Άρειος Πάγος: Αναιρέθηκε η απόφαση του Εφετείου για Κορκονέα

Αναιρέθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία είχαν «σπάσει» τα ισόβια που επιβλήθηκαν στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι αρεοπαγίτες αναίρεσαν την απόφαση του Εφετείου κατά πλειοψηφία (3-2). Πλέον, η υπόθεση οδηγείται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον πρώην ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Το αποτέλεσμα ήταν η ισόβια κάθειρξη που του επιβλήθηκε πρωτόδικα να γίνει κάθειρξη 13 ετών και ο πρώην ειδικός φρουρός να αποφυλακιστεί έχοντας παραμείνει μόλις 11 έτη στη φυλακή.
Το Νοέμβριο του 2019 ο κ. Πλιώτας έχοντας μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Λαμίας άσκησε αναίρεση, κρίνοντας ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.
Ωστόσο, η αναίρεση της απόφασης του Εφετείου από τον ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν οδηγεί σε νέα δίκη τον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Λόγω της ισχυρής μειοψηφίας των δικαστών που εξέφρασαν την άποψη πως η απόφαση δεν πρέπει να αναιρεθεί και πως ορθά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον Κορκονέα βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, η όλη υπόθεση αναμένεται να κριθεί οριστικά και λόγω σπουδαιότητας από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η όποια απόφαση ληφθεί θα έχει ιδιαίτερη αξία ως και θα αποτελεί νομολογία και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης ελαφρυντικών.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες