Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την έγκριση μιας σειράς συμβάσεων που εντάσσονται στο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (23/7) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», αλλά και στο πρόγραμμα προμήθειας των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-390.
Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως εγκρίθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της «Ατζέντας 2030», με την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και τα C-390 να «ξεχωρίζουν» από τα συνολικά 10 εξοπλιστικά προγράμματα που πήραν το «πράσινο φως».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία προαναγγέλλοντας ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η δεύτερη φάση της νέας Δομής Δυνάμεων αλλά και η εξέλιξη του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για το χρονικό διάστημα 2027-2037.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ
- Αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και anti-drone θόλο («Ασπίδα του Αχιλλέα»)
- Συστήματα μη κινητικής αντιμετώπισης μη επανδρωμένων σκαφών
- Σύστημα μη επανδρωμένων σκαφών τύπου HERON 1
- Μικρούς δορυφόροι SAR (Synthetic Aperture Radar) με δυνατότητα άμεσης δορυφορικής εικόνας υπό απόλυτο εθνικό έλεγχο
- Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα CLASS IΙ με την απόκτηση δέκα επιπλέον συστήματα μη επανδρωμένων τύπου V-BAT
- Διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης βασικό τμήμα της στολής μαχητή
- Τρία νέα μεταφορικά αεροσκάφη C-390 Millenium. Αφορά στην απόκτηση καινούργιων αεριωθούμενων μεταγωγικών Embraer με το πρώτο
- αεροσκάφος να παραλαμβάνεται το 2027. Αποκτούνται με διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Πορτογαλίας και έχουν τη δυνατότητα
- ανεφοδιασμού στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών (ιπτάμενα τάνκερ)
- Δέκα υποβρύχια οχήματα ειδικών επιχειρήσεων εκ των όποιων τα οκτώ θα κατασκευάσουν στο Σκαμαραγκά και τα δύο στο Ηνωμένο
- Βασίλειο
- Αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ με εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα
- Πύραυλοι HELLFIRE με καθοδήγηση λέιζερ για την αναβάθμιση επιθετικών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Apache
- Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στις ΗΠΑ για ανάπτυξη δεξαμενής αξιωματικών με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στα αυτόνομα και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Νίκος Δένδιας για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Ο Νίκος Δένδιας στάθηκε στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σειρά οπλικών συστημάτων με επάλληλα επίπεδα αεράμυνας και αποτελεί «ένα ολιστικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου» με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του προγράμματος υπερβαίνει ελάχιστα τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο σε 35 μήνες από τώρα.
Επίσης, έδωσε έμφαση στον τρόπο λειτουργίας και χρήσης της «Ασπίδας του Αχιλλέα» διευκρινίζοντας πως «επεξεργάζεται και προτείνει απαντήσεις έναντι κάθε απειλής», αφού θα «προσλαμβάνει εικόνα από το σύνολο των αισθητήρων» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι λαμβάνει πληροφορίες ακόμη και «από τη διόπτρα στο κράνος των στελεχών του Στρατού Ξηράς».
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φρόντισε να απαντήσει στα «κακώς κείμενα» λέγοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τον πηγαίο κώδικα των οπλικών συστημάτων, διότι είναι κομβικής σημασίας, για την εθνική μας ασφάλεια, η δυνατότητα να παρεμβαίνουμε στην αρχιτεκτονική και εξέλιξη του συστήματος.
Επίσης, επισήμανε πως η ελληνική συμμετοχή στον «θόλο» δεν εφαρμόζεται στη λογική αγοράς οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, αλλά στην παραγωγή ισραηλινών συστημάτων στην Ελλάδα, ενώ η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να δημιουργηθεί παραγωγική βάση με στόχο τις εξαγωγές.
Για την υπόθεση των C-390, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι θα υπάρχει κι εκεί συμετοχή της ελληνικής συμμετοχής στο 25%, ενώ αποκάλυψε πως όλη η συντήρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Πορτογάλους εταίρους τόσο σε εργασίες για τους κινητήρες όσο και στις ατράκτους των Millenium.
Με αυτήν την δυνατότητα, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τρία νέα μεταγωγικά αεροσκάφη, που έχουν διπλάσια ταχύτητα μεταφοράς, δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού, κινητού νοσκομείο και μεταφοράς πάνω από 100 ατόμων. Όμως το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η δυνατότητα συντήρησής τους από την ΕΑΒ, με αποτέλεσμα να μην στέλνουμε στο εξωτερικό τα αεροσκάφη μας για τέτοιου είδους εργασίες.
Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι τα C-390 έχουν μικρότερο σε διάρκεια κύκλο συντήρησης και ο χρόνος χρήσης τους συνεπώς είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με άλλα αεροσκάφη που εξέτασε η Πολεμική Αεροπορία.
Ακόμα, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τα συστήματα αεράμυνας τύπου S-300 ως «απερχόμενο τμήμα του ελληνικού οπλοστασίου».

