Δραματική αύξηση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων στην ΕΕ – Καλύτερη η εικόνα στην Ελλάδα

Σχεδόν τετραπλάσιες εκτάσεις έχουν καταστραφεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω πυρκαγιών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας, ενώ εξίσου μεγάλη είναι η αύξηση των μεγάλων φωτιών, σε μία ένδειξη των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει πλέον ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος.

Τεράστια αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφεται στην Ισπανία και τη Γαλλία. Αντίθετα, στην Ελλάδα η απόκλιση από τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2021 είναι σαφώς πιο μικρή, παρά τον μεγάλο αριθμό εστιών που έχουν εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος για τον εντοπισμό πυρκαγιών, που βασίζεται στις δορυφορικές παρατηρήσεις της υπηρεσίας Copernicus, έως τις 23 Ιουλίου είχαν καταστραφεί περισσότερα από 5,15 εκατομμύρια στρέμματα στην ΕΕ, ενώ ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 1,3 εκατ. στρέμματα και η χειρότερη επίδοση μέχρι φέτος ήταν 2,73 εκατομμύρια.

Ανάλογα είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των πυρκαγιών, καθώς τα ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν πως έως το περασμένο Σάββατο είχαν παρατηρηθεί 1.946 φωτιές, ενώ ο μέσος όρος τα προηγούμενα 15 χρόνια ανέρχεται σε 520 για αυτή την περίοδο.

Το Copernicus καταχωρεί μόνο σχετικά μεγάλες φωτιές, που έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 300 στρέμματα. Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί τον επόμενο μήνα, καθώς ο Αύγουστος είναι ιστορικά ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για την πυροπροστασία.

33 μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα

Οι πλέον καταστροφικές φετινές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Στην ιβηρική χώρα περισσότερα από από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, έκταση σχεδόν δεκαπλάσια σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2021. Στη Γαλλία η καταστροφή αγγίζει τα 420.000 στρέμματα, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων 15 ετών είναι λιγότερα από τα 57.000 στρέμματα για το διάστημα έως τις 23 Ιουλίου.

Στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό σύστημα έχει καταγράψει 33 μεγάλες πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας, ενώ αντίστοιχη μεταβολή καταγράφεται στη μέτρηση των καμένων εκτάσεων, οι οποίες αγγίζουν τα 130.000 στρέμματα, έναντι 61.000, σαφώς καλύτερα από τον τριπλασιασμό που διαπιστώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες