Δίκες για κακοποίηση ζώων: Μπορούν να παρίστανται ως πολιτική αγωγή φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις

Μια σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία για την κακοποίηση ζωών συντροφιάς και την ποινική τιμωρία που θα πρέπει να έχουν όσοι κατηγορούνται για σχετικά αδικήματα, σημειώθηκε μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και φιλοζωικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ολομέλεια, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμπεριέλαβε στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε δίκες για κακοποίηση ζώων συντροφιάς.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια για το θέμα αυτό αναφέρει τα εξής: «Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021). Παρότι το σχέδιο νόμου, ως εισήχθη στη Βουλή, δεν περιείχε πρόβλεψη για την παράσταση των φιλοζωικών σωματείων προς υποστήριξη της κατηγορίας (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα δυνάμει του άρθρου 20 ν. 4039/2012), μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και φιλοζωικών οργανώσεων, ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμπεριέλαβε διάταξη κατά την οποία στις δίκες κακοποίησης ζώων συντροφιάς, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας (άρθρο 34 παρ. 7 ν. 4830/2021).
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο διότι διασώζεται δικηγορική ύλη, όσο κυρίως γιατί η (δια συνηγόρου) παράσταση των φιλοζωικών σωματείων στις δίκες κακοποίησης ζώων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία των ζώων, ιδίως όταν παρουσιάζονται φαινόμενα κακοποίησης εναντίον τους».
Διαβάστε εδώ την υπ. 296/14.9.2021 επιστολή που είχε αποστείλει στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (κοινοποιούμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα) για το εν λόγω ζήτημα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποκλειστικό L&O: Με βίντεο διαφημίζουν οι λαθροδιακινητές τις «υπηρεσίες» τους (βίντεο)
Εντοπίστηκε σορός γυναίκας κοντά σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο πάρκο Φλοίσβου
Πάτρα: Ο οδηγός του καρτ εξηγεί πώς έγινε το ατύχημα – «Προέχει η υγεία του παιδιού»
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες