37.1 C
Athens
36.8 C
Thessaloniki
Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
More

  Χαρδαλιάς: Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα η οριστική επίλυση του Κυπριακού


  Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, εκπροσώπησε χθες, την Ελληνική Κυβέρνηση στην επετειακή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής, την οποία συνδιοργάνωσαν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στο χωριό Πυργά Κύπρου, παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικόλαου Χριστοδουλίδη.

  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Γ΄.

  Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης , κατά σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος Γ΄, η πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης.


  Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής : “Από εκείνη την αποφράδα ημέρα, έχουν περάσει σαράντα εννέα ολόκληρα χρόνια και η πληγή που προκάλεσε η απρόκλητη εισβολή του Αττίλα, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αιμορραγεί. Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εκείνης βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε «υπέρ βωμών και εστιών». Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό. Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντα, μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λύσης που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα και θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα. Ελλάδα και Κύπρος, απαρέγκλιτα προσηλωμένες στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα συνεχίσουν τις άοκνες από κοινού προσπάθειές τους για την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, προσβλέποντας μόνο, σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για τη μεγαλόνησο.”

  Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με τη φράση του αείμνηστου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, Υποδιοικητή της ΕΛΔΥΚ με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη κατά την περίοδο των γεγονότων του 1974: «Πατρίδα γλυκιά και ανεπανάληπτη, πάντα ψηλά θα σε κρατούμε για να μπορείς να δίνεις αίμα ζωής και φως σε όλο τον πλανήτη και αυτό γιατί υπέροχη Ελλάδα δεν πεθαίνεις. Δεν πέθανες ποτέ. ΑΙΩΝΙΑ ΖΕΙΣ όπως είπες και ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».


  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η υφυπουργός Πρόνοιας της Κύπρου Μαριλένα Ευαγγέλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου ‘Αμυνας της Κύπρου Ανδρέας Λουκά, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νικόλαος Σεργίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία Μαρία Καλμπουρτζή και άλλοι.

  Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου ‘Αμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκά, στο οποίο παρακάθισαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ