22.6 C
Athens
18.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
More

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και ο εφοπλιστής Μποδούρογλου


    Έρευνα σε σχέση με την ακριβή οικονομική δραστηριότητα του πολύ γνωστού εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου διενεργεί η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

    Όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής διερευνούν την περιουσιακή κατάσταση του εν λόγω επιχειρηματία, καθώς, σύμφωνα με καταγγελία, φέρεται να πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία η οποία περιέχει παράνομη διακίνηση κεφαλαίων, φοροαποφυγή, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Βάσει της πολυσέλιδης καταγγελίας η οποία, μεταξύ άλλων, κοινοποιήθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στην Οικονομική Αστυνομία, ο κ. Μποδούρογλου διατηρεί «μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και νομικών προσώπων στη χώρα μας, δίχως όμως να έχει εμφανή σχέση με όλα αυτά…». Σημειώνεται δε στην καταγγελία ότι, παρόλο που η μόνιμη κατοικία του είναι στα νότια προάστια, εκείνος καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να εμφανίζεται ως φορολογικός κάτοικος Μονακό, Ντουμπάι κ.λπ. Ο εν λόγω εφοπλιστής είχε ελεγχθεί από την Αρχή και σε προγενέστερο χρόνο, οκτώ-εννιά χρόνια πριν, με την έρευνα τότε να καταλήγει στο αρχείο.


    Απόκρυψη

    Βάσει των καταγγελιών που ερευνούν οι ελεγκτές, πίσω από την υπόθεση Μποδούρογλου ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι απόπειρας απόκρυψης ύλης και περιουσιακών στοιχείων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο εφοπλιστής είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης τριών ναυτιλιακών εταιρειών με έδρα τη Βούλα, αλλά και 14 ακινήτων μεγάλης αξίας τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν στην κυριότητα των εταιρειών ή άλλων παρένθετων προσώπων. «…Τα εν λόγω ακίνητα τα έχει αποκτήσει από το 2007 και εντεύθεν και η αληθής αξία αγοράς ανέρχεται σε 16.517.000 ευρώ… Με προφανή σκοπό να αποκρύψει την πραγματική του ιδιότητα ως κύριος των ακινήτων και συνακόλουθα να μην έχει τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις ως φυσικό πρόσωπο, είχε αρχικώς κατανείμει τα ακίνητα σε ελληνικές εταιρείες που λειτουργούν με τη μορφή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (και είναι αντίστοιχα κύριες 8 εκ των ακινήτων) και αφετέρου σε έξι κυπριακές που διατηρούν αντίστοιχα υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες είχαν έδρα αρχικά εκεί όπου στεγάζονταν οι ναυτιλιακές εταιρείες είτε γραφεία ιδιοκτησίας του εφοπλιστή…». Στην ίδια καταγγελία αναφέρεται ότι ο εφοπλιστής προσπάθησε μέσω μιας δικηγόρου και ενός συνεργάτη του να αλλάξει «αναδρομικά το ποιος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρείας και ειδικότερα να αλλάξουν αναδρομικά τους μετόχους με σχετικές αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων…».
    Στη συνέχεια οι καταγγέλλοντες κατονομάζουν τα εταιρικά σχήματα πίσω από οποία «κρύβεται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο επιχειρηματίας, ο οποίος όρισε ως διαχειρίστριες την κόρη του αλλά και μια δικηγόρο.

    Ακίνητα

    Από τον κατάλογο ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών προκύπτουν δεκάδες ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για:

    • Ακίνητο στα νότια προάστια το οποίο αγοράστηκε το 2007 και έχει αντικειμενική αξία 3,8 εκατ. ευρώ,
    • Ακίνητο στο Κολωνάκι που αγοράστηκε το 2008 έναντι 687.000 ευρώ,
    • Ακίνητο στη Βούλα που αγοράστηκε το 2008 έναντι σχεδόν 1.000.000 ευρώ,
    • Ακίνητο στην Πάρο που αγοράστηκε το 2009 έναντι 246.189 ευρώ,
    • Ακίνητο στη Βουλιαγμένη που αγοράστηκε το 2010 έναντι 1.150.000 ευρώ,
    • Ακίνητο στη Μύκονο που αγοράστηκε το 2012 έναντι 700.000 ευρώ,
    • Οικόπεδο στη Ρηγίλλης που αγοράστηκε το 2014 έναντι 1.422.525 ευρώ κ.λπ.
    • Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανήκουν σε διάφορες ελληνικές εταιρείες ΕΠΕ, πραγματικός ιδιοκτήτης των οποίων είναι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής.
    • Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλα ακίνητα-χρυσάφι (σε Μύκονο, Ανάβυσσο κ.τ.λ.), τα οποία φέρονται να ανήκουν σε συγκεκριμένη κυπριακή εταιρεία στην οποία εμφανίζονταν αρχικά ως ιδιοκτήτες αχυράνθρωποι Κύπριοι δικηγόροι. «…Οι εν λόγω Κύπριοι δικηγόροι διατηρούν ΑΦΜ στην Ελλάδα ώστε να δηλώνουν τα ακίνητα αυτά. Με τον τρόπο αυτόν είναι σαφές ότι αποφεύγεται η υποχρέωση καταβολής Ειδικού Φόρου Ακινήτων σε ποσοστό 15% επί της αξίας αυτών, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις πραγματικού ιδιοκτήτη…», αναφέρει η καταγγελία.


    Φοροαποφυγή

    Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής έχει λάβει συμβουλές αλλά και γνωμοδοτήσεις επιφανών νομικών και φοροτεχνικών για τον τρόπο αποφυγής αποκάλυψης της αληθινής του ιδιότητας και αποφυγής τεχνηέντως με αναληθείς δηλώσεις του εφαρμογή 15, καταγράφοντας στην αναφορά συγκεκριμένα ερωτήματα που τους έθεσε. «…Και μόνο η υποβολή αυτών των ερωτημάτων αποδεικνύει την επιλήψιμη συμπεριφορά και τον έκνομο φορολογικό σχεδιασμό του…», καταλήγει.

    Χρήμα

    Το πλέον σοβαρό, όμως, της καταγγελίας είναι ότι τα χρήματα τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τις αγορές των ακινήτων «δεν έχουν δηλωθεί» από τον εφοπλιστή στις φορολογικές του δηλώσεις. «…Πολλά από τα κεφάλαια μεταφέρονταν μέσω αγνώστων δικηγόρων στην Κύπρο (και όχι από τον δικηγόρο που εμφανίζεται να έχει την ιδιοκτησία της κυπριακής εταιρείας), κάποια άλλα κατευθείαν από την Ελβετία στην Ελλάδα με εμβάσματα κ.λπ.». Μάλιστα στην καταγγελία προσκομίζονται και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ιδιωτικά συμφωνητικά, μεταξύ διαφόρων εταιρειών και του ίδιου του εφοπλιστή. Βάσει των συγκεκριμένων συμφωνητικών, εκείνος εμφανίζεται να παίρνει «δάνειο» από τις εταιρείες για «κάλυψη των αναγκών του». «…Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια αυτά αφορούν σε ποσά της τάξης των 48.000 ευρώ μέχρι και 373.000 ευρώ, που για έναν εφοπλιστή είναι ευτελή. Είναι σαφές ότι αυτά είναι εικονικά, προφανέστατα με σκοπό να καλύψουν εικονικά υπόλοιπα του ταμείου. Όλα αυτά τα συμφωνητικά έγιναν την ίδια ημέρα και από εταιρείες που το 2014 εμφανίζονταν να έχουν άλλο πρόσωπο ως ιδιοκτήτη στην Ελλάδα για αποφυγή καταβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων για τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων φέρονταν ως κύριες…», καταλήγει η καταγγελία.

    Πηγή ρεπορτάζ: EREPORTAZ


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ