14.9 C
Athens
11.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Βουλγαρία: «Λουκέτο» στο ελληνικό σχολείο της Σόφιας – Τι λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας


    Το μοναδικό ελληνικό σχολείο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, στο οποίο το 1994 φοιτούσαν 200 ελληνόπουλα, έχει μετατραπεί σε σχολείο – «φάντασμα», με συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία του.
    Το ελληνικό σχολείο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994-1995 και έδωσε τη δυνατότητα σε 150-200 παιδιά ελληνικής καταγωγής να γαλουχηθούν με την ελληνική παράδοση και να διδαχθούν τα Σαββατοκύριακα με βασικά μαθήματα, όπως: Γραμματική, Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία. Εικοσιπέντε χρόνια μετά δεν μετρά ούτε 10 παιδιά, ενώ η αδυναμία καταβολής του ενοικίου το έχει καταδικάσει σε άτυπο «λουκέτο».
    Οι αιτίες αναπτύσσονται σε δύο άξονες: έλλειψη χρηματοδότησης – εκπαιδευτικών και πανδημία. Η οικονομική -και πολιτική- κρίση στην Ελλάδα από το 2009 έχει επηρεάσει ανεπανόρθωτα τη μόρφωση των Ελληνόπουλων στη Βουλγαρία. Η χρηματική κάνουλα έχει στερέψει ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα το ελληνικό σχολείο στη Σόφια να στηρίζεται κυρίως σε Βούλγαρους πολίτες και επιχειρηματίες, ακόμη και στους Έλληνες ιδιώτες που διαμένουν εκεί, οι οποίοι βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να μείνει ζωντανή η εκπαιδευτική δομή.
    Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας: «Μας έχουν αφήσει εντελώς μόνους»
    Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας και μία εκ των δασκάλων του σχολείου, Μόρφω Χατζήπαπα, τονίζει στο ThessToday.gr ότι λόγω πανδημίας και οικονομικής αδυναμίας δεν πραγματοποιούνται καθόλου μαθήματα στην εκπαιδευτική δομή, υπογραμμίζοντας την παντελή έλλειψη οικονομικής βοήθειας από το υπουργείο απόδημου ελληνισμού εδώ και τέσσερα χρόνια.
    «Από την αρχή της χρονιάς και προς το παρόν δεν κάνουμε μαθήματα, δεν έχουμε ούτε αίθουσα στο σχολείο. Δεν έχουμε καμία βοήθεια απολύτως από το υπουργείο απόδημου ελληνισμού, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν πήραμε τίποτα. Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος, παρόλο που ο πρόεδρός μας κάνει πολλές προσπάθειες, μίλησε με υπουργούς και όλοι “θα, θα, θα” και έμειναν εκεί μέχρι στιγμής δεν έχουμε πού να κάνουμε τα μαθήματα», τόνισε η κ. Χατζήπαπα, η οποία διδάσκει την ελληνική γλώσσα εδώ και 40χρόνια στη Σόφια.
    Και πρόσθεσε: «Πριν κάναμε μάθημα στο 48 σχολείο αλλά τώρα δεν μας επιτρέπουν, δεν μπορούμε να κάνουμε τα μαθήματα, δεν μας θέλουν».
    Το ThessToday συνάντησε στη Σόφια την ξεναγό Ηλέκτρα Μέλλιου, παιδί πολιτικών προσφύγων με καταγωγή από την Καστοριά και πρώην αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας. Η κα Μέλλιου περιγράφει τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν «ζωντανό» ένα σχολείο που στόχο έχει να μεταλαμπαδεύσει την ελληνική παράδοση στις επόμενες γενιές.
    «Το σύνολο των Ελλήνων είμαστε σε τραγική κατάσταση. Εκεί που κάποτε το υπουργείο απόδημου ελληνισμού μας έδινε κάποια χρήματα -τόσο όσο να κρατάμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό-, τώρα δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Ό,τι και αν κάνουμε ως Έλληνες, δεν μας βοηθούν με τίποτα.
    Στο ελληνικό σχολείο τα παιδιά εδώ και δύο χρόνια δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα και λόγω πανδημίας και επειδή οι δάσκαλοι είναι απλήρωτοι και αναγκάζονται να διδάσκουν αποκλειστικά στο βουλγαρικό σχολείο», τονίζει η κα Μέλλιου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «κάποτε είχαμε λέσχη και επειδή δεν είχαμε λεφτά για το νοίκι μας την πήραν και αυτή».
    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ξεναγός, οι καθηγητές του ελληνικού σχολείου είναι επίσης παιδιά πολιτικών προσφύγων που ήρθαν στη Βουλγαρία μετά τον εμφύλιο, οι οποίοι πληρωνόντουσαν από την τσέπη των γονιών. Ουσιαστικά, εργαζόντουσαν εθελοντικά, ενώ τα μοναδικά έσοδα που λάμβαναν ήταν για τις μετακινήσεις τους. «Οι καθηγητές είναι Έλληνες σαν και εμάς που σπούδασαν ελληνική φιλολογία και όλα τα χρόνια αυτοί μας έμαθαν και μας έκαναν Έλληνες».
    Η πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνει ότι σήμερα, οι Έλληνες στη Βουλγαρία, νιώθουν όπως στις αρχές του 90′, όταν για μία δεκαετία δεν είχαν τίποτα, χωρίς καμία στήριξη. «Δεν μας βοηθάει πουθενά το κράτος εδώ και τέσσερα χρόνια, έρχονται διάφοροι υπουργοί, κάνουν συναντήσεις, υπόσχονται αλλά δεν γίνεται τίποτα για τον απόδημο ελληνισμό. Ας έδιναν έστω τα λίγα, να πληρώσουν για παράδειγμα μια μικρή λέσχη για να μαζευτούμε κάπου, να κάνουμε μια γιορτή, σήμερα καταντήσαμε όπως το 90′ που μας πέταξαν στον δρόμο.
    Με πονάει, δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά το ελληνικό κράτος, αλλά καμία κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει τους Έλληνες στην ξενιτιά. Πρέπει να διατηρήσει τον πολιτισμό, γιατί αυτό που δίνουμε εμείς είναι πολύ σημαντικό». Η κα. Μέλλιου μάλιστα σημειώνει, ότι λάμβαναν βοήθεια από επιχειρηματίες της περιοχής ώστε να διατηρήσουν όρθιο το σχολείο, ωστόσο η κρίση στη Βουλγαρία σηματοδότησε και την παύση της χρηματοδότησης.
    Τι λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας
    Αρμόδιες και εξειδικευμένες πηγές για την εκπαίδευση των Ελλήνων στα Βαλκάνια αναφορικά με την έλλειψη εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς εκπαιδευτικών όταν προκηρύσσονται θέσεις.
    Πηγές του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνουν επίσης στο ThessToday.gr ότι στη Βουλγαρία είναι τοποθετημένοι στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στη Σόφια δύο δάσκαλοι, στο Σλίβεν Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Σαρακατσάνων μία νηπιαγωγός και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Στάρα Ζαγορά μία δασκάλα. Πέραν των αναφερθέντων τεσσάρων εκπαιδευτικών μέχρι πρότινος υπηρετούσε ένας νηπιαγωγός στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στη Σόφια ο οποίος διέκοψε την απόσπασή του και ακόμα ένας, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Σαρακατσάνων και ενώ είχε ζητήσει παράταση, διέκοψε.
    Αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, ο εκπαιδευτικός του Σλίβεν συμπλήρωνε ωράριο και στο Πανεπιστήμιο Παϊσιος Χιλενδαρινός της Φιλιππούπολης. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, δύο εκπαιδευτικοί ζήτησαν και μετακινήθηκαν από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία. Ο ένας από αυτούς συμπλήρωνε ωράριο και στο Λεκτοράτο του Πανεπιστημίου Σόφιας.
    Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθεί κοινή έδρα στο Βουκουρέστι»
    Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, χαρακτήρισε το ζήτημα της εκπαίδευσης του απόδημου ελληνισμού ως «πολύ σοβαρό», ενώ υπογράμμισε στο ThessToday.gr ότι κατά το διάστημα που ήταν αρμόδια για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθεί κοινή έδρα στο Βουκουρέστι, που θα αφορούσε όλα τα ελληνικά σχολεία στα Βαλκάνια, ωστόσο «πάγωσε» μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας.
    «Είχαμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε μια έδρα στο Βουκουρέστι που θα αφορούσε όλα τα Βαλκάνια και μάλιστα την είχαμε νομοθετήσει. Είχαμε θεωρήσει ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ξεχωριστή έδρα με συντονιστή συγκεκριμένων κριτηρίων από το υπουργείο Παιδείας, για να παρακολουθεί από κοντά τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις ανάγκες που παρουσιάζουν. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία το πάγωσε και τώρα υπάρχει ένας συντονιστής που είναι κάπου στην Ουκρανία, σε μια περιοχή όπου πράγματι δεν υπάρχει μια ειδική ενασχόληση με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Αποκλειστικό L&O: Κρατούμενος πέταξε τσιγάρο στα σκουπίδια και πήραν φωτιά τα κρατητήρια του τμήματος Ομονοίας (εικόνες)
    Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στη Βουλιαγμένης – Αναποδογύρισε το ένα ΙΧ, εγκλωβίστηκε ο οδηγός (εικόνες)
    Πιστοποιητικά νόσησης, άδεια από την εργασία, PCR και rapid test: Αλλαγές λόγω της έκρηξης κρουσμάτων – Δείτε τις ΚΥΑ
    Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα με νέα μέτρα – Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ