Αρχίζει σήμερα η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για 4 υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και νεαρών ανδρών

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόδοση Δικαιοσύνης στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη άρχισε. Σήμερα, ο προφυλακισμένος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αναμένεται να βρεθεί στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, προκειμένου να δικαστεί για τέσσερις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και νεαρών ανδρών.
Εκτός απροόπτου ο σκηνοθέτης και ηθοποιός θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες που τον κατήγγειλαν στη Δικαιοσύνη για άγρια σεξουαλική κακοποίησή τους, φέρνοντας τον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να παραμείνει στη φυλακή για αρκετά χρόνια ακόμη σε περίπτωση καταδίκης του από το δικαστήριο. Εν όψει της σημερινής έναρξης της δίκης έξω από το δικαστήριο, φορείς και οργανώσεις έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα σε συγκεντρώσεις προς υποστήριξη θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
Η δίκη για την υπόθεση Λιγνάδη είναι η πρώτη δίκη για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από ανθρώπους του θεάτρου και της ηθοποιίας. Θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Μάρτιο η εκδίκαση της υπόθεσης ενός ακόμη ηθοποιού, του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος επίσης κατηγορείται για βιασμούς σε βάρος, όμως, γυναικών συναδέλφων του, τους οποίους ο ίδιος αρνείται.
Ως μάρτυρες στη δίκη με κατηγορούμενο το Δημήτρη Λιγνάδη, αναμένεται να καταθέσουν περισσότερα από 20 πρόσωπα, ανάμεσα τους τα φερόμενα ως θύματα του σκηνοθέτη αλλά και η ηθοποιός και πρώην υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα, όπως και ο τηλεοπτικός παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης, οι οποίοι είχαν καταθέσει υπέρ του στην ανάκριση.
Δικαστές και ένορκοι που θα αποτελούν τα μέλη του δικαστηρίου αναμένεται να χρειαστούν αρκετές δικασίμους ώστε να καταλήξουν στη τελική απόφασή τους επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου σκηνοθέτη. Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και από την πρώτη στιγμή της ανάκρισης μιλάει για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ακόμη, αρνείται ότι είχε συνευρεθεί με ανήλικα άτομα, όπως του αποδίδει το κατηγορητήριο.
Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές είναι «καταπέλτης» σε βάρος του. Μάλιστα, σε βουλεύματα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των ερευνών αυτών και σε άλλα δικαστικά έγγραφα, δικαστές χαρακτηρίζουν τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη ως άτομο που με σταθερή ροπή προς το έγκλημα, το οποίο χειραγωγούσε και εκμεταλλεύονταν αδύναμα ανήλικα αγόρια «ώσπου εν τέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του».
Η σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης αναμένεται να αναλωθεί με ζητήματα όπως είναι η κλήρωση των ενόρκων, κ.λπ. Είναι, δε, πιθανό ο συνήγορος του κατηγορούμενου σκηνοθέτη Αλέξης Κούγιας, να ζητήσει, όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, διακοπή της δίκης λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων του.
Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πλευρά της πολιτικής αγωγής αναμένεται να αντιδράσει. Ήδη, ο δικηγόρος δυο εκ των μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη, Ιωάννης Βλάχος έχει δηλώσει πως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση σε όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης και στο ενδεχόμενο να ζητηθεί διακοπή της δίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος ο κατηγορούμενος διατρανώνει την αθωότητα του και λέει πως είναι θύμα σκευωρίας. Ως προφυλακισμένος που είναι και ως αθώος που δηλώνει, επισήμανε ο κ. Βλάχος, έχει κάθε συμφέρον να μην χάσει ούτε μια ημέρα και να θέλει να βγει έξω από την φυλακή, ενώ τώρα αποδέχεται να μείνει για τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα στην φυλακή, σε περίπτωση διακοπής της δίκης.
Οι 3+1 καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη
Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραπέμπεται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου. Στο βούλευμα και την εισαγγελική πρόταση παρατίθενται οι τέσσερις υποθέσεις που έφεραν τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στη θέση του κατηγορούμενου αλλά και του προσωρινά κρατούμενου εδώ και περίπου ένα χρόνο στις φυλακές της Τρίπολης.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης το 2010 βίασε έναν 26χρονο σήμερα άνδρα αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος τότε ήταν 15 ετών. Ο βιασμός, κατά τους δικαστές έλαβε χώρα μέσα στο σπίτι του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, όπου είχε βρεθεί ο ανήλικος μαζί με δύο φίλους του. Όπως αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο όταν οι υπόλοιποι αποχώρησαν, «ο Λιγνάδης ρώτησε τον ανήλικο αν είχε ποτέ ολοκληρωμένη σχέση με το αντίθετο φύλο και όταν του απάντησε αρνητικά, άρχισε να τον χαϊδεύει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι λέγοντάς του να ηρεμήσει και ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ ηθοποιών αλλά και επιβάλλεται γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε ρόλου τους. Ο ανήλικος δεν αντέδρασε και έτσι ο κατηγορούμενος συνέχισε».
Ακολούθησε λίγο καιρό αργότερα και άλλη συνάντηση του σκηνοθέτη με τον ανήλικο και πάλι στο σπίτι του. «Ο κατηγορούμενος κάλεσε το θύμα στο διαμέρισμα του για να συζητήσουν για το επαγγελματικό του μέλλον» αναφέρουν οι δικαστές και προσθέτουν: «Όταν πήγε ο ανήλικος, ο σκηνοθέτης του πρόσφερε (…) αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη (…). Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα του να αντισταθεί τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αμέσως μετά ενήλικος έχασε τις αισθήσεις του όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχο του πεταμένα δίπλα του στη βεράντα».
Κατά την απολογία του στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης αντέκρουσε την παραπάνω καταγγελία υποστηρίζοντας ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες στην πορεία της ανάκρισης. Ο ισχυρισμός του όμως αυτός δεν έγινε δεκτός καθώς οι δικαστές έκριναν ότι είναι δικαιολογημένη λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε, η αλλαγή της ημερομηνίας του βιασμού από την πλευρά του θύματος.
Μια ακόμη πράξη σεξουαλικής κακοποίησης που περιγράφεται στο βούλευμα προέρχεται από την κατάθεση ενός 24χρονου άνδρα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο υποστήριξε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης τον βίασε πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Ο εν λόγω μάρτυρας φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015. Κατά τη διαμονή του στο διαμέρισμα του Δημήτρη Λιγνάδη, είχε έλθει σε ερωτικές επαφές μαζί του, τις οποίες όμως «δεν απολάμβανε αλλά ανεχόταν για να παραμείνει στο σπίτι όπως παραδέχεται».
Η τρίτη υπόθεση που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, αφορά σε έναν 24χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος το 2014 γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω ενός συμμαθητή του. «Ο κατηγορούμενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του και για το όνειρο του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση. Του έλεγε πόσο όμορφος ήταν και υποσχόταν να τον βοηθήσει επαγγελματικά», αναφέρει το βούλευμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τους δικαστές να περιγράφουν στη συνέχεια ότι ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός κατάφερε να κάνει τον καταγγέλλοντα να τον εμπιστευθεί και «να συνάψουν σχέση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανήλικος τον επισκεπτόταν συχνά στο διαμέρισμα του». Ο άνδρας αυτός κατέθεσε στο πλαίσιο της ανάκρισης πως ο Δημήτρης Λιγνάδης τον βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, τον Ιούλιο του 2015. Και για την καταγγελία αυτή ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες και ότι ο ίδιος την επίμαχη χρονική περίοδο βρισκόταν στην Ιθάκη. Όμως σύμφωνα με το βούλευμα, η αλλαγή στις ημερομηνίες «δεν πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη, καθώς έκτοτε έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα που δικαιολογεί την εξασθένηση της μνήμης».
Η τέταρτη, τέλος, καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα σήμερα άνδρα, ο οποίος υποστήριξε πως ο σκηνοθέτης αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος. Μάλιστα όπως αναφέρει το βούλευμα όταν ο καταγγέλλων ζήτησε εξηγήσεις από το Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος του είπε: «Έλα που δε σου άρεσε, να σου δώσω πενήντα εκατό ευρώ να φύγεις». Τότε, το φερόμενο ως θύμα «τον χαστούκισε και ο κατηγορούμενος τον απείλησε πως αν δεν έφευγε αμέσως από το διαμέρισμα, θα καλούσε την αστυνομία, λέγοντας του με νόημα ότι οι αστυνομικοί θα πίστευαν τον ίδιον και όχι αυτόν, λόγω προφανώς του ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αναγκάζονταν τον με τον τρόπο αυτό να αποχωρήσει».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Μία Απάντηση

 1. Systematically visiting the four hands massage for clients, you guarantee himself excellent sexual relaxation.
  And while, french massage and not violates practically any prohibitions, for the reason it's not about sexual contact.
  Sensitive touch rasprekrasnoy girls will flow through your body, dipping in depth boundless the ocean pleasure. In the quiet slip, donating your skin kisses, prelestress envelops the warmth of one's body. You will be surprised at, which sea bliss today it is possible to feel fromnude massage in Midtown.
  In school sensual massage women will hold erotic 4hands massage. Similar swedish massage, as in principle, and relaxation, influences on some area human body, this give a chance male gain strength.
  Dear gentlemen!

  Как вычислять качественные блоги gosh100 ЖЖ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες