22.1 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
More

    Δολοφονία Καραϊβάζ: Οι «αδειούχοι» ποινικοί, τα κίνητρα και οι λάθος κινήσεις στις αστυνομικές έρευνες


    Αποκαλυπτικό είναι νέο δημοσίευμα για τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

    Συγκεκριμένα, δύο αδειούχοι ποινικοί από φυλακές της χώρας, που φαίνεται να είχαν εκτελέσει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 2-3 δολοφονίες ύστερα από εντολές της ελληνικής μαφίας στη διάρκεια της ολιγοήμερης απουσίας τους από τα σωφρονιστικά καταστήματα, μπαίνουν, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών για την εξιχνίαση ορισμένων ακόμη από τα 25 «συμβόλαια θανάτου» της περιόδου 2017-2023. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες με εντυπωσιακή οργάνωση, στις οποίες όμως δεν ελήφθη υπ’ όψιν από τους δράστες ότι δύο από τους στόχους ήταν φρουρούμενοι.


    Απόρρητα πληροφοριακά δελτία που βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος» καταδεικνύουν το παρασκήνιο των ερευνών αλλά και τις μυστικές «διαμάχες» των ποινικών για τον έλεγχο νυκτερινών κέντρων αλλά και το λαθρεμπόριο καυσίμων που διεύρυναν τον κύκλο του αίματος. Κι αυτό ύστερα από τη σημαντική διαλεύκανση από τις αστυνομικές αρχές της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, που αποδίδεται σε πέντε άτομα, τα δύο από τα οποία προφυλακίστηκαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο ένας εκ των αναφερομένων ως φυσικός αυτουργός και ένας ακόμη από τους υπόπτους είχαν στενές επαφές με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

    Νέα δεδομένα για τα κίνητρα

    Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν πέντε νέα δεδομένα για το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης που σχετίζεται με τη «διάσπαση» του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, μετά τη δολοφονία πρώην αστυνομικού του ΕΚΑΜ στις 30 Απριλίου 2018. Αλλά και ο φόβος των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήδη έχουν προκληθεί νέες συγκρούσεις και ρήγματα στον χώρο της ελληνικής μαφίας και ήδη υπάρχουν αναφορές για την οργάνωση δύο ακόμη εγκληματικών επιθέσεων.


    Η έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – με βάση την παρουσία ενός βαν εταιρείας καθαρισμού στον τόπο του εγκλήματος, όπως είχε ήδη αποκαλύψει «Το Βήμα» – παρουσίαζε αρχικά πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, όπως είχε συμβεί και με σχεδόν όλα τα υπόλοιπα «συμβόλαια θανάτου» της ελληνικής μαφίας. Είναι ενδεικτικό ότι το προαναφερόμενο όχημα εντοπίστηκε στο υλικό των καμερών έναν χρόνο αργότερα, χωρίς να υπάρξει ταχεία εστίαση του ενδιαφέροντος στα άτομα που κατηγορούνται τώρα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν από πενταετίας πληροφορίες για εμπλοκή τους σε δολοφονίες.

    Τα «συμβόλαια» και ο πληροφοριοδότης

    Σύμφωνα λοιπόν με ενημερωτικά έγγραφα και πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. που δεν έτυχαν σχετικής αξιοποίησης, «συμβόλαια θανάτου» είχαν… διεκπεραιωθεί από δύο κρατουμένους (έναν Ελληνα κι έναν Αλβανό, καταδικασθέντες για ανθρωποκτονίες) στη διάρκεια της επταήμερης άδειας που είχαν πάρει από φυλακές της χώρας. Οι συγκεκριμένοι «αδειούχοι» δεν είχαν κληθεί αρχικά να εξεταστούν από αστυνομικούς και το τι ακριβώς έκαναν στη διάρκεια της απουσίας τους από τις φυλακές. Ακόμη είναι ενδεικτικό των πλημμελών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ότι ένας από τους βασικούς υπόπτους για την οργάνωση δολοφονιών στον κόσμο της νύκτας (που έπεσε κι αυτός νεκρός από πυρά αγνώστων) δεν είχε κληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη ΓΑΔΑ για να εξεταστεί, παρότι ήταν πληροφοριοδότης αστυνομικών.

    Οι αναρτήσεις και οι παρεμβάσεις

    Οσον αφορά το κίνητρο της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, φέρεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είχε άμεση σχέση με τις αναρτήσεις του αλλά και παρεμβάσεις του σε αστυνομικές έρευνες, την περίοδο 2015-2021, με «στόχο» τη δραστηριότητα μελών του οργανωμένου εγκλήματος σε εκβιάσεις κ.λπ. Οι τελευταίοι ωστόσο φαίνεται να απέδιδαν στον δημοσιογράφο – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ή τις επιδιώξεις τους – ότι οι επιλογές του ρεπόρτερ «δεν είχαν αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια αλλά σχετίζονταν με τη γνωριμία και τη φιλία του με 2-3 ποινικούς που ήταν αντίπαλοί τους στον κόσμο της νύκτας» ή και λόγω αλλων «σκοπιμοτήτων». Ο Γ. Καραϊβάζ κατ’ επανάληψη είχε αναφερθεί δημοσίως στη γνωριμία και στις σχέσεις του με τους συγκεκριμένους ποινικούς χωρίς να αποδίδει σε αυτό κάτι το επίμεμπτο.

    Η προαναφερόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των κακοποιών φέρεται να είχε δημιουργηθεί μετά τη δολοφονία του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ το 2018 σε ταβέρνα στην Παλλήνη. Κι αυτό γιατί φαίνεται – με βάση έρευνα της ΕΥΠ που ολοκληρώθηκε το 2018 – ότι μέχρι τότε υπήρχε ένα πολυμελές ενοποιημένο σύστημα σχεδόν όλων των «νονών της νύκτας», με δικηγόρους, ύποπτους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρηματίες της νύκτας κ.ά. Το κύκλωμα αυτό προχωρούσε σε σύστημα πώλησης προστασίας σε 1.000 ύποπτα «μαγαζιά» της Αττικής με τεράστια κέρδη ετησίως, ενώ πολλοί από αυτούς σχετίζονταν με λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και με ύποπτες «επενδύσεις», έως και με την απόπειρα αγοράς του κυλικείου της Βουλής! Για αυτή την υπόθεση είχε γίνει δίκη προσφάτως και οι 20 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω προβλημάτων στις διαδικασίες άρσης απορρήτου κινητών και άλλων ημιτελών ερευνών των μυστικών υπηρεσιών. Αρχικά είχε κληθεί να δώσει για αυτή την υπόθεση έγγραφες εξηγήσεις ο Γ. Καραϊβάζ, σε μια διαδικασία που σταμάτησε με τον θάνατό του. Με το σκεπτικό ότι προχωρούσε (όπως φαίνεται να είχε προκύψει από παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του) σε παρεμβάσεις σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε ύποπτα μαγαζιά. Κάτι που ο γνωστός ρεπόρτερ αρνούνταν.

    Πολυδιάσπαση μετά την Παλλήνη

    Ομως μετά τον προαναφερόμενο φόνο στην Παλλήνη το 2018 ακολούθησε πολυδιάσπαση του εν λόγω πολυσύνθετου συστήματος ποινικών, ενστόλων και ιδιωτών, και φονική εχθρότητα μεταξύ των πρώην συνεργατών που οδήγησε σε δολοφονίες αλληλοεξόντωσης. Οι δύο ποινικοί γνωστοί του δημοσιογράφου δολοφονήθηκαν από τους εχθρούς τους το 2019 και το 2020. Με τον Γ. Καραϊβάζ να προαναγγέλλει πριν από τον θάνατό του, την άνοιξη του 2021, αποκαλύψεις για τις υψηλές διασυνδέσεις, τα συμφέροντα και τον πόλεμο της ελληνικής μαφίας.

    Η διαδικασία της «αυτοκάθαρσης»

    Πληροφορίες φέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να άφηναν ορισμένες φορές να εξελίσσεται η διαδικασία «αυτοκάθαρσης» στον χώρο των ποινικών. Και αυτό ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι στον χώρο της νύκτας μπορεί να δραστηριοποιούνται περίπου 20 συμμορίες εκβιαστών, αλλά μόνο 3-4 συστήματα «αφανών» πληρωμένων δολοφόνων που δέχονται εντολές από «νονούς της νύκτας» για να εξοντώσουν αντιπάλους τους.

    Οι ιδιώτες που «ήξεραν πολλά»

    Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι σε «συμβόλαια θανάτου» δεν είχε προσεχθεί από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι συγγενείς θυμάτων κατέθεταν ότι λάμβαναν άμεση ενημέρωση από ιδιώτες για τη δολοφονία του οικείου τους. Ομως αυτό συνέβαινε σε χρόνο που αυτοί οι ιδιώτες δεν θα μπορούσαν να ήξεραν κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν σχετίζονταν με τους δράστες ή αν ήταν και οι ίδιοι οι δολοφόνοι! Επίσης προέκυψε ότι αστυνομικοί σε κρίσιμες υπηρεσίες κρατούσαν για μήνες, αδικαιολόγητα, δικογραφίες δολοφονιών του οργανωμένου εγκλήματος στα συρτάρια τους και δεν τα υπέβαλλαν εγκαίρως στις δικαστικές αρχές. Κενά που επιχειρείται να καλυφθούν τον τελευταίο χρόνο…


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ