Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη – Ποιοι δικαστές θα τους δικάσουν και ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Αυλαία ανοίγει σήμερα το πρωί το Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Και οι δυο θα δικαστούν από Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο έχει συσταθεί από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως ακριβώς είχε συμβεί επτά χρόνια πριν όταν είχε διεξαχθεί η δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί στον Άρειο Πάγο, ενώ οι υπόλοιπες θα διεξάγονται το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Πρόεδρος του Εδικού Δικαστηρίου – η αλλιώς του Υπουργοδικείου – θα είναι η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ εισαγγελέας του θα είναι η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή. Ακόμη, στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα συμμετέχουν οι αρεοπαγίτες Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη και η Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, και Ανθή Γκάμαρη. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα συμμετέχουν οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Καρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Ολγα Ζύγουρα.

Οι κατηγορίες για παρεμβάσεις και η κατάχρηση εξουσίας

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να καταθέσει αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης. Ο κ. Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί με αμετάκλητο βούλευμα για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Σε ό,τι αφορά στην κ. Τουλουπάκη το ίδιο βούλευμα της αποδίδει κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε για τον υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Η συγκεκριμένη δικογραφία είχε σχηματιστεί το 2017 μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η αναφορά των τριών βουλευτών αφορούσε στη τιμή τιμολόγησης φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική δικογραφία η τιμολόγηση έπρεπε να γίνεται μια φορά κάθε εξάμηνο και στην αναφορά καταγγελλόταν μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, συνέπεια της οποίας ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα, η κ. Τουλουπάκη ως επικεφαλής τότε της εισαγγελίας Διαφθοράς άφησε «να αποσβεστεί προθεσμία της Βουλής για να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λόγω πέρατος και της β´ κοινοβουλευτικής περιόδου που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, αφού έστειλε το σχετικό φάκελο στη Βουλή μαζί με την υπόθεση Novartis 5 Φεβρουαρίου 2018».

Ο ηθικός αυτουργός της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας που αποδίδεται στην κ. Τουλουπάκη, είναι κατά το βούλευμα ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατηγορία, η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.

Πιέσεις σε εισαγγελείς και δικαστές

Ακόμη, για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το βούλευμα αναφέρει πως σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις άσκησε πιέσεις σε εισαγγελείς προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις με συγκεκριμένο τρόπο.

Συγκεκριμένα, στον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αποδίδεται παρέμβαση στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, προκειμένου αυτός να «φτιάξει» ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος δημοσιογράφου.

Στο βούλευμα περιγράφονται τα εξής για την υπόθεση αυτή: «Σε επίσκεψη του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και σε ερώτησή του αν διενεργεί σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου έλεγχο, ενώ ο άνω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο, (σ.σ. ο Παπαγγελόπουλος) του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι» υπονοώντας να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, αν και δεν υπήρχαν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Επιπλέον, στο βούλευμα αναφέρεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 αλλά και τους επόμενους μήνες, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να «παρενέβη στο έργο του κ. Αθανασίου σχετικά με υποθέσεις που αφορούσαν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καναλαρχών και συγκεκριμένα τους Ιωάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο, απαιτώντας από τον εισαγγελέα να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος αυτών και προς τούτο ο εισαγγελέας να πιέσει τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές διατυπώνοντας απειλή ειδικά για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι οι ελέγκτριες που έκαναν τον έλεγχο τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο, χωρίς να έχει στοιχεία προς τούτο».

«Κάτσε και θα δεις»

Δυο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, φέρεται να «παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντιεισαγγελέα Εφετών, η οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημιώσεις και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν εξελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία».

Όπως αναφέρει το βούλευμα, η κ. Ράικου απάντησε στον κατηγορούμενο ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», και τότε εκείνος φέρεται να της είπε: «Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Ζητούσε διώξεις

Ακόμη, ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί και γιατί σύμφωνα με το βούλευμα «παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη που διενεργούσε προκαταρτική εξέταση σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το βούλευμα, «σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 16-11-2015 μεταξύ της Γεωργίας Τσατάνη και του κατηγορουμένου στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης της υπέδειξε ότι έπρεπε να επιστρέφει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου στην εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, στη συνέχεια δε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 22-11-2015 την προέτρεψε φορτικά και με χρήση απειλών να επιστρέφει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου, στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου, όπως της δήλωσε ρητά, να ασκηθούν ποινικές διώξεις, εκτιμώντας ως προδιαγεγραμμένο το γεγονός της άσκησης ποινικής δίωξης, απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες