Για πιέσεις που του ασκήθηκαν από τον Δ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να «τρέξει», κατά παράβαση καθήκοντος, όπως είπε, μεγάλες υποθέσεις, μεταξύ αυτών και του εκλιπόντος επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, μίλησε σήμερα στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο συνταξιούχος σήμερα εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.
«Στην υπόθεση Αλαφούζου εμφανίστηκε το ψευδές δημοσίευμα ότι καθυστερεί ο έλεγχος ενώ για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, ο κατηγορούμενος ο κ. Παπαγγελόπουλος, με ρώτησε αν μπορώ να κατασκευάσω κάτι», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Αθανασίου, ο οποίος το επίδικο διάστημα εκτελούσε καθήκοντα οικονομικού εισαγγελέα.
Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου δικάζονται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΖΙΑ – ΑΝΕΛ και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ο μάρτυρας είπε: «Αντικατέστησα τους κ.κ. Μουζακίτη και Πεπόνη στην οικονομική εισαγγελία και βρήκα μια ανοργάνωτη υπηρεσία και ένα βουνό από λίστες που έπρεπε να διερευνηθούν. Τότε είχε «σκάσει» η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τοξική με τις λίστες. Πριν από τον Παπαγγελόπουλο είχε επισκεφθεί και άλλους υπουργούς εξ’ ανάγκης γιατί προσπαθούσαμε να φτιάξουμε μια ελεγκτική υπηρεσία για τις λίστες. Αυτή η υπηρεσία έπρεπε να γίνει κοντά στα γραφεία μας. Όταν αναλάβαμε καθήκοντα ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά. Είχα επισκεφθεί και άλλους υπουργούς. Όταν ανέλαβε ο κ. Παπαγγελόπουλος τον επισκέφθηκα για να τον συγχαρώ. Τον ενημέρωσα για υπηρεσιακά θέματα και υπήρξε μια κουβέντα για υποθέσεις. Ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τους μιντιάρχες και καναλάρχες».
Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε σε μια από τη συναντήσεις του με τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως την ώρα που ο ίδιος ήταν να αποχωρήσει, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ενώ είχε μπροστά του κάποιες εφημερίδες τον κοίταξε και του είπε: «Για τον δημοσιογράφο τον κ. Παπαχρήστο έχεις τίποτα;». Του απάντησα: «Απολύτως τίποτα». Μου λέει: «Δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;». Έφυγα … Αυτή ήταν όλη η στιχομυθία που είχαμε».
Ακολούθως ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Βγενόπουλου, καταθέτοντας τα εξής: «Τον Μάιο του 2016 διερευνούσαμε την υπόθεση Βγενόπουλο. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την υπόθεση αυτή. Με φορτικότητα με πίεζε. Με ρώταγε: «Τι γίνεται και τι γίνεται». Υπήρχαν προθεσμίες. Αυτό που με πίεζε ήταν να τελειώνει η υπόθεση να βγει διάταξη δέσμευσης. Νόμιζε δηλαδή ότι το καθυστερούν οι ελέγκτριες για κάποιο λόγο. Και μου λέει: «Αν δε τελειώσει γρήγορα η υπόθεση αυτή θα βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει οι ελέγκτριες. Του είπα έχεις στοιχεία; «Όχι» μου απάντησε αλλά «ξέρω εγώ». Τι μου έλεγε δηλαδή; Να τελειώσω τον έλεγχο τσάτρα – πάτρα, να παραβούν δηλαδή αυτές το καθήκον τους και εγώ να ήμουν ηθικός αυτουργός σε παράβαση καθήκοντος».
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Αλαφούζου την οποία ο ίδιος ερευνούσε, ο κ. Αθανασίου κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Τον Ιούλιο του 2016 παρήγγειλα προκαταρκτική για τον κ. Αλαφούζο,. Στις 13 Ιουλίου βγήκε εντολή ελέγχου και ενώ συνεχίζονταν ο έλεγχος φτάνει ο Αύγουστος και ήμουν σε δικαστικές διακοπές. Στις 6 Αυγούστου βλέπω ένα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», που έγραφε «ώρα Αθανασίου» και από κάτω «μια χούντα καθυστερεί τον έλεγχο Αλαφούζου». Ο κ. Κουρτάκης έγραφε σε ένθετο της εφημερίδας του ότι εγώ καθυστερούσα το φορολογικό έλεγχο για τον Αλαφούζο φοβούμενος τον πόλεμο από εκείνον. Ότι έδειχνα ολιγωρία και ότι δεν τολμούσα λόγω των παναθηναϊκών μου καταβολών να τον ελέγξω. Επίσης ότι αντίστοιχη καθυστέρηση υπήρξε και για φοροδιαφυγή στη Παναθηναϊκή Συμμαχία του Γ. Αλαφούζου. Πέραν των άλλων έμπλεκε και μια εφοριακό που δεν είχε καμία σχέση με τον έλεγχο. Επρόκειτο για κατάπτυστο δημοσίευμα. Ήταν όλα ψέματα. Και ενώ είχα δει το δημοσίευμα δέχομαι τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος με ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε δει το δημοσίευμα και ότι έψαχνε τον κ. Κουρτάκη και απειλούσε ότι θα τον σύρει στα δικαστήρια. Και μου λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος «μάζεψε την». Να την πείσω δηλαδή να μη κάνει καμία ενέργεια σε βάρος Κουρτάκη και της εφημερίδας του. Εγώ του είπα ότι δεν πρόκειται να της πω απολύτως τίποτα. Μετά το δημοσίευμα άρχισα να αναρωτιέμαι τι σχέσεις μπορεί να είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με τον Κουρτάκη. Εγώ δεν τον γνώριζα. Στο μεταξύ δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι έγραφε διάφορα σχόλια και κείμενα σε βάρος μου. Έπεσα από το σύννεφα αρκετά αργότερα. Μετά την κατάθεσή μου στη Βουλή, το 2020, βγήκε δημοσίευμα από τον κ. Κουρτακη που έλεγε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είχε πει για μένα. Λίγο πολύ έλεγε ότι αυτός τους έδινε τις πληροφορίες. …Με πήρε να προστατεύσει τον Κουρτάκη γιατί πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο ίδιος. Έδινε στον Κουρτάκη και ψευδείς και αληθινές πληροφορίες καταπώς τον βόλευε».
Αναφερόμενος στην υπόθεση Σάλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως ο κατηγορούμενος του ζητούσε να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Ο μάρτυρας ανέφερε: «Αυτή η έρευνα όταν πήγα εγώ εκεί ήταν σε εξέλιξη υπήρχαν και άλλες υποθέσεις για τον κ. Σάλα όπως αυτή με εικονικές μεταβιβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Άρχισα την έρευνα και να ζητάω στοιχεία από την Τράπεζα Πειραιώς. Στην αρχή συνεργάστηκαν αλλά μετά μας έλεγαν «όχι» και έστελναν εξώδικο στην οικονομική εισαγγελία. Θελαν μας κόψουν από την έρευνα πάντα έφεραν αντιρρήσεις για να μας δώσουν στοιχεία, φάγαμε και δεύτερο εξώδικο. Στ πρώτη κουβέντα που κάναμε με Παπαγγελόπουλο άφησε να εννοηθεί ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες θεωρώντας ότι αυτοί έφτασαν την κατάσταση στα Μνημόνια. Άρχισε να δείχνει ένα αχνό ενδιαφέρον γα την υπόθεση ενώ προχώραγε η διαδικασία με ρώταγε τι γίνεται…».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον κατηγορούμενο λέγοντας πως πριν από αυτά τα γεγονότα ο Δ. Παπαγγελόπουλος τον είχε καλέσει δυο φορές να βρεθούν με τις οικογένειές τους.
Πρόεδρος: Ήταν παρεμβατικός τότε;
Μάρτυρας: Ότι έκανε τότε ήμουν αρεστός.
Πρόεδρος: Μέχρι πότε διατηρήσατε τις φιλικές σας σχέσεις
Μάρτυρας: Μέχρι το 2006.
Πρόεδρος: Και μετά πότε επανασυνδεθήκατε;
Μάρτυρας: Ποτέ.
Πρόεδρος: Όταν έγινε υπουργός δεν πήγατε;
Μάρτυρας: Δεν είχαμε φιλικές σχέσεις τότε για θέμα υπερεσιακά πήγα
Πρόεδρος: Γιατί πήγατε εκεί; Δεν ήταν αρμόδιο το υπουργείο Οικονομικών;
Μάρτυρας: Τι λέτε; ‘Ήταν και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σας ξαναλέω ήταν θέματα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει
Πρόεδρος: Σας βοήθησε; Ναι ή όχι.
Μάρτυρας: Κάποια στιγμή αποκτήσαμε τους χώρους με τα γραφεία. Πιστεύω να βοήθησε και αυτός λόγω της φιλίας του με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη
Πρόεδρος: Η πρώτη παρέμβαση ήταν για τον κ. Παπαχρήστο. Σας ενόχλησε;
Μάρτυρας: Μου έλεγε να κάνω κατάχρηση εξουσίας. Αν με ενόχλησε;
Πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις του άρχισαν από τη στιγμή που έγινε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Αφού σας ενόχλησε τη πρώτη φορά η παρέμβαση για το κ. Παπαχρήστο γιατί δεν του το ξεκόβατε να μη σας ξαναενοχλήσει;
Μάρτυρας: Είχαμε την ανάγκη του. Χρειαζόμασταν χώρους, τι να τον ξεκόψω; Τον αγνοούσα … Εγώ έκανα τη δουλειά μου. Τον αγνοούσα ότι και να μου έλεγε τελεία και παύλα
Πρόεδρος: Για την υπόθεση Παπαχρήστου, τι θα μπορούσατε να φτιάξετε δηλαδή;
Μάρτυρας: Εγώ τίποτα, αυτός δεν ξέρω τι θα μπορούσε να φτιάξει
Ο κ. Αθανασίου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τα όσα κατέθεσε για τον κ. Παπαγγελόπουλο με τη πρόεδρο να τονίζει μήπως θα έπρεπα να είναι λίγο πιο προσεχτικός, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν τον κατηγορεί κάποιος για κάτι.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος άρχισε να ρωτά τον μάρτυρα για την υπόθεση Σάλα.
Πρόεδρος: Τι σας λέγανε από την Τράπεζα Πειραιώς για την υπόθεση.
Μάρτυρας: Ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι αμελλητί να τη θέσουμε στο αρχείο.
Πρόεδρος: Τώρα ο κ. Παπαγγελόπουλος σε ποια φάση εμπλέκεται;
Μάρτυρας: Άρχισε να δείχνει ένα ενδιαφέρον για την υπόθεση από το καλοκαίρι του 2016. Σε πρώτη φάση μου ζήτησε το κράτημα των δικογραφιών.
Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο σκοπός του;
Μάρτυρας: Το τι κρύβονταν από πίσω δε μπορώ να το ξέρω, εγώ σας λέω τα γεγονότα. Και μετά που κατέληξα εγώ σε παραπεμπτική κρίση μου έλεγε να με ενημερώσεις πριν μεταβιβάσεις. Όταν κάποιος λέει ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες και βλέπεις ξαφνικά ενδιαφέρον για έναν τραπεζίτη, σκέφτεσαι αν υπάρχει διαπλοκή από πίσω. Νομίζω ότι αγόραζε χρόνο. Ήθελε να κατεβάσει νομοσχέδιο για να πάρει τις υποθέσεις η εισαγγελία Διαφθοράς, στην οποία ήταν ήδη εκεί η κυρία Τουλουπάκη. Ο σκοπός του ήταν να ωφελήσει τον κ. Σάλα, τέρμα και τελεία. Μπορεί να ψάξει το δικαστήριο σας να βρει άκρη. Μήπως πρέπει να ψάξει το δικαστήριο σας αν ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου είχε προσληφθεί σε κάποια συστημική τράπεζα;
Οι τόνοι μάλιστα ανέβηκαν στη αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, όταν η εισαγγελέας κ. Όλγα Σμυρλή άρχισε να ρωτά τον μάρτυρα συνάδελφό της για αν ένιωθε φόβο από την πολιτική εξουσία. «Δεν φοβάμαι καμία εξουσία, ούτε την πρώην, ούτε την νυν, ούτε την επόμενη. Αν φοβόμουν δεν θα ήμουν εδώ σήμερα», απάντησε ο μάρτυρας στην εισαγγελέα.