31.3 C
Athens
33 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
More

  Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τον τελικό του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια – Τι προβληματίζει τις Αρχές


  Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας τα οποία σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τον Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ιταλική Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

  Σήμερα για περισσότερες από 3 ώρες αξιωματικοί της Ελληνικής αστυνομίας ενημέρωναν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον σχεδιασμό των μέτρων υψηλής διαβάθμισης.

  Ο ιστορικός Ευρωπαϊκός αγώνας θα φιλοξενηθεί στην έδρα της ΑΕΚ, το ΟPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βάζει τέλος σε κάθε σενάριο για αλλαγή έδρας. «Η αστυνομία έχει δώσει όλες τις εγγυήσεις για να προχωρήσουν όλα τα διαδικαστικά της οργάνωσης. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής έδρας του τελικού του Conference League» απάντησε σε σχετική ερώτηση στο briefing ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης.


  Γύρω από το Opap Arena θα δημιουργηθούν τουλάχιστον τρεις ζώνες ασφαλείας. Η αστυνομία θέλει να ένα «αποστειρωμένο πεδίο».

  «Οι διαδρομές των φιλάθλων θα είναι συγκεκριμένες με τους άνδρες της ασφάλειας να γίνονται «σκιά» τους.


  Οι πληροφορίες μέχρι τώρα λένε πως θα ξεκινήσουν από Καραϊσκάκη και ΟΑΚΑ. ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική, Διεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και Κρατική Ασφάλεια θα είναι επί ποδός με «κεραίες’ ανοιχτές. Στον ουρανό θα πετούν drone και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενισχύσεις και από την περιφέρεια.

  «Όλα τα μέτρα θα είναι σε μια ακτίνα τουλάχιστον 2 χλμ από το γήπεδο. Στις εισόδους του Arena θα υπάρχουν ειδικές λίστες με συνήθεις υπόπτους οι οποίοι δεν θα περάσουν ποτέ ακόμα κι αν έχουν προμηθευτεί εισιτήριο» δήλωσε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας στο Star.

  Οι ομάδες θα λάβουν η κάθε μια από 9.000 εισιτήρια.

  Οι προβληματισμοί της ΕΛ.ΑΣ.

  Από τα όσα διέρρευσαν δύο είναι οι προβληματισμοί της ΕΛ.ΑΣ.:

  Ο πρώτος αφορά στη διεθνή συγκυρία και τις απειλές που έχουν διατυπώσει οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σχετικά με την πραγματοποίηση επίθεσης κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων, όπως για παράδειγμα οι αναμετρήσεις της τελικής φάσης του Champions League και άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

  Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στη σύσκεψη μετείχαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ).

  Άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη ενεργοποίησης των δικτύων πληροφοριών σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με κινήσεις υπόπτων για τρομοκρατικά χτυπήματα.

  Πρόκειται γι΄ αυτό να ζητηθεί και η συνδρομή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, ενώ αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος και αποκλεισμός του γηπέδου πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, αλλά και των ξενοδοχείων όπου θα καταλύσουν οι ομάδες και οι εκπρόσωποι της UEFA.

  Επίσης θα υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση σε εμπορικά σημεία της πόλης όπου αναμένεται να κινηθούν οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας και όσοι επισκεφθούν την Αθήνα με αφορμή την ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

  Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει τις Αρχές είναι η παρουσία περίπου 9.000 φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου και θα φιλοξενηθεί ο τελικός.

  Οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζουν, τόσο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, όσο και της Φιορεντίνα, να κινηθούν προς το γήπεδο συντεταγμένα μέσω διαδρομών που θα διαμορφωθούν ειδικά για το σκοπό αυτό, προκειμένου να μην υπάρξει δυνατότητα σε οπαδούς της ΑΕΚ να πλησιάσουν την περιοχή και να επιτεθούν σε οπαδούς του Ολυμπιακού που θα κινούνται από και προς το γήπεδο.

  Στελέχη της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, έχοντας ως κύριο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό οπαδών υψηλού κινδύνου.

  Πληροφορίες για το κομμάτι αυτό θα γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τις συναντήσεις αστυνομικών με εκπροσώπους των δύο ομάδων, από τη στιγμή που η διάθεση των εισιτηρίων του τελικού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

  Προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο αριθμός των αστυνομικών που θα τεθούν σε επιφυλακή, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τις υπηρεσίες της Αττικής θα ενισχύσουν αστυνομικοί από την περιφέρεια.

  Ακόμη θα ενεργοποιηθούν ελικόπτερα και drones όπως επίσης και κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

  Το απόγευμα της Δευτέρας ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με εκπρόσωπο της UEFA, ενώ για την Τρίτη (14/5) είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ΕΠΟ, της UEFA και της ΕΛ.ΑΣ.

  Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των επαφών θα εξειδικευτούν τα αστυνομικά μέτρα ενόψει του τελικού της 29ης Μαΐου.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ