Δίκη για τηλεοπτικές άδειες: «Ο Καλογρίτσας με πίεζε για δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια… Εγώ απειλήθηκα», κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Attica Bank

Για συνεχείς πιέσεις αλλά και απειλές που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου να λάβει δάνειο με ενέχυρο τα…. βοσκοτόπια στην Ιθάκη και να συμμετάσχει έτσι στη πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, το 2016, έκανε σήμερα λόγο στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρώην ανώτατος διευθυντής της Attica Bank Αθανάσιος Τσάδαρης.

Παράλληλα, ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης του επίσης κατηγορούμενου Νίκου Παππά, ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία μεσολάβηση προς τον ίδιο από τον τότε υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο επιχειρηματίας να λάβει το ποσό που ζητούσε από την τράπεζα. «Καμία μεσολάβηση δεν υπήρξε σε εμένα από τον Νίκο Παππά, εγώ δεν τον γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει καθώς την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 η Attica Bank εξέδωσε την επίμαχη εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ στον Χρ. Καλογρίτσα, η οποία ήταν απαραίτητη για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία..

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια το υποτιθέμενο project με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη» κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης, σημειώνοντας πως τότε η τράπεζα ήταν ιδιαίτερα σε κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων, καθώς είχαν διαπιστωθεί παράτυπες χρηματοδοτήσεις. «Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως «Βοσκοτόπια Bank”. Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη», είπε ο μάρτυρας για να συνεχίσει: «Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια… Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι «αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω». Εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ο κ. Τσάδαρης μάλιστα χαρακτήρισε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα «τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70» και υποστήριξε πως «ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη από το 2017 και μετά». Σύμφωνα μάλιστα με το μάρτυρα από στις 25 Ιανουαρίου 2017 με εντολή του εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, «για ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας».

Η εγγυητική επιστολή

Ακολούθως, ο μάρτυρας αφού κατέθεσε ότι οι πιέσεις από την πλευρά Καλογρίτσα ήταν διαρκείς, αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν απαραίτητη ώστε η εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Ο μάρτυρας είπε: «Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ. Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ.Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό».

Ο μάρτυρας σημείωσε ότι τελικά ήρθαν τρία εκατ. στην τράπεζα. «Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου… Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται» τόνισε ο κ. Τσαδάρης για να προσθέσει: «Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων».

Τότε, όμως, σύμφωνα με τον μάρτυρα η Attica Bank αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαδάρης ανέφερε: «Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατοσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας».

Υπεράσπιση Καλογρίτσα: Δεν μπορεί μετά από επτά χρόνια να ανακαλύπτετε τσαπατσουλικές εταιρείες. Επαινούσατε τον κ. Καλογρίτσα και τις επιχειρήσεις του τότε; Ναι ή όχι;

Μάρτυρας: Δεν επαινούσα την επιχείρηση Καλογρίτσα. Δεν επαινούσα τίποτα. Το να βρεθώ με ένα πελάτη όπως μαζί του, αυτό είναι καθήκον. Ερευνούσα και τα προβλήματα και της τράπεζας και του κ. Καλογρίτσα. Δεν τον επαινούσα, ήμουν πολύ αυστηρός μαζί του. Και το ξέρει.

Υπεράσπιση: Αυτά στην κ. ανακρίτρια γιατί δεν τα είπατε; Όλα αυτά τα κοσμητικά επίθετα για τις επιχειρήσεις του;

Μάρτυρας: Δεν ρωτήθηκα.

Σήμερα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για κλήτευση του μάρτυρα Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Ακόμη, η υπεράσπιση του επιχειρηματία ανακοίνωσε ότι εκείνος θα απολογηθεί στο δικαστήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

 

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες