Search
Close this search box.

Δικηγόροι Θεσσαλονίκης: Η «φοροεπιδρομή» της κυβέρνησης δε θα περάσει

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλαν σήμερα το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκη τα μέλη της εναλλακτικής πρωτοβουλίας δικηγόρων και συνεργαζόμενων, αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο που αφορά στον επαγγελματικό τους κλάδο.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν, η κυβέρνηση αφού νομοθέτησε την ελαστικοποίηση της μισθωτής εργασίας και διευκόλυνε τις απολύσεις στρέφεται εναντίον της μεσαίας τάξης. Τα μέτρα που ήρθαν στη δημοσιότητα αν εφαρμοστούν, θα διώξουν από τον κλάδο χιλιάδες επαγγελματίες ιδίως τους πιο νέους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας:

«Η πολυεπίπεδη παρέμβαση και το «δικαιότερο σύστημα φορολόγησης που διαφημίζει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται στην καθιέρωση ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος 10.920 ευρώ ως τεκμηρίου. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10% ανά τριετία (με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες) αλλά και σε συνάρτηση με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, το τεκμήριο ανεβαίνει στα 14.196 ευρώ ετησίως για όσους και όσες από εμάς ασκούν το επάγγελμα για δώδεκα χρόνια! Με απλά λόγια, η κυβέρνηση τεκμαίρει ότι οι συνάδελφοι που μπήκαν στο επάγγελμα το 2010 και πέρασαν τον Γολγοθά των Μνημονίων θα πρέπει να επιβραβευθούν με την επιπλέον φορολόγησή τους…

Το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, σε σύνολο 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών, οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας…Όσοι δήλωναν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό επιβαρύνονται με 1.444 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο». Ο υπολογισμός αυτός όμως γίνεται στη βάση των μεικτών αποδοχών του μισθωτού και μάλιστα για 14 μήνες! Με απλά λόγια, πρόκειται για την αναγνώριση (καλύτερα: επιβολή) ελάχιστου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα ως οριζόντιο μέτρο, το οποίο φυσικά θίγει τους πιο αδύναμους που φορολογούνται για κέρδη που δεν είχαν χωρίς να αγγίζει τα ανώτερα στρώματα.

Η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον μας υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας χαμηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Αυτό αποδεικνύεται από τους χιλιάδες συναδέλφους μας που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές ή βρίσκονται σε ρύθμιση επειδή σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Το ίδιο ισχύει για τους νέους και νέες συναδέλφους, τις εγγύους και νέες μητέρες, καθώς και πολλούς που εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης. Κι αυτά ενώ ήδη δεν έχουμε αφορολόγητο όριο και πληρώνουμε φόρο από το πρώτο Ευρώ μέσω των γραμματίων μας. Στον κλάδο μας, επιπλέον, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα διαφυγής στην πλήρως μαύρη εργασία (με κλειστά βιβλία) στην οποία αναγκαστικά θα οδηγηθούν άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει φορολογικά έσοδα αντί να κερδίσει. Ταυτόχρονα, το αντισυνταγματικό τέλος επιτηδεύματος διατηρείται, απλώς μειώνεται κατά 25%».

Πηγή: thesstoday.gr

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες