32.4 C
Athens
31.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
More

  ΕΑΣΥΑ: «Δυνατότητα τοποθέτησης νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων σε Τμήματα Ασφαλείας»


  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΣΥΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Δυνατότητα τοποθέτησης νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων σε Τμήματα Ασφαλείας».

  Η ανακοίνωση της ΕΑΣΥΑ

  Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

  κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ Παναγιώτη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


  2) Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

  κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


  3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

  Αντιστράτηγο κ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ Λάζαρο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

  Κύριοι Υπουργοί,

  Κύριε Αρχηγέ,

  Τα τελευταία χρόνια ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, με καίριες προτάσεις μας (υπό την άοκνη στήριξη της Ομοσπονδίας μας) οι οποίες εισακούστηκαν, τροποποιήθηκαν διατάξεις του Κώδικα Μεταθέσεων και δόθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης των νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων των Σχολών, εκτός των Αστυνομικών Τμημάτων και Αστυνομικών Σταθμών και σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Μεταγωγών Δικαστηρίων και Τροχαίας, πλην των Επιτελείων αυτών.

  Δυστυχώς όμως, τα τελευταία έτη παρατηρείται υποστελέχωση – τεράστια έλλειψη αριθμού προβλεπόμενης δύναμης στα Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, ενώ η κατακόρυφη αύξηση των απαιτήσεων του αστυνομικού έργου επιβάλλουν άμεσα τη λήψη μέτρων.

  Κύριοι Υπουργοί,

  Κύριε Αρχηγέ,

  Σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία, την αγωνία και τους προβληματισμούς των υπηρετούντων συναδέλφων – μελών μας για τον τρόπο που οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες θα ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στην αποστολή τους, η οποία περιλαμβάνει λόγω φύσης αντικειμένου το 80 % των αδικημάτων, κάτι που συνεπάγεται με ασταμάτητο όγκο εργασίας ακόμα και πέραν του ωραρίου, ενώ εξαιτίας της λειψανδρίας τα Τμήματα Ασφαλείας  έχουν μετατραπεί σε διεκπεραιωτικά γραφεία, απ’ όπου οι πολίτες προμηθεύονται απλά με βεβαιώσεις.

  Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης στα Τμήματα Ασφαλείας αποτελεί ζητούμενο τα τελευταία χρόνια, ενώ μας καταγγέλλεται ότι η ανακοινωμένη υπηρεσία σε αρκετές περιπτώσεις τροποποιείται εξαιτίας έκτακτων μέτρων, φυλάξεων καθημερινών ανακυψάντων νέων “ευπαθών” στόχων και προσώπων που διατάσσονται από το Α.Ε.Α., αλλά και των μαζικών μεταγωγών κρατουμένων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, ενώ συχνό φαινόμενο αποτελεί και η αναζήτηση ευθυνών από τις δικαστικές αρχές αναφορικά με τη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των εκκρεμούντων υποθέσεων.

  Απογοητευμένοι και κουρασμένοι οι εναπομείναντες αστυνομικοί των υπό κατάρρευση Τμημάτων Ασφαλείας είναι αδύνατο να ανταποκριθούν επί της ουσίας στις απαιτήσεις (μικρές ή μεγάλες) της καθημερινής αστυνομικής λειτουργίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό προσπαθεί να «γλιτώσει» με μια μετάθεση σε μια «ελίτ» Υπηρεσία.

  Κύριοι Υπουργοί,

  Κύριε Αρχηγέ,

  Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχουμε διαμηνύσει και ενημερώσει την εκάστοτε Ηγεσία, τόσο δια ζώσης όσο και με Υπομνήματα, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. Ούτε είμαστε αλλά και δεν θα αποτελέσουμε ποτέ το μαξιλαράκι ανάμεσα στον αστυνομικό και στην Ηγεσία ! Ούτε θα μετακυλίονται στις πλάτες της Ένωσης Αθηνών προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς.

  Επειδή ουδέποτε λειτουργήσαμε με συντεχνιακές λογικές, επιδιώκοντας πάντα την προώθηση των ζητημάτων μας με τον διάλογο και την πειθώ που προκύπτει από την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, το δίκαιο και τη λογική του αιτήματος προς όφελος των μελών μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να υπάρξει πραγματική ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη η δυνατότητα τοποθέτησης νεοξερχομένων Αστυφυλάκων και στα Τμήματα Ασφαλείας, κάτι που θα γίνει δυνατό με την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 7 του Π.Δ. 100/03.

  Η πρότασή μας για την τροποποίηση του Π.Δ. 100/03 είναι πανθομολογουμένως μονόδρομος προκειμένου τα Τμήματα Ασφαλείας να ξεκολλήσουν από το τέλμα που έχουν περιέλθει, πλην όμως οφείλει η ίδια η Διοίκηση να μεριμνά για την πιστή τήρηση των Διατάξεων, αφού στο παρελθόν έλαβαν χώρα μετακινήσεις κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων. Σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς θα μεμψιμοιρούμε συνεχώς και θα βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο με «μουντζούρη» τον αστυνομικό (κυρίως) των Α.Τ. και Τ.Α.

  Κύριοι Υπουργοί,

  Κύριε Αρχηγέ,

  Παρακαλούμε όπως από πλευράς σας ενστερνιστείτε την πρότασή μας  και εγκύψετε στις δίκαιες διαμαρτυρίες τόσο των υπηρετούντων αστυνομικών στα Τμήματα Ασφαλείας, όσο και των πολιτών που τα επισκέπτονται.

  Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

  Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

  Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ