28.9 C
Athens
27.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
More

  Mήνυμα από το 112 στην Δυτική Ελλάδα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»


  Προειδοποιητικό μήνυμα, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέσα στο επόμενο 24ωρο, έλαβαν από το 112 νωρίτερα σήμερα (16/9),  στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας «Bogdan».

  Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι για το επόμενο 24ωρο σε Ιόνιο (εκτός Ζακύνθου), Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανανία προβλέπονται πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως, καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και κεραυνοί.

  To μήνυμα που εστάλη στα κινητά των πολιτών το 112 ζητάει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

  το μήνυμα 112 που έλαβαν οι κάτοικοι στη δυτική ελλάδα

  Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Χαλάει ο καιρός

  Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (26/09) διότι μέρος της κακοκαιρίας Bogdan που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας.

  Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (27-9-2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

  Δυνατές βροχές και καταιγίδες, περιμένει ο Αρναούτογλου

  Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου, το επόμενο 24ωρο ο καιρός θα αλλάξει, με δυνατές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως τις πιο δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν περάσματα από κάποιες τοπικές καταιγίδες, κατά τόπους έντονες.

  Στην Αττική προβλέπεται αρχικά αρκετή ηλιοφάνεια με κάποιες τοπικές συννεφιές, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και προς το βράδυ υπάρχει μικρή πιθανότητα να δώσουν διάσπαρτες μπόρες.
  Οι άνεμοι νοτιάδες, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά τμήματα του νομού στα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 17 με 30 βαθμούς Κελσίου.

  Στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία η μέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά, τοπικές βροχές και κάποιες τοπικές καταιγίδες κυρίως στα πιο δυτικά και βόρεια τμήματα της περιφέρειας. Μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια ωστόσο ο καιρός δεν αναμένεται να βελτιωθεί αφού σύννεφα που θα διέρχονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα φέρνουν διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες. Από αργά το βράδυ ο καιρός θα ηρεμησει.
  Ο άνεμος νότιος στα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 18 με 26 βαθμούς Κελσίου.

  Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για τους πολίτες

  Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

  Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

  Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

  Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

  Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

  Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

  Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ