12.9 C
Athens
7.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Η ΕΑΚΠ κατά του νομοσχεδίου της Πολιτικής Προστασίας: Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες της χώρας

    Την αντίθεσή της με τον νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, εκτοξεύοντας, παράλληλα, «πυρά» κατά των προεδρείων προεδρεία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., της Ε.Α.Π.Σ. και της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ., εκφράζει η ΕΑΚΠ (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών).

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στις 4/12/2023 συζητήθηκε το Σ/Ν Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας –Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» που πλέον έχει ψηφιστεί ως νόμος 5075/2023. Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος από το συνδικαλιστικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος οι πρόεδροι της Ε.Α.Π.Σ., της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. & της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ..


    Για άλλη μια φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους και απέδειξαν ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος στα συνδικαλιστικά πράγματα του Π.Σ. αφού στις τοποθετήσεις τους δεν βρήκαν κανένα μελανό σημείο στο νομοσχέδιο. Όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε όλοι τους συμφώνησαν ότι είναι στην θετική κατεύθυνση. Γιατί κατά τα λεγόμενά τους, θα γνωρίζουν πλέον όλοι οι φορείς και οι εμπλεκόμενοι τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων του Πυροσβεστικού Σώματος και του Έλληνα πυροσβέστη.

    Αυτό τελικά έλειπε από την δασοπροστασία και την πολιτική προστασίας της χώρας. Οι άπειρες επιτροπές, τα δεκάδες συντονιστικά όργανα, οι χιλιάδες σελίδες οδηγιών επί χάρτου και η μετάλλαξη των πεζοπόρων τμημάτων σε Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων;


    Και όχι η γενναία χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης στα δασικά οικοσυστήματα. Η κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου. Η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Η πλήρη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, μέσα και υποδομές του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας. Η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με προσωπικό και μέσα για την άμεση διάσωση και την παροχή βοήθειας σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ.

    Τα ίδια ακριβώς έλεγαν και για όλα τα προηγούμενα σχετικά νομοσχέδια που είχαν σαν αντικείμενο είτε την αναδιάρθρωση του Π.Σ. ή της Πολιτικής Προστασίας, είτε την ολέθρια μεταφορά της Δασοπυρόσβεσης στο Π.Σ. το 1998 χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις που επέφερε τον αντιεπιστημονικό και εγκληματικό όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή.

    «Θετικές» λοιπόν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν αυτά τα 26 χρόνια και έγιναν στάχτη πάνω από 8.500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και χάθηκαν για πάντα από τις οικογένειες τους:

    • 218 συνάνθρωποί μας από τις δασικές πυρκαγιές.
    • 43 συνάδελφοί μας από δασικά και αστικά συμβάντα δηλαδή το 66% από τους 65 συνολικά πυροσβέστες που σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας από το 1911!
    • 146 συνάνθρωποί μας που πνίγηκαν στις πλημμύρες και καταστράφηκαν χιλιάδες περιουσίες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες με ανυπολόγιστες ζημιές σε γεωργία, κτηνοτροφία και βασικές δημόσιες υποδομές της χώρας.

    Είναι αυτές οι ηγεσίες που θεωρούν μόνιμα υποζύγια τους μάχιμους πυροσβέστες και τους καλούν 26 ολόκληρα χρόνια να βάλουν πλάτη σε κάθε καταστροφική παρέμβαση στην πυροπροστασία της χώρας και να ξεχάσουν τι θα πει ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος, άδειες, σταθερός χρόνος εργασίας, αμετάθετο, μόνιμες σχέσεις εργασίας, μέτρα προστασίας, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα!

    Στις τοποθετήσεις τους αφού έριξαν όλες τις ευθύνες για τις καταστροφές στην Κλιματική Αλλαγή, συμφώνησαν στην αυστηροποίηση των προστίμων (από 5.000 έως και 50.000 ευρώ) για την διενέργεια επικίνδυνων εργασιών κατά την αντιπυρική περίοδο και πρότειναν την επιστροφή του 30% των επιβαλλόμενων προστίμων για την κάλυψη των αναγκών και δαπανών του Πυροσβεστικού Σώματος (μετακίνησης, διαμονής, δαπάνες για την οργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, δαπάνες εξοπλισμού κ.λπ..

    Να πληρώσουν δηλαδή οι πολίτες μέσω των υπέρογκων ποσών των προστίμων, τις ευθύνες του κράτους για την εκπαίδευση και τις λειτουργικές δαπάνες του Π.Σ..

    Τέλος συμφώνησαν στην διενέργεια ελέγχων ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων των Ο.Τ.Α. για καθαρισμούς σε αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά μετρά εργασιών και στο μεγαλύτερο μέρος των προωθούμενων διατάξεων ενώ πρόσθεσαν, ότι το νομοσχέδιο επικαιροποιεί δομές που ενισχύουν την κρατική παρέμβαση για την αποτελεσματική προστασία του ελληνικού λαού από τις φυσικές καταστροφές!

    Μάλιστα παραδέχτηκαν ότι ο Ν. 4662/2020 που τροποποιεί ο νέος Νόμος είχε «αρκετές παθογένειες και δεν δούλεψε». Άλλα υπόσχονταν όμως κατά την ψήφισή του, ότι θα καλυτέρευε με τις τροποποιήσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα γίνονταν στο μέλλον!

    Ποιος όμως τελικά επιβεβαιώθηκε από τις τραγικές εξελίξεις στην δασοπροστασία της χώρας από το 2020 που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος Νόμος μέχρι και σήμερα και για τις συνέπειες που είχαν οι αντεργατικές του διατάξεις σε βάρος των πυροσβεστών;

    Μήπως όλοι αυτοί που και στον Ν.4662/2020 έδιναν έστω και με κάποιες επιφυλάξεις το Ο.Κ. στην κυβέρνηση ή η Ε.Α.Κ.Π. που ζητούσε εξ αρχής την απόσυρση του σχεδίου Νόμου και πάλευε μόνη της με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Ελληνικό κοινοβούλιο;

    Καμία αναφορά δεν έγινε στην διαρκή επιτροπή από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού για τα προβλήματα του Π.Σ. και των Πυροσβεστών. Όπως την αναγνώριση του επαγγέλματος ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο, για τις επιφυλακές, για την υπερεργασία, για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας άλλα και στα συμβάντα, στην πρόσληψη προσωπικού και την μονιμοποίηση των πενταετών, επταετών (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) και του εποχικού προσωπικού κ.λπ..

    Το νομοσχέδιο όμως πλέον έχει γίνει νόμος και η πείρα μας έχει δείξει ότι όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εκπονηθεί για την Πολιτική Προστασία γενικότερα, εξυπηρετεί την στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας που περνούν μέσα από την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση των κρατικών δομών και των υπηρεσιών που παρέχουν, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, και με τις ευθύνες να μετατοπίζονται από το κεντρικό κράτος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους «εγκληματικά αμελείς συμπολίτες» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.!

    Όντως αξίζουν «συγχαρητήρια» για την συμβολή τους στο θάψιμο των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων μας και την πλάτη που βάζουν για ακόμη μία φόρα για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων σε ακόμη πιο αρνητική κατεύθυνση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

    Απολαύστε τις «αγωνιστικές» τους παρεμβάσεις στο σχετικό βίντεο1 από την συνεδρίαση της Επιτροπής.

    Τα συμπεράσματα δικά σας!



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ