα ποτέ και μετά την προσωπική γνωριμία μου με τον κο Τσίπρα και τη συνύπαρξή μου μαζί του σε σημαντικές πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση, τότε που ξεκινούσε την πολιτική του καριέρα να επιτρέψει να εκδοθεί αυτή η ταπεινή και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους ανακοίνωση, που αφορά στην προσωπικότητά μου».

«Ανεξαρτήτως των ως άνω, η προσθήκη της συγκεκριμένης παραγράφου ήταν καθολική απαίτηση όλης της νομικής κοινότητας επί δεκαετίας και αξίζουν συγχαρητήρια στην τότε κυβέρνηση που το ψήφισε. Είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένος που με τις τελευταίες τοποθετήσεις δημιουργείται έντονος προβληματισμός για την ορθότητα αυτής της προσθήκης», τόνισε ο κ. Κούγιας.

Συμπληρωματική απάντηση έδωσε ο Αλέξης Κούγιας

Επίσης, σε συμπληρωματική του απάντηση, ο γνωστός ποινικολόγος δήλωσε:

«Στην προηγούμενη απάντησή μου, στην ατυχή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει για εμένα, ότι οι νομικού περιεχομένου απαντήσεις μου για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και λόγω του ότι αυτή η απάντησή μου έγινε σ’ ένα διάλλειμα του Δικαστηρίου, όπου παρίσταμαι και με εντελώς πρόχειρο τρόπο, θα πρέπει να τους υπενθυμίσω ότι πριν από 3 μήνες εκκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών η δίκη για την ανθρωποκτονία στη Ζάκυνθο, το έτος 2017, του Αμερικανού πολίτη Χέντερσον, όπου ήμουν υπερασπιστής τριών φοιτητών Σέρβων, οι οποίοι αρχικά κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αλλά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών, σε πρώτο βαθμό, τους καταδίκασε ότι διέπραξαν το αδίκημα της θανατηφόρου βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και τους καταδίκασε, αντί της ποινής της ισοβίου καθείρξεως, σε κάθειρξη 8 ετών.

Όπως είμαι βέβαιος ότι θα ενθυμούνται στο ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές της ενάρξεως της εφετειακής δίκης, ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύεται στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κα Κάμαλα Χάρις, σε προσωπική τους συνάντηση, ότι θα παρακολουθήσει προσωπικά τη δίκη στο Εφετείο, η οποία μάλιστα κατόπιν εφέσεως του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, θα εκκινούσε από την αρχή, με τους κατηγορουμένους να κατηγορούνται και πάλι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με απειλή ισοβίου καθείρξεως.

Η δίκη διήρκησε περίπου 3 μήνες και κάθε μέρα στο Δικαστήριο ήταν παρών ο γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα με συνοδεία αρκετά στελέχη της πρεσβείας.

Τότε, ήμουν ο μόνος δικηγόρος ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα με έγγραφη ανακοίνωση του για την ωμή αυτή παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας και της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά και για την απαράδεκτη δέσμευση του κου Πρωθυπουργού ότι θα παρακολουθήσει προσωπικά τη δίκη, εκθέτοντας την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τις συνθήκες της δίκαιης δίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα προτεκτοράτο της κεντρικής Αφρικής, αλλά μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Κανείς άλλος έκτος από εμένα, ούτε η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων, ούτε η Ένωση Ποινικολόγων, ούτε οι δικηγορικοί σύλλογοι, τόλμησε να αντιδράσει, έστω και λεκτικά, σ’ αυτήν την απαράδεκτη παρέμβαση.

Αυτά προς υπενθύμιση και θα επιθυμούσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια συγγνώμη για τα όσα σήμερα, λησμονώντας το παρελθόν μου στα δικαστήρια και την ακεραιότητά μου, δυστυχώς δημοσιοποίησαν με την ανακοίνωση τους περί εξυπηρετήσεως πολιτικών συμφερόντων με τις νομικές τοποθετήσεις μου για την αποφυλάκιση Λιγνάδη».

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες