ΕΑΣΥΑ: Απειλούν ευθέως αστυνομικούς

Φωτογραφία αρχείου

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΣΥΑ) καταγγέλλει ότι έχουν στοχοποιηθεί μέλη της Ένωσης που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται οργανωμένοι οπαδοί ανήρτησαν υβριστικό πανό με αναφορά στο όνομα ενός Αστυνομικού που υπηρετεί επί χρόνια στην συγκεκριμένη Αστυνομική Υπηρεσία, ενώ πολλοί Αστυνομικοί δέχονται απειλές.

Η Ένωση σαν λύση του προβλήματος ζητά την επαναφορά του «Νόμου ΟΡΦΑΝΟΥ» για αδικήματα που σχετίζονται με την αθλητική βία, πρέπει να γίνει και μια σειρά από παρεμβάσεις που να αφορούν τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Επισημαίνεται πως δεν προβλέπεται καμία ιδιαίτερη ποινή για υβριστικά συνθήματα και πανό εναντίον της Αστυνομίας και δεν προβλέπονται ως αναβαθμισμένα, αδικήματα επίθεσης κατά αστυνομικών τόσο εντός όσο και εκτός υπηρεσίας λόγω της ιδιότητας τους, κυρίως εκείνων που συμμετέχουν σε συλλήψεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΑΣΥΑ

Σε μια περίοδο που την χώρα μας απασχόλησε έντονα το φαινόμενο της Αθλητικής Βίας, μετά τη στυγερή δολοφονία του 19χρόνου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε την ευθεία στοχοποίηση που υφίστανται πλέον οι συνάδελφοι – μέλη της Ένωσής μας, που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτείας για την αντιμετώπιση του καρκινώματος της οπαδικής βίας στη χώρα μας.

Η στοχοποίηση αυτή, έχει φτάσει στο σημείο όπως μας καταγγέλλεται να απειλούνται συνάδελφοί μας εντός και εκτός υπηρεσίας. Μόλις χθες, οργανωμένοι οπαδοί με περισσό θράσος, ανήρτησαν υβριστικό πανό με προσωπική (!) αναφορά στο όνομα συναδέλφου μας υπηρετούντα επί χρόνια στην συγκεκριμένη Αστυνομική Υπηρεσία, με αφορμή την πρόσφατη προφυλάκιση από την Δικαιοσύνη οπαδών της ομάδας τους για διακεκριμένη αθλητική βία! Το συγκεκριμένο γήπεδο μάλιστα ήταν γεμάτο με οπαδούς και έχει καταγγελθεί πολλάκις ως ακατάλληλο για την διεξαγωγή αγώνων.

ΩΣ ΕΔΩ

​Δυστυχώς, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για την καταπολέμηση του φαινομένου, στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο δεν είδαμε πουθενά να περιγράφεται με σαφήνεια ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και η θεσμική θωράκιση – προστασία των αστυνομικών που εμπλέκονται εκ της φύσεως της αποστολής τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Κατά την άποψή μας εκτός από την αδήριτη ανάγκη της επαναφοράς του «Νόμου ΟΡΦΑΝΟΥ» για αδικήματα που σχετίζονται με την αθλητική βία, πρέπει να γίνει και μια σειρά από παρεμβάσεις που να αφορούν τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Επισημαίνεται πως δεν προβλέπεται καμία ιδιαίτερη ποινή για υβριστικά συνθήματα και πανό εναντίον της Αστυνομίας και δεν προβλέπονται ως αναβαθμισμένα, αδικήματα επίθεσης κατά αστυνομικών τόσο εντός όσο και εκτός υπηρεσίας λόγω της ιδιότητας τους, κυρίως εκείνων που συμμετέχουν σε συλλήψεις. Δεν προβλέφθηκε επίσης τίποτα για τον τρόπο εκτέλεσης καθηκόντων των αστυνομικών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου ουσιαστικά εκτελούν υπηρεσία ως «security» των ιδιωτικών ανωνύμων εταιριών αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας αστυνομικής Υπηρεσίας, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, της οποίας ο ρόλος είναι κομβικός αλλά έχει ακόμα περιορισμένες δυνατότητες και οι αστυνομικοί της εργάζονται υπό καθεστώς απειλών από τους χούλιγκαν των ομάδων.​

Κλείνοντας, δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους – μέλη της Ένωσης Αθηνών που στοχοποιήθηκαν και ανακοινώνουμε ότι παρόλο που το νομοσχέδιο για την αθλητική βία είναι πλέον νόμος του κράτους, εμείς θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, μέσω των θεσμικών μας οργάνων, προκειμένου να θωρακιστεί πρωτίστως ο αστυνομικός ώστε να δύναται στην συνέχεια να προστατέψει και τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες. Οι προτάσεις αυτές θα δημοσιοποιηθούν και εάν δεν υιοθετηθούν από τους ιθύνοντες θα φέρουν για μια ακόμα φορά ακέραια την ευθύνη των παραλείψεών τους.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες