Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο η αίτηση της Μ. Θεοδωράκη κατά του Νίκου Κουρή για το επίθετο του πατέρα της – Το σκεπτικό της απόφασης

Έχασε τη δικαστική μάχη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, η οποία είχε στραφεί με αίτησή της κατά του Ν. Κουρή, προκειμένου εκείνος να μην χρησιμοποιεί το επίθετο του πατέρα της. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την σχετική αίτηση της κυρίας Θεοδωράκη, κρίνοντας ότι αυτή είναι αόριστη. Έτσι, την απέρριψε ως απαράδεκτη.

Στην απόφαση του δικαστηρίου (1555/2022), επισημαίνεται ότι η κόρη του μουσικοσυνθέτη δεν παραστάθηκε στη συζήτηση επί της αίτησης που η ίδια είχε καταθέσει, ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ούτε όμως και εξήγησε επαρκώς στο δικόγραφο με ποιον τρόπο προσβάλλονται τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα από το Νίκο Κουρή.

Ενδεικτικά στη δικαστική απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η Μ. Θεοδωράκη: «Ουδόλως εξειδικεύει πως συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων βάση πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος «Θεοδωράκης» δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’ αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πως η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές».

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο κατά του Ν. Κουρή, υποστηρίζοντας ότι αυτός «φέρεται να εμφανίζεται σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα αυτοαποκαλούμενος ως Νίκος Θεοδωράκης ήτοι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί την οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη επιδιώκοντας να προσδώσει κύρος το πρόσωπο του και να θεμελιώσει κληρονομικό δικαίωμα». Ωστόσο, όπως ανέφερε στην αίτησή της η κ. Θεοδωράκη, η παραπάνω συμπεριφορά του κ. Κουρή προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητάς της ως κληρονόμου, καθώς επίσης και το πνευματικό και ηθικό δικαίωμα της ως νόμιμου κληρονόμου επί των προϊόντων διάνοιας του αποβιώσαντος πατέρα της.

Με την αίτησή της η Μ. Θεοδωράκη ζητούσε από το δικαστήριο να απαγορεύσει στο Ν. Κουρή, να χρησιμοποιεί «παρανόμως το επίθετο «Θεοδωράκης»», επικαλούμενος ότι είναι ο γιος του μουσικοσυνθέτη, επ’ απειλή χρηματικής ποινής 50.000 € και προσωπικής κράτησης εφτά μηνών.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες