23.4 C
Athens
23.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Αυλαία στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για Παππά – Καλογρίτσα


    Την απόφασή του επί της ενοχής ή του υπουργού Επικρατείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκου Παππά αλλά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ανακοινώνει σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο, που δικάζει από τις 18 Νοεμβρίου την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

    Την ετυμηγορία θα ανακοινώσει λίγο μετά τις 10 το πρωί η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλεά μετά από 17 συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα από την έναρξη της δίκης.


    Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες σήμερα στην έδρα δεν θα ανέβει η τακτική εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Όλγα Σμυρλή, λόγω ασθένειας. Τα καθήκοντά της θα ασκήσει ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς δικάζεται για παράβαση καθήκοντος και ο κ. Καλογρίτσας για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, αδικήματα που είναι και τα δυο σε βαθμό πλημμελήματος.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Παππάς δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέβη τα καθήκοντά του και εν ολίγοις πρωτοστάτησε σε παράνομη και αδιαφανή διαδικασία ώστε η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει δικό της τηλεοπτικό σταθμό.

    Να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, Χρ. Καλογρίτσας, είχε καταγγείλει εικονική σύμβαση με την αραβικών συμφερόντων εταιρεία CCC, καθ’ υπόδειξη του κ. Παππά ώστε να μπορέσει να εισέλθει η εταιρεία του «Τοξότης» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να αποκτήσει έτσι ένα κανάλι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ένα κανάλι, δηλαδή, που θα εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα.


    Ο κ. Καλογρίτσας προχωρώντας στη συγκεκριμένη καταγγελία, γνώριζε ότι θα καταστεί κατηγορούμενος, πλην όμως όπως έχει πει, αποφάσισε να οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ώστε να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψή του. Ακόμη, ο κ. Καλογρίτσας έχει αποδώσει κεντρικό ρόλο στον Νίκο Παππά, αναφέροντας ότι εκείνος έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις.

    Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όταν μετά τις παραπάνω καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

    Καταθέτοντας μάλιστα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από την CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Από την πλευρά του, ο Ν. Παππάς αρνείται την κατηγορία και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ακόμη, έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

    Η εισαγγελική αγόρευση

    Αγορεύοντας στη δίκη η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Σμυρλή είχε ζητήσει την απαλλαγή και των δυο κατηγορουμένων από το αδίκημα που αντιμετωπίζουν. Όπως είχε αναφέρει η κ. Σμυρλή κανένα στοιχείο ενοχής δεν εντοπίστηκε για τον Νίκο Παππά. «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να συνδέει το Ν. Παππα με την CCC και το οποίο να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο για τη δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού», είχε αναφέρει η εισαγγελέας για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της αγόρευσής της πως το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που «καταρρίπτει το κατηγορητήριο» σε βάρος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Επικρατείας.

    Πέραν από την ετυμηγορία επί της ενοχής ή μη των δυο κατηγορουμένων, με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα και τυχόν παρεμπίπτουσες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για άλλα ζητήματα, όπως αυτό που ανέκυψε – και προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση – με την κατάθεση της γραμματέα του κ. Καλογρίτσα.

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στο Ειδικό Δικαστήριο η εν λόγω μάρτυρας είχε αναφερθεί σε «φακέλους με λεφτά» που έφευγαν, όπως είπε, από το γραφείο του επιχειρηματία και πήγαιναν στον ΣΤΡΙΖΑ. Μάλιστα, για αυτό το θέμα η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία προκειμένου οι ισχυρισμοί της μάρτυρα να ελεγχθούν περαιτέρω. Μάλιστα η εισαγγελέας είχε τονίσει την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου ώστε αυτό να μη γίνει «στίβος ή αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων», όπως είπε.

    «Να ακούμε για βαλίτσες και χρηματοδοτήσεις…. Δικάζουμε μια συγκεκριμένη κατηγορία, οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά. Δεν είμαστε θεατές να τα ακούμε, έχουμε ευθύνη. Να διαβιβαστούν αρμοδίως τα πρακτικά προς έλεγχο», είχε επισημάνει από έδρας η εισαγγελέας. Απαντώντας η πρόεδρος του Εδικού Δικαστηρίου, ανέφερε πως το δικαστήριο θα αποφανθεί για το ζήτημα αυτό όταν θα εκδώσει την οριστική του ετυμηγορία του.

    Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Παππάς αν και κατηγορούμενος δεν παρέστη ποτέ στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου αλλά εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του ως έχει το δικαίωμα από το νόμο. Στη δίκη κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιω. Στουρνάρας, ο οικονομολόγος Χρ. Τόμπρας, ο εκδότης Κων. Βαξεβάνης και οι δημοσιογράφοι Γ. Παπαχρήστος, Δήμος Βερύκιος, κ.ά.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ