Δημοσκόπηση: Νέα δεδομένα στην Κεντροαριστερά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη – Μπροστά η ΝΔ με 13,8 μονάδες

Προβάδισμα της ΝΔ με 13,5 μονάδες δείχνει νέα δημοσκόπηση, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ το οποίο καταγράφει άλμα στο 15,2% μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, την πρώτη εβδομάδα μετά την πανηγυρική επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στην εσωκομματική κάλπη του ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνουν τη διαφαινόμενη από καιρό τάση ανασύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται για την εκπροσώπηση των πολιτών κινούμενες στα αριστερά της κυβερνητικής παράταξης.
Σε τροχιά αυτοδυναμίας η ΝΔ
Παρά ταύτα, πάντως, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διατηρεί βάσιμες ελπίδες για να πετύχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, αφού η ενδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛ. όχι μόνο της προκαλεί σαφώς πολύ μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια ώρα οδηγεί σε άνοιγμα της ψαλίδας με την αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει στις 13,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο καινούριος ένοικος της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να ανοίγει μεγάλη περπατησιά, αφού αυξάνει σημαντικά την πρόθεση ψήφου του κόμματός του και από το 9%, όπου είχε βρεθεί τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αρκετοί απέδιδαν κυρίως στη συναισθηματική φόρτιση από την περιπέτεια της υγείας και την αδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πλέον εκτινάσσεται στο 15,2%. Βρίσκεται, έτσι, σε απόσταση μόλις τεσσάρων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «βουτάει» στο 19,1% που για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί τη χαμηλότερη δημοσκοπική επίδοση των πολλών τελευταίων ετών.
Το «δούναι και λαβείν» με ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Η έρευνα δείχνει ότι η σημαντική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής κατά 6,2 εκατοστιαίες μονάδες από την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc προέρχεται κατά βάση από την προσέλκυση ψηφοφόρων που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν προτιμήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνολικές μετακινήσεις από την Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν στο 14,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη μετακίνηση προς την Κουμουνδούρου είναι 3,5%. Από το «δούναι και λαβείν» ανάμεσα στους δύο χώρους προκύπτει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. προσελκύει έναν στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5% του συνολικού εκλογικού σώματος, δηλαδή σε πάνω από 200.000 ψηφοφόρους.
Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης και για την ακρίβεια το 2,5% έγινε μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που γίνεται από αρκετούς αναλυτές ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα οδηγούσε σε αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου με το οποίο φλέρταρε εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην, όμως, αδυνατεί να τον «καταλάβει» λόγω των «ιδεοληψιών» που χαρακτηρίζουν τον πυρήνα της ηγετικής του ομάδας που προέρχεται από τον Συνασπισμό του 3%.
Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, δηλαδή στην κυβερνητική παράταξη, οι επιπτώσεις από την έλευση του νέου παίκτη δείχνουν να είναι πιο περιορισμένες. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι απώλειες της Ν.Δ. είναι της τάξης του 0,6%, ενώ συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές οι «γαλάζιες» εκροές προς το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι της τάξης του 7,5%, ενώ οι εισροές φτάνουν στο 4,4%. Ετσι, το ισοζύγιο στο «δούναι και λαβείν» μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 3,1% από τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος που σε όρους συνολικού εκλογικού σώματος αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% ή περί τους 75.000 ψηφοφόρους.
Βλέπουν «γαλάζια» νίκη
Η υψηλή, ωστόσο, συσπείρωση των ψηφοφόρων που εξακολουθεί να παρουσιάζει η Ν.Δ. και φτάνει στο 73,2%, έναντι 56,9% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με το 5,9% που αποσπά η κυβερνητική παράταξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 1,3% που είναι η μετακίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκτιμάται ότι δεν απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από τον στόχο της αυτοδυναμίας, τουλάχιστον στην επαναληπτική εκλογή που εκτιμάται βασίμως ότι θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο, εφόσον το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στην πρώτη κάλπη δεν δώσει βιώσιμη κυβερνητική λύση.
Παρά το γεγονός, άλλωστε, ότι οι πολίτες είναι μοιρασμένοι στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, αφού το 50,2% βάζει αρνητικό πρόσημο στους κυβερνώντες, έναντι του 49,2% που τους βαθμολογεί θετικά, η πλειοψηφία προτιμά η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το 26,3% των ερωτηθέντων προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση από τη «γαλάζια» παράταξη, ενώ άλλο ένα 20,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 21,3% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και 7,1% που επιθυμεί αυτοδυναμία της Κουμουνδούρου.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν είναι άσχετα με το ότι οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό (46,9%) πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, καθώς επίσης και με τη βούληση για ολοκλήρωση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση που εκφράζει το 55,8%, έναντι του 37,1% που προτιμά να στηθούν οι επόμενες κάλπες εντός του επόμενου χρόνου.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος όλων με 52,1%. Στη δεύτερη θέση, με 46,4%, εκτοξεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες (μόλις 20,6%). Ακολουθεί ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,8%, που αφήνει τέταρτο τον Αλέξη Τσίπρα με 30,2%. Ο κύκλος κλείνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που αξιολογείται θετικά από το 19,1% των πολιτών, και τον Κυριάκο Βελόπουλο που έχει συμπάθειες στο 14,9% των συμμετεχόντων στη μέτρηση της Marc.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορονοϊός: 91 νεκροί και 662 διασωληνωμένοι – 2.831 νέα κρούσματα
Καιρός: «Τσουχτερό» κρύο τη Δευτέρα – Πού θα έχει βροχές και χιόνια (βίντεο)
Οπαδοί της Φέγενορντ επιτέθηκαν με πέτρες και πυρσούς στο λεωφορείο του Άγιαξ (βίντεο)
Ισπανία: Σάλος με σεξουαλική κακοποίηση 1.237 παιδιών από ιερείς
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες