Δίωρη κατάθεση Κοντονή για τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα – Κατονόμασε υπόθεση για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα

Σε συγκεκριμένη υπόθεση που έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές, αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, σήμερα, στον αρμόδιο πταισματοδίκη για τη μετατροπή του κακουργήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα, προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο Ποινικό Κώδικα.
Η εν λόγω υπόθεση άνοιξε σε επίπεδο έρευνας από την εισαγγελία εκ νέου έπειτα από δηλώσεις του κ. Κοντονή ότι πίσω από τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα, επί ΣΥΡΙΖΑ , κρύβονται συγκεκριμένες σκοπιμότητες με στόχο κάποιες δικογραφίες να τεθούν στο αρχείο. Άλλωστε, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ προσερχόμενος να καταθέσει είχε προϊδεάσει για το περιεχόμενο της κατάθεσής του, με μια δήλωση – κόλαφο κατά της πρώην κυβέρνησης της οποίας ο ίδιος υπήρξε υπουργός.
Η κατάθεση του κ. Κοντονή στην αρμόδια δικαστική αρχή διήρκησε περίπου δυο ώρες και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο πρώην υπουργός πέραν της αναφοράς του σε συγκεκριμένη υπόθεση που φέρεται να….. «διευθετήθηκε» δικαστικά με την μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα, περιέγραψε και συγκεκριμένα γεγονότα προς επίρρωση των ισχυρισμών του.
Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Κοντονής λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσής του για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα. Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμίας νομοπαρασκευαστικής η επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων. Δεύτερον διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνεις, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση. Τρίτον εκτός από εμένα διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών έχει μιλήσει και η Greco δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία. Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή ( για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε; Αυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, σε άλλη ερώτηση για οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε χθες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία».

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες