29.5 C
Athens
29 C
Thessaloniki
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
More

  Βουλγαρία: Ένταση με το «καλημέρα» από τη νέα κυβέρνηση – Ζητά κυρώσεις σε ελληνικό όμιλο για τον αγωγό φυσικού αερίου


  Δεν πρόλαβε καλά καλά να συσταθεί η νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία και ο υπηρεσιακός ακόμη υπουργός Ενέργειας καλεί σε κυρώσεις σε βάρος ελληνικού ομίλου που είναι επιφορτισμένος με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα.
  Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, η βουλγαρική πλευρά επιμένει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο ελληνικός όμιλος που κατασκευάζει την εγκατάσταση θα πρέπει να υπόκειται καθημερινά σε κυρώσεις όπως προβλέπει η σύμβαση, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αντρέι Ζίφκοφ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της Ώρας των Ερωτήσεων.
  Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο ανάδοχος οφείλει πρόστιμο 90.000 ευρώ ημερησίως αλλά όχι πάνω από το 10% του συνολικού πάγιου τιμήματος των 144,8 εκατομμυρίων ευρώ.
  «Η επιβολή κυρώσεων θα εγγυηθεί ότι η υλοποίηση του έργου»
  Ο Ζίφκοφ ελπίζει ωστόσο ότι η επιβολή κυρώσεων θα εγγυηθεί ότι η υλοποίηση του έργου δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του αγωγού την 1η Ιουλίου 2022.
  Ο υπουργός περιέγραψε τον ρυθμό με τον οποίο προχώρησαν οι εργασίες στους αγωγούς τους τελευταίους μήνες ως «εξαιρετικά μη ικανοποιητικό».
  Έληξε η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου
  Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν ο Απρίλιος του 2021 και παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 λόγω της πανδημίας και τεχνικών θεμάτων. Στη συνέχεια, η εταιρία του έργου έδωσε στην κατασκευάστρια εταιρία έξι μήνες για να παραδώσει την εγκατάσταση έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία.
  Λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού, τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2021 η Bulgargaz αναγκάστηκε να εισάγει μόλις 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την ετήσια ποσότητα του ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, βάσει σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν. Το αζερικό αέριο είναι σήμερα πολύ φθηνότερο από το ρωσικό αέριο, η τιμή του οποίου ορίζεται στο 70% επί των τιμών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων φυσικού αερίου.
  Ο αγωγός ICGB
  Ο αγωγός ICGB έχει μήκος 182 χλμ εκ των οποίων 151 χλμ στη Βουλγαρία και 31 χλμ. στην Ελλάδα. Εκτείνεται από την Κομοτηνή (βορειοανατολική Ελλάδα), περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ έως τη Στάρα Ζαγόρα (νοτιοανατολική Βουλγαρία).
  Ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί μέρος του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία που παρέχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και LNG από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου προς τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη και την Ουκρανία.
  Το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι καίριας σημασίας για τη χώρα και την περιοχή λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την επίτευξη διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών φυσικού αερίου.
  Η εγκατάσταση θα βελτιώσει την ενεργειακή συνδεσιμότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς κατασκευάζεται σε συνέργεια με άλλα μεγάλα υφιστάμενα και μελλοντικά έργα, όπως ο TAP και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, όπου η Βουλγαρία είναι πλήρης μέτοχος.
  Το έργο περιλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητες στον ενεργειακό τομέα των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αζερμπαϊτζάν.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Κορονοϊός: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους 19.000 νεκρούς από την πανδημία – Ανεβαίνει στη μαύρη λίστα των θανάτων στην Ευρώπη
  Εικόνες από την επίθεση των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» στον Γυμνασιάρχη – Απειλούσαν γονείς μαθητών
  «Εξαιρετικά κρίσιμη και σοβαρή η κατάσταση του Γιώργου Τράγκα» – Καθοριστικό το επόμενο 24ωρο
  Νυχτοκάματο του τρόμου για δύο οδηγούς ταξί – Η παγίδα που τους έστησαν οι δράστες
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ